A modern BenRiach tizedik évfordulójára
2014. december 04. írta: Barman's Choice

A modern BenRiach tizedik évfordulójára

 

2004 - ben a Burn Stewart igazgatóságából Billy Walker akár nyugdíjba is vonulhatott volna miután tisztességgel levezényelte az átadás-átvétel procedúráját a fent nevezett cég új , trinidadi bejegyzésű tulajdonosával . Helyette Mr. Walker társult két dél-afrikai üzletemberrel és megvásárolta a Pernod Ricard csoporttól a kallódó BenRiach Distilleryt 5.4 millió fontért . Az elhivatott és tapasztalt whisky szakember két pénzügyileg hasonló rutinnal rendelkező befektetővel a legsikeresebb üzleti példája lett a modernkori skót whiskyiparnak .

A termelés az új gazdák alatt már a vásárlás évében elindult . A BenRiach szeszfőzde múltja nem volt túl sikeres vagy érdekes . A sorsát sok társához hasonlóan végig kísérte a skót whisky világához hozzátartozó eredményes és katasztrófális érák változásaival járó bizonytalanság , a kereskedelmi elvárásoknak való megfelelés és a velük járó financiális döntések , átszervezések , gyárbezárások ,csődök ,örökösödési viták és egyéb hasonló , ehhez a bonyolult és sokáig viszonylag belterjesnek számító üzlethez kapcsolódó esemény . A termelést elnyelték a blendek és egy klasszikus , lágy speysidei aromákkal bíró malátawhiskynek más esélye akkoriban nem is volt .  2004 -ben a Walker csoport megérkezésekor a szeptemberi újraindítás után a BenRiach gyorsan és széles választékkal lépett a nyilvánosság elé . Kijöttek egy standard palackozással , 12 , 16 és 20 éves maltokkal ,kihozták a Curiositast , ami akkor egy elég innovatív döntés volt egy Speyside szívében elhelyezkedő lepárlótól ,lévén a Curiositas tőzegelt malátawhisky . Pedig a döntés viszonylag evidens volt . A BenRiach akkor már lassan húsz éve készített tőzegelt párlatokat is . A Curiositas azoknak az éveknek az egyik felkapott celebje volt , mára a sok hasonló variánssal kijövő lepárlók termékei kicsit elhomályosítják értékeit .

A korjelölt maltjaikkal együtt a Curiositas azóta folyamatosan a lepárló alapsorában szerepel . Ehhez az alapsorhoz csatlakozott később a BenRiach kezdeti éveire annyira jellemző hatalmas mennyiségű finiselés ,utóérlelés ,palackozás a világ szinte mindegyik féle párlatának ,borának ex hordóival . Aztán jött minden ami jöhetett . Single cask sorok ( azóta a 11.-ik adagnál tartanak és a BenRiach Single Cask batch széria az egyik legszélesebb ,legváltozatosabb variációkkal felálló sorozat a malátawhisky piacon ) , vintage kiadások , koros maltok ( 25 , 30 , 40 éves whiskyk ) , tőzegelések , tőzegelések és finiselések kombója ,exkluzív dekanterek , stb .

Mára a mennyiség továbbra is az egyik jellemzője a BenRiach stílusnak , ritkán jelentenek be egy új kiadást , általában egyszere kettő -három , sőt , a single cask szériánál kilenc - tíz palackozás sem ritka . A ház stílusa két csoportra bontott malt whiskyken nyugszik . Az egyik csoport a Classic Speyside név alatt van futtatva . Ezek az alapsor korjelölt maltjai beleértve az igazán időseket is . A másik pillére a főzdének a tőzegelt maltok a Birnie Moss , Curiositas ,Septendecim , Authenticus variációk alatt . Ezen kívül a Classic Speyside csoportnak van ötféle wood finish megjelenése , a Peated csoportnak három ( Heredotus , Arumaticus  , Maderensis ) . A limitált kiadásai közt szerepel háromszoros lepárlású whisky ( Horizons 12 yo ) , heavily peated port finish ( Solstice 17 yo ) . A Vestige pedig a top termék a maga 46 évével .

A BenRiach négy évvel újkori időszámításának kezdete után megvásárolta az " alvó óriást " a Szedervölgyből . A GlenDronach Distillery felébresztése és sikerre vezetése egy nehéz kategóriában ( heavily sherried ) iskolapéldája volt a tudatosság , professzionalizmus , szenvedély és tökéletes fegyelemmel végrehajtott üzleti terv kombinációjának . Addig a BenRiach egy határozott ,előretartó ,néha még kicsit a helyét kereső de kétségtelenül lendületes főzde volt . A GlenDronach vásárral és a gyors , meglepő sebességű és mértékű sikerrel a BenRiach belenőtt saját szerepébe . Érezhetően hozzá lassított és nemesedett a GlenDronach stílusához , megtartotta vezető erejét és szerepét a két lepárló közt . Az üzleti sikerek ekkor már javában egy szép jövőt vetítettek elő ,hiszen már az első teljes munkaévben adózás előtti profitként negyed millió fontos eredménnyel büszkélkedhettek . A kezdeti 12 alkalmazottból és negyed milliós profitból egy évtized alatt egy közel 120 főt foglalkoztató , majdnem kilenc millió fontos adózás előtti nyereséget felmutató ,34 millió font forgalmat elérő vállalat lett . Így az egész iparág megnyugvással vette tudomásul , hogy négy évvel a GlenDronach biznisz után a BenRiach ismét felkarolt egy lepárlót . A Glenglassaugh Distillery akkor épp elérte azt a pontot amennyit a felélesztésébe belefogott orosz befektetők és skót szakemberek kihozhattak belőle . A BenRiach pedig kész volt tovább nőni és ismét egy nehéz de érdekes malt whiskyt választva véglegesen stabil szereplője lett a jelenlegi skót whisky iparnak .

A tizedik évfordulóra a BenRiach most bemutat két új palackozást . Az első természetesen egy emlék kiadás . Billy Walker négy hordót választott ki az újrakezdés első hetében készült párlatokkal megtöltöttek közül . A hordók száma 7257, 7258, 7259 , 7260 típusuk ex-bourbon barrel . A lepalackozott menyiség 1106 üveg , az alkoholerősség 46 % -os .

 

BenRiach-10th-Anniversary

A megjelenés természetesen a megszokottak szerint párt is kapott . A második megjelenés ezen a napon a BenRiachtól a BenRiach 35 Year Old . Ez a klasszikus stílusú ,BenRiach karaktereket képviselő  non-chill , 42.5 % -os alkohoerősségű , közel három és fél évizedet alvó whisky méltó képviselője lesz a lepárló munkájának . Az ismert fűszeres és édes , eltéveszthetetlenül lágy gyümölcsös BenRiach bizony komoly úriemberré nőtte ki magát ezzel a palackozással .

 

BenRiach_35YO

A tíz év alkalmas arra ,hogy az ember előre tekintsen mit várhat a következő tizestől . A BenRiach Curiositas például tíz éves kiadásban jelent meg anno , most , hogy lepergett egy évtized ,lehet ,hogy jön egy koros Curiositas ? A single cask kiadásoknál már felbukkant malt a Walker - éra párlatai közül , belőlük nyilván jövőre lesz több is . A limitált , koros kiadások még egy darabig a raktárkészletből kerülnek majd elő . Érdemes lesz figyelni jövőre mit produkál az alapsor 12 és fiatalabb NAS palackozása , amennyiben tudjuk majd mikortól lesznek azok már tisztán a 2004-es tulajcsere utáni párlatokból érlelve. A tőzegelések gondolom folytatódnak ,köszönhetően a stabil , évente a termelés nagyjából 5 % - át kitevő tőzegelt malátából készült párlatmennyiségnek . Az üzleti jövő is jókat ígér . A termelés több mint felét felszippantja a Chivas üzlet , a maradékból gazdálkodnak Walkerék single malt kategóriában . Ez így is közel 1.2 millió liter szesz per év , megegyezik a teljes GlenDronach éves termeléssel .

--

És ha már GlenDronach ! A megjelenések napja ma dupla . Talán mondhatom dupla-duplának is . A két BenRiach mellett a cégcsoport bemutatott két új GlenDronach single maltot is .

Az első a négy évvel ezelőtti , a BenRiach üzleti model alapján indított GlenDronach Wood Finish széria alapító tagjának , a sauternes finiselésnek egy fiatalabb verziója . A GlenDronach Sauternes Finish 14 évesen , 46 % -os alkoholfokkal lépett porondra 2010 -ben . Azóta a kezdeti kvartettből - sauternes , virgin oak , tawnz port , moscatel - a tawny port finiselés már harmadszor jelenik meg , legutóbb 18 éves korral  a kezdeti 20 éves , majd 15 éves verzió után . A virgin oak a single cask sorozat állandó szereplője valamilyen formában , a moscatel csendben felejtődik , míg a sauternes most jutott el oda , hogy ismét bizalmat szavazzanak neki . Az új francia desszertbor hordójában utóérlelt GlenDronach 12 éves , az alkoholerőssége továbbra is 46 % - os . Illatában friss gyümölcsösségen , kajszibarackon ,nektarin keresztül érkezünk az érett sárgadinnye és banán édességéhez . Mindehhez eleganciát egy illatos virágmező és krémes vaniliás aroma egyensúlya ad . Ízében a tölgy fűszeres vaniliakrémre emlékeztető jegyei kerülnek kontrasztba egy éles citrusossággal . Felettük mandulával meghintett , vadvirágmézzel meglocsolt gyümölcstál , datolyával , almával . Lecsengése élénk , friss , fiatalos .

 

GD12YOSauternesFinish

 

 

A napi második GlenDronach felzárkózik a napi BenRiach koros maltja mellé . Az új GlenDronach Grandeur immár a hatodik megjelenésénél tart . A mostani kiadás 24 éves , a raktárkészlet legidősebb és legkarakteresebb oloroso hordóiban lett érlelve , 48.9 % -os alkoholerősségű , 1180 palacknyi mennyiségben jelenik meg . Gyümölcsös , gazdag sherry aromákkal és étcsokoládéra emlékeztető jegyeivel megfelel a széria elegáns elvárásainak . Illatában datolya , méz , pörkölt mandula ,narancsvirág , feketebors . Ízben narancsolaj , szegfűszeg , édesség , rumba áztatott mazsola , étcsokoládé és presszókávé . Grandeur ,na !

 

GlenDronachGrandeur24YOBatch6

 

További sikeres évtizedeket BenRiach Distillery !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása