Maláta majális - A májusi összefoglaló
2015. május 27. írta: Barman's Choice

Maláta majális - A májusi összefoglaló

Úgy hozta az élet , hogy mostanában már csak ilyen havi összefoglalókra futja az időmból és energiámból . Pedig mindenképp vissza kell térni a naprakészebb bejegyzésekig mert mint az alábbi összefoglalóból is kiderül majd  a skót single malt whisky piacán rengeteg dolog történik , főleg a megjelenéseket tekintve . Különösebb időrendi vagy egyéb sorrend nélkül lássuk milyen italokkal bővült a paletta.

Kezdjük a BenRiach Distillery háza táján történtekkel . Joggal nevezhetjük mérföldkőnek az idei évet a lepárló életében hiszen egy évtizede , hogy az iparág ismert alakja, Billy Walker és partnerei megvásárolták a BenRiach egészét a Pernod Ricardtól . 2004 szeptemberében indult el a termelés az új gazdák irányítása alatt , 2015 tavaszán pedig megjelent az első olyan korjelölt BenRiach egy tíz éves maláta whisky formájában ami már teljes egészében " saját " . Az eddigi kiadások értelemszerűen a raktárkészletből , majd fiatal , saját whiskyk és a raktárkészletből válogatott maltok mixéből álltak . A magyar közönség előtt a BenRiach úgy bukkant fel mint egy követhetetlen mennyiségben kiadott különböző utóérlelésekből álló ,színes , ilyen-olyan minőségű kínálatú lepárló . Ez nem jelenti azt , hogy a whisky ne lett volna jó , hiszen rengeteg emberrel kedveltette meg a skót maltokat a Curiositas , a Heart of Speyside vagy a 16 éves BenRiach . A rumos , boros és egyéb finiselések nyilván a kezdeti túlélést segítették és persze azt , hogy a tulajdonosok számára is kiderüljön ,mi áll jól a lepárló stílusának majd a jövőben.Volt ott minden . Tőzegelt , tőzegmentes , tripla lepárlású , boros érlelés, tőzegelt boros érlelés ,single cask válogatás , vintage kiadások és korjelöltek egyaránt . ( első kép az Anniversary , a második a tíz éves )

BenRiach-10th-Anniversary BenRiach-10YO-In-Front-of-Tube

Csak 2006 -ban , két évvel a gazdaváltás után több mint tizenöt különböző BenRiach jelent meg . Amikor már épp kezdtünk belefáradni , akkor szerencsére a tempó lassult ,úgy nézett ki a portfólió letisztult . 2014 -ben aztán megjelent egy tíz éves , 1106 palacknyi mennyiségben limitált Anniversary palackozás ami a legelső desztillálásból töltött négy ex-bourbon barrel hordóból lett válogatva és házasítva ( cask number 7257, 7258, 7259, 7260 ) . Fél évvel később pedig jött a nagyközönségnek szánt első hazai , a BenRiach 10 Year Old. Ex-bourbon és ex-sherry cask válogatásból készítve , 43 % - os alkoholerősséggel a tíz éves elhelyezkedik egy új korszak és egy új alapsor alfájaként a BenRiach portfólióban .

Mondhatjuk a BenRiach története az elmúlt tizenegy évben sikersztori . Gyakorlatilag mindent megnyertek amivel a szakma vagy a nagyközönség díjazza egy skót whisky lepárló munkáját , elérték és túlélték a kritikus első évtizedet ,sőt bevásároltak az évek alatt még két lepárlót a csoportba . Show must go on , mint tudjuk és a BenRiach nem is csinál gondot abból , hogy a termelésének több mint felét blendekhez adja el . Ahogy abból sem , hogy tovább folytassa azokat a bevált eljárásokat kicsit más köntösbe bújtatva őket , ami stabilitást adott a cégnek az elmúlt években. Az áprilisi összefoglalóban már említettem a BenRiach 18 yo Albariza nevű pedro ximenez finiselt , erősen tőzegelt maltot . Az Albariza a folytatása és egyben első palackozása egy kisebb ráncfelvarráson átesett tőzegelt BenRiach kínálatnak aminek korábbi képviselői a Heredotus , Importanticus, Arumaticus és Madeirensis voltak , Fumosus családnévvel . Ehhez az Albariza palackozáshoz és korábbi őseihez csatlakozik most egy szintén 18 éves korral kiadott dark rum finiselés , a BenRiach 18 Years Old Dunder . A fura név a jamaicai rum készítése során a lepárlóüstben visszamaradt cukornádlé maradvány neve amit egyfajta élesztőként használnak a későbbi eljárások alatt és a rum jellegzetes aromáját adja . A Dunder 46 % -os alkoholerősségű , non chill filtered és természetes színű .

benriach-dundar

A család második számú lepárlója ,  GlenDronach a negyedik adag Cask Strength megjelenéssel üdvözölte a testvérlepárló tíz éves jubileumát . A Batch Four alkoholerőssége 54.7 % -os , 17 806 palackkal jelent meg , non chill , természetes színű és pedro ximenez - oloroso kombó .

GlenDronach Cask Strength Batch 4Nagy örömmel konstatáltam , hogy az elmúlt évben sikeresen törekszik vissza a köztudatba a Ledaig single malt ! A magyar rajongók a tavalyi budapesti Whisky Show alatt kóstolhattak egy jó Wilson & Morgan palackozást ami úgy vettem észre meghozta a kedvüket ehhez a furcsa whiskyhez . A Tobermory tőzeges variációjának számító Ledaig Isle of Mull képviseletében ugyan mindig is megfelelt a régimódi whisky hagyományainak azonban sokáig csak egy lesajnált , elhanyagot márka volt. Valljk be , a minősége meg sem közelítette a versenytársait a kategórián belül , igaz ez még akkor is ha a hasonló cipőben járó Jura is csak a stabilabb hátterének és marketingeseinek köszönhette elismertségét . A Ledaig még a Juranal is haszontalanabb maltnak tűnt évekig ,évtizedekig . Aztán pár független palackozó és az állandóan az újra felfedezéseken örömködő whisky közösség percek alatt visszahozta idén a köztudatba a Ledaig maltokat. A tulajdonosok pedig , ahogy korábban az egész portfóliójuk tekintetében általános ABV emelés során , remekül használták ki a felbukkanó érdeklődést és közfigyelmet és egyre inkább komolyan veszik a Mull sziget cuccait . Bár a Tobermory még mindig keresi az arcát , a Ledaig úgy néz ki rátalált sajátjára . A tavaly érkezett új gazda  a Distell szemmel láthatóan szakmai oldalról közelíti meg a maltjainak kérdését , szemben a korábbi pénzügyi befektető munkásságával . Már a lepárlóban kapható volt egy korosabb megjelenés mindkét cuccból tavaly , idén pedig tovább folytatódik a kínálat bővítése . A Tobermory egy 20 éves malttal emeli a színvonalat ( Tobermory 20 yo , sherry cask , 58.2 % ) míg a Ledaig egy 18 évessel teszi ugyanezt ( Ledaig 18 yo , 46.3 % ) . A tőzegelt Ledaig pedig ezen kívül bemutatott egy igen koros kiadást is , egészen komoly kiszerelésben . Az , hogy a Ledaig és a Tobermory bizonyosan más lesz a jövőben az annak is köszönhető , hogy több mint négy évtized után nyugdíjba vonul a rézüst amiben eddig a maltok készültek . Az utolsó adagnyi lepárlásból készülő tíz éves Ledaig majd 2025-ben lesz elérhető , azok pedig akik megvásárolják a legidősebb eddig megjelent Ledaig maltot , bónuszként hozzájuthatnak ehhez. De mi is a már említett legrégebbi , különleges megjelenésű Ledaig ? Ez a whisky a Ledaig Dúsgadh . A Dúsgadh 42 éves , 1972-es lepárlású , 46.3 % -os alkoholerősségű ,500 palacknyi mennyiségben megjelent whisky . A csomagolásnál felhasznált réz elemek a nyugdíjba vonuló üst darabjaiból lettek kreálva . A név azt jelenti , ébredés . Jó reggelt Ledaig ,jó sokat aludtál !

t20l18unnamed ledaig-42

Még egy malt erejéig maradjunk a Burn Stewart csoportnál . A Ledaig 18 yo megjelenésével egyidőben egy másik tizennyolc éves cucc is kijött a cégtől a Deanston Distillery képviseletében . A Deanston 18 Year Old a családi hagyományoknak megfelelően 46.3 % -os alkoholerősségú , érlelése amerikai tölgyhordóban törént, a végén pedig pihent egy keveset first fill ex Kentucky bourbon hordóban is.

d18Egy újabb lepárló aminek legfrissebb palackozása legalább olyan jelentős mint a fentebb emlegetett tíz éves BenRiach . A Speyside legkisebb főzdéje a Benromach a mára klasszikussá vált 10 Year Old után remélhetőleg egy újabb kiváló maláta whiskyvel jelentkezik. Itt a Benromach 15 Year Old . Az alkoholerősség 46 % -os , sherry és bourbon hordó , a dizájn a bő fél éve megismert . Erről még annyit , hogy nagyon fiatalos , vidám , modern bár személy szerint kevésbé vagyok megelégedve azzal ,hogy a korjelölés vagy épp a hordóerősségű változatnál annak jelölése nem igazán szembetűnő . Könnyű átsiklani fontos infókon amik általában a címkézésnél vannak kiemelve vagy tévedni hiszen a Benromach alapsora se stílusában se színében nem tesz különbséget a palackozások közt . A korjelölés egészen kicsi , pedig a whiskyjük hatalmas .

15 Years Old Hero Bottle

Két héten belül megjelenik az Arran Distillery első palackozása a márka online közösségének dedikálva. A 18 éves single sherry hogshead ( cask n. 97/737 ) White Stag palackozás 216 darabos megjelenése igazán exkluzívnak nevezhető.

Nem maradhat ki egyetlen tavaszi összefoglalóból sem a Kilchoman Distillery ! A farm folytatja rövid idő alatt elképesztő sikereket bezsebelő sorozatait . Szinte egyidőben jelent meg a 2015-ös Loch Gorm és a szintén idei 100 % Islay palackozás.A Kilchoman 100 % Islay 5th Edition 2009-es és 2010-es whiskyk házasítása ami a szokásoknak megfelelően lightly peated és csak ex-bourbon hordókból lett válogatva. Alkoholerőssége 50 %-os. A Loch Gorm szintén hasonló évjáratú , csak ex-sherry hordókból válogatott heavily peated Kilchoman . Az idén harmadik kiadásánál járó whisky abban különbözik két korábbi társától , hogy ezúttal nem csak oloroso butt hordókat , hanem a kisebb méretű oloroso hogshead hordótípusban érlelt Kilchoman maltokat is tartalmaz . A Machir Bay szintén folytatódik , hiszen a full bourbon és a full sherry érlelések mellé kell egy bourbon és sherry házasítás is. És még mindig nincs vége ! Szintén új kiadás az 50-50 % -ban sherry és bourbon hordóból válogatott Kilchoman Sanaig . És ma már annyiszor citáltuk a BenRiach Anniversary palackozást mint mérföldkövet , akkor itt van egy másik tíz éves évforduló is. A Kilchoman 2005 decemberében kezdett ami értelemszerűen tíz évvel ezelőtt volt . A Kilchoman 10th Anniversary Release 2005 és 2012 közt készült whiskyk együttese , amiben természetesen ott van a legelső Kilchomannal megtöltött hordóból származó whisky is. Limitált 3000 palacknyi mennyiség , szokásos 58.2 % -os alkoholerősség.

100% Islay 5th Edition lg2015.5threlease sanaig 10th Anniversary

Negyedik megjelenéséhez érkezett a Glengoyne Distillery Tea Pot palackozása . Idén hét elsőtöltésű sherry hordóból készült a jóság , alkoholerősség 58.7 % -os, kiadott palackmennyiség 3178 darab .

teapot-iv

Szépen belehúzott a Glenturret Distillery ! Újdonságként rövid időn belül megjelent egy 18 éves single cask hivatalos palackozás , összesen 516 palacknyi mennyiségben 59.8 % -os abv-vel , majd egy másik , egy ritkább madár . A Glenturret 28 Year Old Single Cask The Brock-Malloy Edition egy 1986 -os lepárlás után hordóba került whisky . A nevét Brock és Malloy nevű egykori Glenturret alkalmazottakról kapta akik huszonnyolc évvel ezelőtt olyan tökéletes hordót raktak össze az akkori Glenturretnek , hogy ahhoz azóta sem kellett hozzányúlni javítás végett . A 328-as számú hordóból most nagyjából 240 palacknyi maradt , legalábbis ezt ajánlja ki Skócia egyik legidősebb lepárlója a nagyközönségnek . A Famous Grouse szellemi központjának is nevezett Glenturret Distillery az alap 10 éves variációj kívül egy Sherry , egy Triple Wood és egy Peated Edition palackozást is kínálatban tart .

the-glenturret-18yoglenturret_peaty_70clgbmÚj whiskyvel jelentkezik a Glenmorangie Distillery és egyben új sorozatot is kezd vele a travel retail szegmensben . Az első palackja a szériának a Glenmorangie Duthac egy környékbeli szentre emlékezik akinek a tiszteletére IV.Jakab király éves zarándoklatokat tett hosszú ideig . A whisky charred virgin oak és pedro ximinez hordókban lett azzá  ami lett , alkoholerőssége 43 % -os . Érdekesség ,hogy a Glenmorangietól megszokott felhajtás ezúttal elmaradt , se extra reklám , se hírverés . Már korábban a Dornoch is viszonylag kevesebb dobpergéssel jött be a piacra, de a Duthac kimondottan csendben érkezett meg.

glenmorangie-product-image-5509a48da1a21

Bár azt ígérték , hogy a tíz éves koráig folytatják a Kilkerran Work In Progress sorozatot , lévén a cél egy tíz éves Kilkerran bemutatása , idén mégis tovább folytatódik a kisebbik campbeltowni lepárló , a Glengyle Distillery fejlődési szériája. A tavalyi rózsaszínű cimkézést idén bilikékre cserélték . A WIP 7. az elmúlt két évben megszokottaknak megfelelően két ikerpalackozással jelenik meg. Egy teljes idejű ex-sherry érlelés 46 %-os alkohoerősséggel és egy hordóerősségű bourbon érlelés 54.1 %-os abv-vel. A Kilkerran határozottan jó whisky lett az évek alatt, főleg a bourbon hordós változatai,erősen ajánlott a beszerzése gyűjtóknek és fogyasztóknak egyaránt.

kilkerranwip7

A poszt legvégén még olvashattok pár háttér hírt , addig viszont nézzétek meg azt a két whiskyt amikkel hamarosan alaposabban is megismerkedünk . A két 200 éves déli szomszéd Islay szigetéről , a Laphroaig és az Ardbeg. Előbbi visszahozta ünnepi palackozásnak a jól ismert Laphroaig 15 yo változatát , míg az Ardbeg a modern korszakának megfelelően ismét NAS palackozást szállít Ardbeg Perpetuum névvel ,47.7 % -os abv-vel Ez valamivel kevesebb mint a Committee Release kiadás hasonló név alatt.Ezen kívül a Laphroaig az éves FOL palackozását Cairdeas név alatt szintén a 200th Anniversary címkével látja el , a whisky erőssége 51.5 %-os szemben a 15 yo 43 %-os alkoholerősségével.

Laphroaig_15_year_old_(70cl) laphroaig-cardeas2015 Ardbeg-Perpetuum-768x1024

A Ballindaloch Distillery egyike a gombamód szaporodó új whisky lepárló projekteknek . A múlt hónapban hivatalosan is megnyitották noha a termelés már elkezdődött tavaly év végén . A Speyside legújabbja egyben egy sajátos konstrukció is,hiszen a Ballindaloch hivatalosan a Single Estate Distillery nevet viseli . Ez annyit tesz , hogy az 1500-as évektől kezdve egy család tulajdonában lévő Ballindaloch kastély és birtok keretein belül zajlik az egész termelés , kezdve onnan ,hogy az árpa a birtok területén nő odáig , hogy a whiskyt egészen 8-10 éves koráig nem is akarják megjelentetni . Szemben a sok új projekt túlélésre játszó taktijával szemben a Ballindaloch se gint , se vodkát , se fiatal maltokat nem kiván piacra dobni . Tiszteletreméltó elhivatottság !

Több mint fél évszázad után nyugdíjba vonul a 20.század lepárlómestereinek egyik legnagyobbja , a Bruichladdich életrekeltésének egyik legfőbb alakja, az extrém tőzegelt Octomore sorozat szülőatyja , a The Botanist gin alkotója, a legendás és mókás Jim McEwan . Címeit és az általa kreált whiskyket felsorolni is nehéz lenne , főleg ha karrierje utolsó tizenöt évét vesszük alapul amikor is a Laddie teljes szortimentje a keze alól érkezett a poharainkba. A szakmai " nekrológ " helyet csak annyit, hogy köszi mindent Jim bácsi ,de tényleg ! Jim McEwan utódja Adam Hannett lesz .

A Scapa Distillery felől ritkán érkeznek hírek most viszont önmagukhoz mérten jelentős esemény történt velük . A lepárló története során első alkalommal nyit Visitor Centre Orkney kisebbik lepárlójában . Ennyi. Mondtam ,hogy ritkák a hírek . Valójában azt sem tudjuk , hogy a pár évvel ezelőtt meglebegtetett hosszútávú fejlesztések és minőségi változások elkezdődtek e vagy csak csendben zajlanak . Azért még mindig hajrá, Scapa !

Miközben az elmúlt évtizedben napi szinten emlegetett whisky-boom leáldozóban van , addig a lepárlónyitási kedv nem csökken . Amig a megacégek milliós beruházásai lassan haladnak , addig a kicsi lepárlók sorra nyitnak vagy születnek meg tervezőasztalokon . A legutolsó ilyen miniprojekt a Skye szigete mellett elhelyezkedő Isle of Raasay környékén fog megvalósulni . Azt irtam kicsi , pedig az invesztíció milliós , font sterlingben számolva . Míg a méretét tekintve ebbe a kategóriába tartozó Kilchoman sikertörténet lett , addig intő példa lehet az Abhainn Dearg , a Bladnoch , a Daftmill , a Ladyburn , Barra , Falkirk , Port Charlotte kevésbé életképes útja . A nagy számok törvénye alapján azonban még így is nagy eséllyel lehet sikeres egy-egy új lepárló , hiszen ha csak az elmúlt évben konkretizált terveket nézzük , már a pályán van az Ardnamurchan , a Wolfburn , az Annandale , a Strathearn , a Kingsbarns . Szemben velük a több tíz milliós befektetéssel épült Roseisle vagy Ailsa Bay Distillery , az Imperial romjain nyitó Dalmunach Distillery , hogy csak a nagyokat említsem . A lánc végén mi fogyasztók rosszul nem járhatunk , az biztos . Max a pénztárcánk .

Arra meg még idén szükség lesz . Előttünk a nyár és az ősz ,fesztiválok ,új palackozások és az év zárásaként novemberben 5.Whisky Show Budapest . Elég jó vintage ez a 2015 eddig !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása