Kelta köd - Bunnahabhain Ceóbanach
2014. november 13. írta: Barman's Choice

Kelta köd - Bunnahabhain Ceóbanach

Kizárt , hogy a Bunnahabhain Distillery marketingesei nem nevetik halálra magukat azon , ahogy maguk elé képzelik a szerencsétlen whisky rajongók százezreit akik épp a legújabb Bunny nevét próbálják kiejteni . Már a Bunnahabhain sem egy egyszerű történet de a Ceóbanach igazi skót nyelvtörő . Na nézzük.

Kezdjük akkor azzal , hogyan is hangzik nagyjából helyesen . Bunahavn Kájíúbanoh . Igen , pontosan ez az , ahogy most próbálod kiejteni ,keresni a megfelelő ritmust , a szokatlan hangzást egy erőltetett mimikával természetessé tenni amin szerintem jókat kacagnak Islay őslakói és a Bunnahabhain munkatársai .

ceobanach

A whisky a furcsa név ellenére nem egészen nevezhető NAS palackozásnak , hiszen a címkén és a dobozon szerepel a whisky kora . A Ceóbanach tíz éves malátawhisky , a lepárlótól ( és az anyacéghez tartozó Deanston és Tobermory lepárlóktól szintén ) megszokott 46.3 % -os alkoholerősséggel bír . Amitől a nevén kívül még érdekes , hogy ez egy füstös , tőzeges Bunna , ami viszont pont , hogy nem a housestyle . Legalábbis a modern időkben nem az . A Ceóbanach fordítása annyit tesz , hogy füstös köd . Ezzel igyekszik tisztelegni a lepárló a Bunnahabhain igazán régi gyökerei előtt . Még mielőtt a mára klasszikussá vált tőzegmentes stílus a sajátja lett . A whisky színezékmentes , ex bourbon hordóban érlelt , hozza a klasszikus tölgyes , krémes , vaniliás lágyabb jegyeket , a Bunnahabhainra oly' jellemző kesernyés ,gyógyszeres , sós , édesgyökér és vérnarancs aromáival kevert jellegzetességekkel .

A kelta köd pontosan oyan mint amilyennek elképzeled . Sűrű , ijesztő , misztikus , furcsa , hideg . Egy dolog teszi széppé és romantikussá . Mondjuk egy korty , egy jó nagy korty füstös , szokatlan Bunnahabhain Ceóbanach . Ahogy az ősök is tették .

Slainthe Mhath !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása