Lejátszák kicsiben - Oban Little Bay Small Cask
2015. február 20. írta: Barman's Choice

Lejátszák kicsiben - Oban Little Bay Small Cask

 

A Diageo elég furcsa viszonyt ápol a saját single malt whisky márkáival . De az is lehet , hogy csak velünk , akik szeretjük a skót malátawhiskyt . Pár éve egy konferencián egy vezető szakemberük tisztázta bizonyos fokig ezt a kérdést mikor kijelentette , hogy ők a malátawhiskyt a blendjeikhez gyártják , nem pedig annak a viszonylag szűk piaci rétegnek akik a single malt barátai . Ennek ellenére a Diageo becsületesen a piacon tartja azokat az italokat amiket valaha hivatalosan single malt whiskyként lepalackozott , még akkor is ha időnként bezár vagy lerombol olyan lepárlókat mint a Port Ellen vagy a Rosebank . Az évente kiadott Special Release sorozattal valamit ugyan kompenzál szürkés malátakínálatából , de azok a palackozások szintén az ő kijelentésük alapján olyanoknak készülnek akiknek teljesen mindegy, hogy egy üveg ital 1000 vagy 10,000 eurós .

A Diageo mindazonáltal hatalmas expanziókat hajt végre és nélkülük sehol nem tartana a skót whiskyipar. Az elmúlt években kezdett több egy milliárd font értékű skóciai beruházásaik ugyan jelenleg fel vannak függesztve de ezen projekt keretében újult vagy újul majd meg olyan ikonikus lepárlók többsége mint a Mortlach , Clynelish , Caol Ila . Új lepárlók épültek , épülnek mint a Roseisle vagy az Imperial romjain a Dalmunach .

A legszerencsésebb malt whisky márka a Diageo portfólióban a Talisker , amelyik kiemelt figyelmet kap a megacég marketingeseitől . Pedig ott van nekik egy elképesztően komoly whisky, a Lagavulin is . És rengeteg olyan whiskymárka amelyik a világ bármely pontján megállja a helyét és kikerülhetetlenek a malátawhisky népszerűsítésében. Mint a Dalwhinnie , a Cardhu , a Cragganmore . És az Oban .

Az Oban Distillery egy kis lepárló , termelését szinte teljes egészében elnyeli a Johnnie Walker . Egy 14 éves és egy Distiller's Edition kiadás hivatott életben tartani mint single malt palackozás , esetenként egy-két extrém drága különleges palackozással együtt . Pedig az Oban egy nagyon jó kis whisky és még jobb is lehetne ha nagyobb figyelmet kapna . Talán a Talisker Storm nevű , tavaly megjelent NAS palackozás sikere adhatta az ötletet , hogy a korábbi Triple Matured nevű , a Friends of Classic Malts tagjainak ajánlott minisorozatnál aktívabb formában is bemutassa egy-egy cuccát ez az óriás. Teszi ezt mégis valami furcsa stílusban , ami csak az ilyen méretű cégeknél figyelhető meg. Mintha valami kelletlenség lengené be az egészet...

 

oban-little-bay-single-malt-scotch-whisky-2

 

Itt van például ez az új Oban . Örülhetnénk is neki , végre egy új hivatalos Oban megjelenés ! Ez igaz . Az , hogy korjelölés nélküli már meg sem lep ,a Talisker Storm bizonyította , hogy ha akarnak még így is tudnak jót csinálni . Az Oban Small Cask ( vagy Little Bay ? Szerintem a Little Bay bekerül a trademark alá és a whisky neve Small Cask ) különböző hordókból lett kombinálva ,mint refill barrel aminek a zárófedelei új tölgyből vannak ( cask end new oak ) , európai tölgyhordók és refill hogshead hordók amik aztán egy közösködés után kis időt eltöltöttek egy relatíve inaktív kis hordóban . Hát ezt ismerjük már a Laffietól a Quarter Cask kapcsán de ilyesmit csinál a Duncan Taylor nevű független palackozó az Octave sorozatában is .

 

Oban-Little-Bay

Nem szeretnék illetlen lenni de ez nagyon egy kis korcs Obannak tűnik . Fiatal , összekukázott whiskyk a raktárból , megturbózva a new oak és a kis hordók adta extra aromákkal (amik azért aktivabbak mert a kis méret miatt a folyadék nagyobb felületen érintkezik a tölggyel , vagyis jobban befolyásolja utóbbi a maradék aromáival az előbbit). Talán nem véletlen , hogy az Oban Small Cask először megy egy kört Amerikában , aztán az ottani piacok után rövidesen érkezik Európába . Az ára vetekszik a napokban bejelentett Arran 18 évesével.

Van még kérdés ?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása