Nagyobb ,több , profibb - IV. Whisky Show Budapest
2014. október 30. írta: Barman's Choice

Nagyobb ,több , profibb - IV. Whisky Show Budapest

 

A szokásoknak megfelelően , az aktuális budapesti Whisky Show előtt Szatmári Katival , a Whiskynet alapító -tulajdonosával , a magyar whisky rendezvény egyik főszervezőjével beszélgettem . A budapesti Whisky Show mára már nem csak része lett az európai, whiskyre épített rendezvényeknek , ahova a skót és egyéb ,nemzetközi whisky márkák vezető képviselői érkeznek , hanem egy nagyobb helyszínen , több nemes párlattal kiegészülve kezd egyre határozottabban regionális vezető rendezvénnyé válni Közép-Európában . Persze ,ebben van egy pici elfogult , bátorító túlzás , de azt hiszem aki követte az elmúlt négy évet a whisky tekintetében , az pontosan érti mire célzok . Amíg Lengyelországban először futottak neki pár nappal ezelőtt a whisky show rendezésének , amig a sokkal tapasztaltabb bécsi Whisky show egy kissé intimebb közegben létezik ,és amig a közeli egyéb próbálkozások sokkal inkább azokra a sztereotípiákra erősítenek rá , hogy a whisky és a sznobizmus kéz a kézben jár , addig a pesti rendezők, a Budapest Whisky Club és a Whiskynet vezetésével , remekül lereagálva minden egyes eddigi rendezvényük tanulságait , egy tudatos , egyre szervezettebben és egyre bátrabb módon folyamatosan növelni tudták ismertségüket , a helyszínük méretét , a show kínálatát és ezzel együtt minőségben is erősödtek . Ez pedig, ha ilyen elhivatott szervezők és ilyen nyitott és érdeklődő közönséggel párosul , logikusan tovább fog fejlődni és Budapest végérvényesen fel fog nőni a szerephez , amire adottságai és a hazai kreativitás és a minőség iránti igény predesztinálja . És a jó  hír , hogy a magyar sörösök Főzdefeszt rendezvénye is elképesztően dinamikus és sikeres , egyet jelent azzal , hogy a magyar közönség végérvényesen elkötelezte magát a minőség iránt . A mai viszonyok közt persze elég bosszantó lehet egy réteg számára , hogy emberek több tízezer forintot költenek alkoholra, főleg úgy , hogy az emberek nagy részének fogalma sincs arról , végül is hol tart most ,mi az és miért ilyen jó és sikeres a whisky . Én soha nem éreztem egyetlen budapesti whisky show alatt sem , hogy sznobok vennének körül , nem kattogtak vakuk senkiházi celeb körül ,nem kellettek fókuszok és reflektorok . Érdeklődők és hozzáértők nyüzsgő rendezvénye, remek alkohollal.Ezt jelenti nekem a pesti show . Ahol az igényesség önmagunk értékelése , nem a másoknak való megfelelés vagy szereplési vágy. Ennek szellemében , az új helyszín és a megnövekedett kínálat adta izgalommal vágtam neki a Katival való beszélgetésnek .

 

The Maltbank Herald : Minden évben ugy kezdjuk a beszelgetesünket az aktualis Whisky Show kapcsán , hogy visszatekintünk az előző év hasonló rendezvényének tanulságaira . Tavaly a harmadik WS egyértelművé tette ,hogy az év whiskys eseménye végérvényesen kinőtte magát . A 2013-as show után mindenki biztosra vette,hogy az irány egyértelmű. Változni kell. Kell egy nagyobb,tágasabb rendezvény helyszin. Amennyire emlékszem a szervezők is hasonló véleményen voltak már aznap este. Es most itt van a negyedik Whisky Show, új helyszin ,a hirek szerint nagyobb,tágasabb es talán picit elegánsabb ( bár utóbbival eddig sem volt gond ) . Mik a konkrét változasok a show tekintéteben és hogyan foglalnád össze a 2013-as tapasztalatokat ?

Szatmári Kati :  Valóban, az első két rendezvény  (2010 és 2011) után, tavaly mutatkozott először egy szignifikáns mennyiségi ugrás a látogatók tekintetében, amit, mi , szervezők se láttunk,láthattunk előre. Ezért már akkor világos volt, hogy új, nagyobb helyszínt kell keressünk a következő Whisky Showra. Ezt szem előtt tartva tettük át a helyszínt idén a Sofitel Chain Bridge-be, ahol a nagyterem is jelentősen nagyobb, illetve két kiállító teremben is lesznek standok, nem beszélve a nagyobb közösségi terekről, több Master Class lehetőségről.

 

TMH : Bővül a kínálat is . Az eddig szinte egyeduralkodó whisky mellé felzárkózik a rum, konyak es egyéb nemes szeszek . Ez a látogatók részéről érkező igény vagy érdeklődés eredménye vagy a szervezők ítélték úgy,hogy egy új helyszín új lehetőségeket is kiván ?

 

SZ.K.: Rangos külföldi eseményeken járva, elsősorban a nemzetközi trendeket szem előtt tartva nyitottunk az egyéb prémium italkategóriák felé. A helyszínt már ennek szellemében választottuk. Azt pedig reméljük, hogy az a látogató, aki nyitott a whisky különlegességek iránt, nyitott lesz más, gazdag hagyományokkal és kultúrával rendelkező egyéb prémium szeszek felé is.

 

4ws

 

TMH : Évről évre komolyabb előadók, a skót és a nemzetközi whisky élet jeles képviselői látogatnak el Budapestre . Vannak akik szinte hazajárnak, vannak akik tudomásom szerint először jönnek. Lehet már tudni konkrétumokat a vendégelőadók,márkanagykövetek személyet illetően ?

 

SZ.K.: Abszolút! Csak a WhiskyNetnek tíz, többnyire skót partnere érkezik whisky témában, plusz négyen Franciaországból, az egyéb párlatokat képviselve, köztük Florence Casteréde, aki a legősibb armagnac ház tulajdonosa, vagy Olivier Jadou, aki már tényleg többedszer jár Magyarországon . Skótok közül Ian MacWilliamat emelném ki a Glenfarclastól, aki többedszer látogat hazánkba, vagy Jan Beckerst a Douglas Laing képviseletében, akik viszont először állítanak ki a magyar nagyközönség előtt.

 

TMH : A masterclass , a szervezett kóstolás vendégelőadókkal , továbbra is csak a whiskyre épül vagy az egyéb párlatok is kínálnak ilyen lehetőséget az érdeklődőknek ?

 

SZ.K. : Idén minden eddiginél több Master Class kerül megrendezésre, az eddigi három terem helyett egyszerre négyben zajlanak majd az előadások. Ezek közül egyben csak az egyéb párlatok, ahol mind a négy ,nem whiskyhez kötődő partnerünk tart előadást.

 

TMH : Idén az eddigi tapogatózó próbálkozások után egy hosszabbtávú projekt leglátványosabb fejezetéhez is elérkeztünk . A tokaji hordóban érlelt skót single malt nem újdonság a whiskypiacon , és természetesnek tűnik , hogy ha valahol kell legyen ezekből az érlelésekből nagy választék , az a magyar piac . A Whiskynet gondozásában eddig megjelent az Arran és a Benromach lepárló tokaji finise . Van e tervben egyéb lepárló bevonása is ebbe a projektbe ?

SZ.K. : Ez a project már évekkel ezelőtt elindult, hiszen igen hosszú egyeztetés előzi meg egy-egy konkrét partner, konkrét whisky és persze a hordó kiválasztását. Például az idén palackozásra került Arran Tokaji Finishekhez már tavaly év elején kiküldtük a hordókat és tavaly előtt állapodtunk meg az együttműködésben. Jelenleg is több helyen érlelődik tokaji hordóban whiskynk. Az újdonságok közül hagy említsem meg a Wilson&Morgannál érő Clynelisht, vagy a Douglas Laingnél pihenő Ben Nevist. Szóval a jövő év is számtalan nagyszerű meglepetést tartogat!

 

t2

 

a.tokaji.8

 

TMH : Egyre több embernek már nem csak az évente megrendezett whisky show adja az alkalmat egy jó kis malt kóstolásra,  hanem a Whisky Shop degusztációi is töretlenül népszerűek. Négy évvel az első WS után érzékelhető e a hazai italkultúrában előrelépés a vásárlék es a felkészültségük tekintetében?

SZ.K. : Egyértelműen! Egyre többen, egyre fiatalabbak (huszonévesek) és egyre nyitottabbak, felkészültebbek, érdeklődőek. És ez határtalan örömmel és büszkeséggel tölt el, hiszen a számos visszajelzés alapján ennek az örvendetes ténynek, mi is vastagon részesei és inspirálói vagyunk.

TMH : A négy év alatt személy szerint neked lett e új kedvenc whiskyd vagy lepárlód , amelyiket anno kevésbé preferáltál de mondjuk vagy az ízlésed vagy a lepárló stílusa változott kicsit ?

SZ.K. : Én eléggé érzelmi alapon működöm. Miután több, mint 70 lepárlóban jártunk az évek során, szinte mindegyik lepárlóhoz,whiskyhez fűződnek személyes élményeim. Egész egyszerűen nem tudok ezektől elvonatkoztatni és csak az italra koncentrálni, ha találkozom egy párlattal (és ez nem csak whiskynél van így). Mindig ott van a lepárló maga, a környezet, az emberek, a történelem , a sztorik is. Ennek alapján manapság legtöbbször a Glenfarclashoz, Highland Parkhoz és Kilchomanhoz nyúlok, de nagyon kedvelem a Nikkát és a Glendronachot is.

 

kati-poharral

 

TMH : Köszönöm , hogy szakítottál rám időt , végezetül vegyük  át a legfontosabb technikai részleteket .  Whisky Show Budapest , negyedik alkalommal . Hol , mikor , meddig ?

 

SZ.K. : November 8. 14-21 óráig, Hotel Sofitel Chain Bridge, szisztéma, rendszabályok változatlanok a tavalyihoz képest, bővebben pedig a www.whisky-show.hu oldalon.

 

Nos, még egy hét és nyit a IV.Whisky Show Budapest . Még több whisky , még több nemes párlat , a szakma nagy nevei , masterclassok , kiegészítő programok . Attól a pillanattól kezdve , hogy a rendezvény kinyitja a kapuit , a jövő a mi , látogatók kezében ( képzavarral élve poharunkban , ízlésünkben , véleményünkben ,etc ) van . Legyetek nyitottak , felkészültek , naprakészek és tudjátok élvezni a nemes italokat . Nem kell ahhoz sznobnak lenni , hogy az ember elhalkuljon , megfigyeljen nüansznyi finomságokat egy korty alkoholban . Csupán tudni kell értékelni azokat akiknek köszönhetjük , legyen az ember vagy a természet maga . És csupán tudni kell élvezni az életet és értékelni benne önmagunkat . Mert nem igaz , hogy Magyarország mucsai . Ahogy az sem , hogy elbutult , a napi financiális és társadalmi gondoktól agyongyötört népség vagyunk . Nem .

A magyar ember igényli a minőséget. És ha olyan kezekben van ennek prezentálása mint a budapesti whisky show szervezőiében , akkor ismét egy olyan esemény vendégei leszünk , ahol nincs helye se sznoboknak , se fanyalgóknak . De azoknak akik nem félnek a hétköznapok hedonizmusától , kötelező rendezvény !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark84 2014.11.05. 11:35:44

Klassz írás, jó kis interjú volt. :) Szerencsére már csak néhány napot kell várni....kíváncsi vagyok idén mennyi hely lesz a kisebb társaságoknak beszélgetésre kóstolgatás közben, tavaly ugye ezek nagyrésze a szálloda előtt történt. Bár a nagyobb közösségi tér mindenképpen bíztatóan hangzik. :)

fleet management software 2014.11.20. 00:16:07

If you are going for most excellent contents like myself, just pay a quick visit this web page all the time because it provides feature contents, thanks
süti beállítások módosítása