Special Releases 2014
2014. szeptember 17. írta: Barman's Choice

Special Releases 2014

 

Napra pontosan érkezik a Diageo Special Releases sorozatának idei adagja . És ezzel szokás szerint ellopja a showt a többi, izgalmas őszi megjelenésről . Mind a palackozások ,mind az árképzés témát ad  hetekig a whiskyvel foglalkozóknak . Igazi megosztó sorozat a Special Releases . Rágódtunk már tavaly is azon ,hogy minek hőbörögni és felháborodni azon , hogy mennyibe kerül egy 34 éves Port Ellen , vagy egy Brora ,hogy ki tud megfizetni egy 1976-os Lagavulint . De ennek tényleg semmi értelme . A Diageo már a Manager's Choice 2009-es megjelenése utáni reakciókat is a maga módján egyszerűen kezelte . Vezető szakemberük egy konferencián kijelentette , hogy ők nem a single malt ínyenceknek gyártanak malátawhiskyt , hanem a blendjeikhez . Innentől kezdve ha kiadnak egy ilyen speciális sorozatban valamit , azt gyűjtőknek szánják és olyanoknak akik megtudják ezt fizetni . Tiszta beszéd , véleményünk lehet , de valóban felsleges károgni minden posztban ami a Special Releases maltjairól szól . Nézzük inkább a lényeget , mik jelennek meg ma . Lesz e valami veterán malt a sorban ? Mi lesz a meglepetés ? Sorra kerülnek már végre azok az ikonikus lepárlók is akik eddig kimaradtak a különleges szériából ? A válaszok alább .

 

A Special Releases keménymagját alkotó csapatból , az állandóan a sorozatban szereplő  Lagavulin , Brora , Port Ellen , Talisker és a tőzegmentes Caol Ila kvintettből a Talisker 2014-ben kimarad . Tovább folytatódik a Singleton brand erősítése , nem is akárhogy ! Van egy tiszteletreméltóan koros párja a fiatal , tőzegmentes Caol Ila-nak , van benne egy nehéz , megosztó malt a Benrinnes személyében , újra felbukkan egy csinos kis Rosebank , jön malt olyan lepárlóból aki még nem szerepelt ebben a válogatásban a Strathmill palackjában és igen , végre , itt  egy Clynelish !

És nagyjából eddig tartott az öröm , mert most jöhetnek a részletek és a józanító valóság , hogy ezeket tényleg nem nekünk szánták .

Diageo Special Releases 2014 :

 

Full-2014-range

 

 

 

Benrinnes 1992  25 Year Old  56.9 %

 

benrinnes SR14

Egy nagy , nehéz , testes sherry szörny . A Benrinnes nem egy könnyen élvezhető malt . Egyike azoknak amelyeknél a legjobb jelző a profilozásnál a meaty . Ezt a szót olyan , főleg sherry hordós érleléseknél felbukkanó aromákra használjuk , ahol a párlat és az ex-sherry tölgyhordó együtt egy sokszor szulfuros , szárított marhahúsra és leveskockának az ízére hasonlító ízvilágot hoz létre . Klasszikus példája ennek a régi Mortlach és maga a Benrinnes is . Pontosan egy ilyen klasszikus , testes Benrinnest kapunk most a 21 éves személyében . First fill sherry érlelés ( vagy ahogy a Diageo jelzi ezt , " Bodega European oak " )A malt 2009-ben már szerepelt ebben a sorozatban , akkor 25 éves korral , hatezer palackkal és valamivel magasabb alkoholerősséggel . Most 2892 palackkal jelenik meg , az ára 240 font lesz .

 

Caol Ila Unpeated  1998  15 Year Old  60.39 %

 

SR14. 15YO

A megszokott tőzegmentes Caol Ila , a szokásos prezentálásban , a megszokott elképesztően magas alkoholfokkal és tőzegmentessége ellenére egy határozott füstösséggel ( bár tudjuk , a tőzeg és a füst nem feltétlen ugyanaz az aroma ) . Elsőtöltésű ex-bourbon hordó , továbbra is a legelérhetőbb ár és nagy mennyiségű megjelenés ( 75 font és 10 668 palack ) , egy frankó kis Caol Ila ismét a speciális adagban.

 

Caol Ila  1983  30 Year Old  55.1 %

 

SR14.30YO

Egy nagyon kellemes meglepetés , refill american és refill european tölgyhordóból kombinált , korrekt erősségű harminc éves Caol Ila . Ez a whisky hoz mindent , ami elvárható , sőt , olyan profilt csillant meg , ami kétségtelenül a legendák közé emelheti . Egy kis viaszosság , klasszikus islay jegyek , szarvasbőr , frissesség , mentol . Szép mennyiséget hoznak ki belőle , 7638 palackkal jelenik meg . Az ára 425 font lesz .

 

 

Cragganmore 1988  25 Year Old  51.4 %

cragganmoreSR14

2010 után másodszor kerül ebbe a válogatásba Cragganmore , a mostani refill american oak érlelés ( másod- , vagy újratöltött amerikai tölgy ). Érdekesség , hogy a hordók alja és teteje ( cask end ) új tölgy . Ez a fűszeres-fás , krémes Cragganmore 3372 palackkal jelenik meg , az ára 299 font lesz .

 

Lagavulin 12 Year Old  54.4 %

 

sr14.12yo.14threlease

Tizennegyedik alkalommal a sorozatban , a jól ismert 12 éves , domináns Lagavulin . Refill american oak érlelés , komoly mennyiségű megjelenés és a szokásos ár ( 31 428 palack , 80 font ) . Egyszerre krémes és száraz , sokkal komorabb verzió az előzőekhez képest . A viszonylag szúk , elérhető árú hivatalos Lagavulin palackozások közül ez a whisky remek alternatíva a legendás 16 éves mellett . Érdemes kóstolni és megállapítani , hogy a Lagavulin már 12 évesen is ugyanaz a komoly, érett , felnőtt whisky mint a mindenki által elismert 16 yo .

 

Rosebank 1992  21 Year Old  55.3 %

 

SR14.21YO

A kedves kis Rosebank ismét a 2011-es ruháját viseli , ismét 21 éves , igaz, az idei kiadás 1992-es lepárlás ,két évvel későbbi mint a legutoljára ebben a szériában megjelent . Egyike az utolsó desztillálásoknak ,mielőtt sajnálatos módon bezárták volna a lepárlót . Refill american oak érlelés , gyümölcsösebb és édesebb min volt . 4530 palacknyi mennyiségben jelenik meg , 55.3  %-os alkoholfokkal , 300 fontért .

 

Singleton of Glendullan  38 Years Old  59.8 %

 

sr14.38yo

A jelenlegi adag legidősebb tagjaként , elsőként a széria történetében egy Singleton . Pontosabban egy Glendullan . A Singleton olyan brandként funkcionál a Diageonál , amely név alatt három különböző piacra ,három eltérő profillal rendelkező malátawhiskyt képviselnek . A Dufftown  , a Glen Ord és a Glendullan hármasból ezúttal utóbbi képviseli a márkát . Az amerikai piacra becélzott Singleton of Glendullan a Special Releases 2014-be nem csak azzal hívja fel magára a figyelmet , hogy 38 éves whisky , hanem a korához képest elképesztően magas alkoholerősségével . Az 59.8 % -os alkoholfok tekintélyt sugall . A Singleton márka továbbra is élvezi a tulajdonosok figyelmét és ezzel a palackozással a Diageo végérvényesen és megkérdőjelezhetetlenül beemelte a márkát a nagy nevei közé . Refill american oak érlelés , a kiadott palackmennyiség 3756 darab , az ára 750 font.

 

Strathmill 1988  25 Year Old  52.4 %

 

strathmill.sr14

Egy másik újonc , a kis szégyenlős Strathmill . Róla alig esik szó , a kisasszony csak olyan alkalmakkor dugja elő fitos nóziját , mint egy Flora & Fauna sorozat , a Manager's Choice válogatás , és most kivárva idejét , a Special Releases . Hihetnénk , hogy a Diageo rejtegeti a lágy , friss füves aromákkal rendelkező Strathmillt , pedig csak arról van szó , hogy a lepárló egy lassan másfél évszázada az aktuális tulajdonosainak blendjeihez készül . Egy csendes kis iparos , vagy ha stílszerű akarok lenni egy egykori malomban alapított főzde okán , mondhatnám mint a molnár szőke lánya , a Strathmill csak dolgozik , dolgozik . Refill american oak ez is , hozza a jellegzetességeit . 2700 palack , 52.4 % alkoholfok , 275 font .

 

A végére hagytam a nagyágyúkat és a meglepetést .

 

Port Ellen 1978  35 Year Old  56.5 %

 

sr14.pe35yo

Tizennegyedszer a sorozatban , újabb évvel öregebb verzióban egy 78-as Port Ellen . Az ikonikus Islay malt idén 35 éves korú kiadással jelentkezik , meglepően magas ,  56.6 % -os alkoholerősséggel . Az ára 2200 font , a kiadott palackmennyiség 2964 darab . Nagyon nagyvonalúan számolva , ha eladják mindet , hat és fél milió font folyik be a Diageohoz , amit ha forintosítunk , akkor az több mint két milliárd forint . Ez egyetlen palackozás egy 11 darabos adagból . Kiszámoltam , ha az összes palackot eladnák a 2014-es Special Releases whiskykből , a befolyó összeg nagyjából 24 millió font . Azaz kb nyolc és fél milliárd forint . Óvatosan számolva . Van még kérdés ?

 

Brora 1978  35 Year Old  48.6 %

 

sr14.b35yo

Hasonlóan legendás társához , az idei Brora szintén 35 éves , szintén 1978-ból és pontosan ugyan annyi kiadott palackmennyiséggel bír mint a Port Ellen . Az alkoholfok jócskán alacsonyabb , 48.6 % -os . A Brora ára 1200 font . Klasszikus , komoly karakterek , viasz , gyümölcsök , fás ,coastal jegyek . Refill american és european oak érlelés . Magánvéleményem  az , hogy sokkal inkább megéri az 1200 fontot mint a Port Ellen a 2200-t . Ha a Brora kifut , sokkal jobban fogom hiányolni mint Dél-Islay csillagát . Persze , van aki azt mondja , hogy amíg a Port Ellen soha nem termel többet , addig a Brora szelleme tovább él a Clynelish karaktereiben , ezért inkább az elmúlás jobban fáj számukra a Port Ellen kapcsán . És ha már szóba került , végre itt van , a végére hagytam a meglepetést . Vagy a fekete levest , ha rápillantunk az árcédulára . De a lényeg , hogy végre a Special Releases kötelékében egy Clynelish !!

 

Clynelish Select Reserve  54.9 %

 

sr14.cly

Évek óta vegyes érzésekkel vártam a pillanatot , hogy a Clynelish felbukkanjon ebben a szériában . Vártam , mert megérdemli és azt gondoltam , amúgy is ritka a hivatalos kiadás tőlük , talán lesz egy koros , őrült pillanatban még bevállalható árú palackozás amivel tovább mélyíthetem a Clynelish iránti szerelmem . És egyben ódzkodtam is tőle , hogy megjelenik , mert a Clynelish még mindig rejtett kis kincs , hiába ismeri mindenki és tartja nagyra ezt a whiskyt . Egy jó Special Releases verzió felpörgeti az érdeklődést és felhúzza az árakat , elsősorban a független palackozók kiadásainál . Márpedig korrekt áron , jó Clynelisht a függetleneknél találni . De most eljött a pillanat , a Clynelish a Special Releases sorban és mit látok ?! 500 font az ára , NAS , azaz korjelölés nélküli , öt különböző hordótípusból lett elegyítve és kapott egy dögunalmas nevet . Az öt hordóból három american oak ( first fill , refill és rejuvenated ) , kettő ex-sherry ( bodega azaz first fill és refill european oak ) . A név pedig Select Reserve . Annyit csiripeltek a madarak , hogy a legfiatalabb Clynelish az adagban 16 éves , ez is jelzi , hogy a NAS palackozások nem feltétlenül csak éretlen , fiatal whiskyket takarnak . A korral tehát nincs bajom , ha NAS, akkor az . Az ára ? Hát 500 font ennyi infóval kicsit meleg . Tartottam tőle , hogy ez lesz . De megfogadtam , hogy az árak tekintetében meghagyom a picsogást másnak , a szokásos Special Releases fikázáshoz most nincs kedvem .

Annál is inkább mert 2014-ben a Diageo egy igen komoy sort tett le az asztalra . Elsőre talán unalmas lehet a megszokott tagok jelenléte , pár elhallgatott lepárló egy-egy palackozásának beemelése és egy bónusz malt mint egy aktuális széria . De ha a maltok profilját nézzük , akkor a Diageo olyan válogatást tett le ezzel a tizenegy whiskyvel az asztalra , amivel csendben , elegánsan és ellentmondást nem tűrve jelezte , hogy ki a király a bizniszben . Olyan profil skálát hoztak össze idén , amiben megtalálható szinte minden érdekes karakter , minden amit whiskyből ki lehet hozni . És a Diageo megmutatta , hogy neki megy mindegyik variáció . Nem is akárhogy ! Van itt lágy , édes és gyümölcsös ( Strathmill ) , van telt és édes ( Rosebank ) , van gazdagon fűszeres ( Cragganmore , Clynelish ) , van komplex és tőzeges klasszikus ( Brora , Caol Ila 1983 ) , van elegáns, testes és tőzeges ( Port Ellen , Lagavulin ) , van tőzegmentes , fűszeres és gyümölcsös ( Unpeated Caol Ila ) van sherry szörny ( Benrinnes ) , van erős és fás, fűszeres ( Singleton ) .

Már nem sok olyan lepárló maradt , amelyik ne szerepelt volna valamilyen kiadással ebben a sorozatban , de amik még felbukkanhatnak , azok tovább tágítják ennek a példanélkülien gazdag portfoliónak az aromaskáláját . Van még hely például a Banffnak, Linkwoodnak , Inchgowernek , Lochnagarnak , hogy a régivágásúakat említsem . Vagy felbukkanhat valami extrém Glenlochy , St.Magdalene , Mortlach , Millburn . Vagy előkerülhet a raktárak mélyéről egy remek kis Teaninich .

A Special Releases sok tekintetben a király kategória .

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark 2014.09.19. 07:52:56

Tényleg gyönyörű sorozat. Az árak miatt meg hát lehet sírni, de tényleg nem a mezei fogyasztóknak szánják. Ha pedig el tudják adni mindet, akkor nekik van igazuk. Kicsit olyan, mintha az egyszerű kocsmalátogató panaszkodna, hogy miért olyan drága a Gere Kopár... :) Ezekből amúgy természetsen a Rosebank lenne a szívem csücske, próbálom megszeretni a Glen Kinchie-t, aki kiütötte a nyeregből annak idején, de még nem igazán sikerült...
süti beállítások módosítása