Kontrasztok - Két új Benromach Wood Finish
2014. november 26. írta: Barman's Choice

Kontrasztok - Két új Benromach Wood Finish

A Benromach Distillery szép csendben átöltözött . Az új dizájn egy érdekes keveréke a modernitásnak és a hagyományok iránti tiszteletnek . Ezt persze a legtöbb arculatváltásnal el lehet mondani az aktuálisan atöltöző lepárlók whiskyjeiről . A Benromach rézhasábra emlékeztető dobozolása ugyan új de a benső nem változott . A tíz éves továbbra is az egyik legjobb oldschool speyside dram , ami épp a napokban kapott egy hordóerésségű nagytestvért is 100 Proof néven . A sorozatban lassan veteránná érik a Peatsmoke , a tőzegelt variáció és az Organic , ami továbbra is egy fiatal malt . A Benroamach kollekciónak van egy Heritage név alatt szereplő csoportja is . Ebben a sorban a 60-as,70-es évekből van válogatva whisky és ide sorolt be a 30 éves Benromach is . Most a Contrasts név alatt szereplő maltok bővültek egyszerre két új palackozással .
A két új Benromach francia boroshordóban pihent egy darabig a bourbon hordós érlelés után . Nem is akármilyen bourbon hordókról van szó ! First fill azaz elsőtöltésű ex-bourbon hordókban altatták ezeket a Benromach bébiket . Az első whisky nem újdonság ,egy 2001-es variációban már megjelent ,akkor kilenc éves formájában . Most sem sokkal idősebb, a 2005-ös lepárlás után idén palackozva ez sem korosabb mint kilenc év . Az utóérlelés Hermitage hordóban törtent , ami a francia Rajna-vidék északi részén már leszolgálta az idejét mint boroshordó. A finiselés 27 hónapig tartott . A megjelentetett palackok száma 4200 darab , a whisky alkoholerőssége 45 %-os. A Benromach Hermitage az elegáns boros érlelések jó példája .
 benromach-hermitage-boxbenromach-hermitage
A második finiselésre használt hordó Bordeaux borvidék Haut-Medoc részéről érkezett a Speyside legkisebb lepárlójába , hogy egy 2006-os Benromach aludjon benne 20 hónapon keresztül 2014-es megjelenése előtt . A kiadott mennyiség itt is 4200 palack , az alkoholerősség is ugyanaz mint a Hermitage esetében ( 45 % ) A Benromach Chateau Cissac fiatal , energikus és hű a Benromach housestyle kívánalmaihoz .
benromach-chateau-cissac-box
benromach-chateau-cissac
A két új single malt a Benromach egyszerüsödő kollekciójában a Contrasts nevű csoportba sorolt be és Wood Finish nv alatt kvaázi önálló szekcióként szerepel . A Benromach sok fiatal whiskyjét finiseli , kielégítve ezzel a világpiacon a kisebb , exkluzivabb hivatalos palackozások iránti igényt . Nem is oly' régen épp a magyar piacra készült tőlük egy tokaji uterélelés a Whiskynet gondozásában .
Az egyetlen szépséghibája a Benromach stílusváltásnak , hogy a fizikai megjelenése a palackozásoknak könnyen összekeverheti a gyanútlan érdeklődőt . Nansznyi eltérések vannak árnyalatokban és nyilván a whisky adataiban  de a domináns elemei a dizájnnak mindenhol uniformizáltak . Ez roppant zavaró a 10 éves és a 100 Proof kapcsán , ahol szintén egy tiz éves maltról beszélünk, hordóerősséggel. Jól oda kell figyelnie a bartendernek , ha nem akar ledobatni valakivel egy erős whiskyt egy lágy , kellemes Benromach 10 yo helyett . Hozzájuk képest a Wood Finish és az Organic , Peatsmoke duo sokkal kezelhetőbb . Bár a miniszériak neve nagybetűkkel felbukkan a palackokon , általában elmondható , hogy a Benromach arculatváltása igazán stílusos , a színes skót whisky világában is egyedi .
Egy klasszik Speyside karakter a modern idők monszunjában , urbánus elképzeléssel a tradicionalitásról , ez a Benromach .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása