Kora tavaszi malátacsokor
2015. április 08. írta: Barman's Choice

Kora tavaszi malátacsokor

Az utolsó bejegyzés óta eltelt időben megérkeztek a tavasz első single malt palackozásai . Időhiány miatt most egy csokorba szedve itt vannak az elmúlt hetek hírei .

Gyorsan ismételjük át mi történt január óta . A Glenmorangie bemutatta Private Edition sorozatának legújabb , Túsail névre hallgató ,csak Maris otter típusú árpa felhasználásából desztillált malátawhiskyjét .

glenmorangie-tusail-ps

A GlenDronach kilenc palackozással bővítette Single Cask szériáját ami tizenegyedik megjelenésénél tart . Szintén a GlenDronach jött ki egy csinos 18 éves marsala finiseléssel  , míg a nagytestvér BenRiach egy 15 éves sauternes és egy 18 éves tőzegelt PX finiseléssel bővült .

                                          18yomarsala.2015 albariza

Az év elején fordult a hajrájába a Highland Park száz napos kampánya a Valhalla sorozat zárópalackozásáról. A Highland Park Odin ellentmondást nem tűrve uralta a témát hetekig . Ezzel a 16 éves malttal zárul a Valhalla Collection .

                                                           hlpob.16

Aztán a Knockdhu Distillery is beköszönt , nem is akárhogy ! Egy 1975-ös , negyvenéves hivatalos kiadású anCnoc több mint elegáns belépő az évbe .Néhány napja kóstolhattam az új 18 éves anCnoc single maltot és a szintén nem rég megjelent Vintage 2000 is határozottan megállta a helyét .

7518

A régóta várt hír Arran szigetéről végleges megerősítést nyert az Arran 18 Year Old bejelentésével , felnőtt egy újabb lepárló !

18yo

A Glenlivet Founder's Reserve is színpadra lépett , kiszorítva több európai polcról saját fundamentumát , a 12 évest . Megtudtuk, hogy Amerikában már turnéztatják a Little Bay név alatt az új OB Obant , míg a Springbank hatalmas iramot diktálva végig rohant a híreken tavaly tél óta . Alig ismerkedtünk meg az előző év végén megjelentetett Springbank Green 12 Year Old organikus erényeivel és bólogattunk elégedetten a 25 Year Old port finiselt minőségén , kaptunk még egy különleges kiadású blended whiskyt, a Spirit of Freedom 45 nevűt . Ez egy blend , ami 45 skót lepárlóból származó whisky keveréke, 45 %-os alkoholerősséggel palackozva, tisztelegve a skót függetlenségi szavazáson 45 %-ot kitevő igen voksok  előtt. Aztán máris jött egy 17 éves,limitált hordóerősségű sherry cask palackozás illetve a jól ismert 12 éves Cask Strength és 21 Year Old 2015-ös kiadása.

                                     green12s17

Hasonló koncepció fedezhető fel a Tamdhu hordóerősségű új megjelenésénél mint a Springbank cask strength szériánál . A Tamdhu Batch Strength név alá besorakozó whiskyk első tagja igen komoly erővel nyit . Az alkoholerősség 58.8 %-os . Sherry érlelés , batch jellegű kiadások és tiszta , puritán de minőségi italok . Ezt igéri a Tamdhu.

                                                            tamdhu_render_bs_300dpi_tube

Úgy látszik a tavasz nagy erőben találta a lepárlókat mert a Tomatin is egy Cask Strength Edition nevű palackozással (57.5%,bourbon & sherry ) nyitott . Ezzel egyidőben másodikként egy trilógia részeként megjelent a Cú Bócan Virgin Oak variációja is . A tőzegelt Tomatin érlelésénél használt sherry,bourbon és virgin oak hordók kaptak külön-külön is esélyt arra , hogy bemutassák aromáikat . Az első sherry oak után most a virgin oak volt soros , a sort a bourbon oak edition zárja hamarosan .

Tomatin cs,cubocanvirgin

Szegény kis Mortlach kezd egyre inkább egy paródia áldozatává válni . A felcicomázott legenda nem tehet arról , hogy egy hitgyülis szeánsz és egy yuppie multicég meetingjeiről kiszédelgő marketingesek milyen szerepet képzeltek el neki megabirodalom brandjai közt, de a Special Strength név alatt megjelent travel retail exkluzív a maga 49 % -ával lehet bármilyen jó whisky , a körécsapott csinnadratta nevetségessé teszi . A Mortlach Rare Old néven kiadott whisky az új Morlach dizájnban 43.3 % -os volt egyébként . Nem bánnak óvatosan a jelzőkkel a Diageo srácai. Rare Old, Special Strength . Ezeket mind tudja amúgy a Mortlach és nem kell hozzá dekanter se , túlhúzott árcédula se és premium stíl se .

mortlach-ss-wow

És ha már itt tartunk , itt a Macallan legújabb 1824 nevű szériájában kiadott luxusdekanter . Rögtön ketten csatlakoztak az M név alatt megismert ultraprémium kategóriás whiskyhez . Egyikük Reflexion nevet kapott , másikuk No.6 alatt fut.

p198o3r6qm12lcj42cfbsu0s8c5

A Wemyss Malts független palackozó és most már lepárlótulajdonos ( Kingsbarns Distillery , St.Andrews ) családi cég is kihozta első tavaszi single cask válogatását.
"The Rockpool" 1995 single cask from Bowmore Distilery "Foraged Fruit Fool" 1991 single cask from Blair Athol Distillery "Toffee Tuile" 1999 singe cask from Aberfeldy Distillery "Kumquat Cluster" 1993 single cask from Glenrothes Distillery "Stem Ginger Preserve" 1995 single cask from Mortlach Distillery
"Rhubarb Royale" 2001 single cask from Benrinnes Distillery

És még mindig nem jutott idő arra, hogy beszéljünk a Laphroaig 15 Year Old visszatéréséről a lepárló 200.évfordulóján és arról , hogy az első  adag természetesen azonnal elfogyott . Szintén 200.évfordulóját ünnepli az Ardbeg akik Perpetuum nevű maltja lesz hivatott celebrálni az Ardbeg Day program alatt a lepárlót úgyis mint az év megjelenése és úgyis mint az Ardbeg 200.szülinapi maltja. De róluk majd később , bővebben .

A csokor színét pedig a Compass Box Hedonism Quindecimus adja , amelyik a minőségi blended maltokat és egyéb blendeket  készítő cég tizenötéves jubileumára jelent meg.

15

Hello 2015 !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása