Fedélzetre ! - Új Old Pulteney palackozások
2015. szeptember 25. írta: Barman's Choice

Fedélzetre ! - Új Old Pulteney palackozások

Az Old Pulteney Distillery az egyik legautentikusabb imázst választotta magának , mondhatnánk a legszebben egyesíti a lepárló stílusát az otthonául szolgáló kis kikötőváros örökségével . A 2000-es évektől egyre aktívabb Old Pulteney mind a malt whisky minőségében mind a marketing aktivitásban megtalálta a neki megfelelő helyet a skót whisky palettán és az egyedinek talán nem mondható de kétségtelenül hiteles maritime malt jelző remekül kifejezi az utat amit a Pulteney követ. Pontosabban a hajózási útvonalat . Ismét bővült Pulteneytown-Wick flottája .

Kezdjük az új palackozások közül a Flottila név alatt futó vintage sorozat friss tagjával. A Flottila harmadszor jelenik meg , az elözö kettő Pulteney egyike egy 2000-es , a második egy 2004-es vintage kiadás volt . A limitált kiadású , francia piacra hajózó maltok eddig is és most is ex-american oak hordóban érlelődtek , az első 12 évesen , a második 10 évesen került palackba . A mostani vitorlabontó Pulteney viszi tovább az előző cuccok stílusát . Vintage 2005 , palackozva idén, ergo tíz éves . A hordótípus ex-bourbon barrel , alkoholerőssége 46 %-os . Arany színben pompázik ,vaniliakrém , a tölgy fűszeressége ,citrom,almakompót és a szokásos lágy tengeri aromák egyesülnek amihez az ízben egy kevés trópusi gyümölcsösség és sós karamella csatlakozik . A lecsengés lágy , selymes .

Old_Pulteney_Flotilla_2005

A másik új butella Wick kikötőjéből egy kicsit komolyabb anyag , egyeseknek bizonyára sokkal érdekesebb is . Az Old Pulteney Vintage 1990 után itt egy újabb , korábban tőzegelt whiskyt tartalmazó hordóban érlelt OP . A mostani kiadás egy évvel idősebb évjárat , 1989-ből érkezett a malt , a hordótípus változott . Míg az 1990-es bourbon és sherry hordókkal operált , a mostani, 1989-es vintage csak ex-bourbon hordókban érlelődött ami mint említve volt, korábban tőzegelt whiskyt tárolt . Az alkoholerősség 46 % -os . Megjelenése fénylő borostyán , aromáiban keleti fűszerek és lédús,savanykás alma körbeölelve a füstölt fa jellegzetes illatával . Ezen keresztül vág utat magának egy méz és vanilia vezette hullám egy kevés citrussal és jelentős virágos aromákkal. Füstös , néha nehézkes , néha vaniliás könnyedség váltakozik benne a fűszeres jegyekkel , bőrrel és tőzegességgel. Hullámzik mint egy bárka az óceánon . Kell hitelesebb ital a szlogenhez ? A megjelenés ugyanaz mint az 1990-esnél , tovább erősítve ezzel a lepárló arculatát .

Vintage_1989_whisky_Old_Pulteney

A harmadik hír Pulteneytownból szintén arculaterősítő de ezúttal nem whiskyről van szó . A lepárló támogatja az idén október 9.-én debütáló Gyapjúsapka Napja nevű kezdeményezést . Elsőre hülyének hangzik de ha tudjuk miről van szó , szinte biztosan egy kötött sapkában fogunk egy Old Pulteney maltot kortyolgatni aznap . A lepárló a 12 éves whiskyjeinek eladásából palackonként egy fonttal gyarapítja egy tengerészek támogatására létrejött alapítvány számláját . Az alapítvány a világ matrózait segíti kezdve onnan , hogy hogyan tudnak a tengeren lévők állandó kapcsolatot fenntartani családtagjaikkal egészen a traumatizált tengerészek támogatásáig . Azért egy vihart ott kint a nagyvizeken nem lehet egyszerű átélni lelkileg sem, nem csak testileg . És, hogy miért Woolly Hat Day ? Mert egy klasszikus eleme a sztereotip matróz ábrázolásoknak a kötött "micisapka" . Szerintem jópofa, a magam részéről támogatom és én biztosan Pulteneyt emelek két hét múlva a tengerjáró emberekre ,legyen azok halászok,rákászok,kereskedelmi tengerészek vagy haditengerészek ,vitorlások ,evezősök,ladikosok,kompszemélyzet és a többi !

whd

Az Old Pulteney mint márka kétségtelenül felnőtt . De ahogy a bevezetőben írtam , az igazi profilépítés alig másfél évtizede kezdődött , így van még pár év mire megállapíthatjuk a Pulteney flotta jó irányba szeli e a habokat . Én erősen reménykedek mint egyszeri matróz a szárazföld megpillantásában . A szelek jók , a hullámok meg természetesek . A kikötőben meg mindig vár valaki . Ha más nem egy Old Pulteney dram . Bőven elég.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása