Büszkeség és tökéletesség - Glenmorangie Pride 1978
2014. július 12. írta: Barman's Choice

Büszkeség és tökéletesség - Glenmorangie Pride 1978

 

Ha egy lepárló Pride név alatt alatt jelentet meg whiskyt a készleteiből , arra mindig érdemes odafigyelni , mert a név valami különlegeset takar . Így volt ez 2011 -ben a Glenmorangie Distillery exkluzív dekantere kapcsán , ami 28 éves Pride nevű single maltot rejtett . A különleges csomagolású ritkaság 28 évéből 18-at elsőtöltésű bourbon hordóban pihent, majd egy évtizedet olyan sauternesi hordóban töltött el ami a világhírű Chateau d'Yquem borászattól érkezett Tainba , a Glenmorangie birtokára . Bill Lumsden , a lepárló whisky kreátora most a három évvel ezelőtti Büszkeségnél is tökéletesebbet alkotott. A valaha volt leghosszabb utóérleléssel rendelkező Glenmorangie-t jelentette meg a Pride név alatt idén.

 

pride_1978

 

A Glenmorangie Pride 1978 egy 34 éves single malt , amely 19 évig aludta a normális álmát a szokásos módon az észak-felföldi lepárló raktáraiban , amikor is érkezet Bill Lumsden és átpakolta a whiskyt pár Grand Cru claret hordóba . A minőségi francia boroshordókban aztán 15 év utóérlelés várt a nedűre , hogy 2014-ben összesen hétszáz dekanternyi mennyiségben piacra kerüljön . A megjelenés az ismert baccarat dekanter a trükkös fadobozzal ,ami idén vörös belső dizájnt kapott és vöröses a fadoboz árnyalata is, reflektálva a vörös boros hordóra . A whisky 47.4 %-os alkoholerősséggel bír. A dekadens luxuswhisky aromái a gesztenyére , mandulás marzipánra, cseresznyére , édes fára emlékeztetnek , megbolondítva egy kevés karamellás felhanggal . Az ízében a sült alma ,szilva, cseresznye gyümölcséssége vezet el minket egy határozott tölgyes , fűszeres világba . Rengeteg ánizs ,eukaliptusz, szegfűszeg , fahéj , kardamon, kömény bódítja az ízlelőbimbóinkat . A lecsengés kezdeti erőteljessége végül egy lágyabb , vaniliás, karamellás , tejcsokis szelídséggé változik .

 

pride78

 

Bill Lumsden nagyon büszke erre a whiskyre , saját szavai szerint is ez a legszebb munkája ,pedig van mögötte már jópár rendkívüli malátawhisky . A whisky ára természetesen alkalmazkodik ehhez. És egy 34 éves , leghosszabb idejű utóérlelt Glenmorangie egy luxuscsomagolásban meg is éri minden pennyjét.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2014.07.12. 06:53:59

Hát, hogy megéri-e....
süti beállítások módosítása