A Balblair evolúció új fejezete - Balblair Vintage 1999
2014. június 11. írta: Barman's Choice

A Balblair evolúció új fejezete - Balblair Vintage 1999

 

Az Észak-felföldi Balblair Distillery a legstílusosabb single malt kollekcióval rendelkező whisky lepárló . A jellegzetes ,elegáns Balblair palackok  a színes kis kocka alakú dobozokba zárva nem csak látványnak szépek , hanem whiskynek is . Gyönyörű ,könnyed ,barátságos és üde érlelések .

A lepárló 2007 óta a megújult külsejével hitet tett a vintage palackozások mellett . Vintage vagyis évjáratos kiadásokkal mutatják meg , hogy amikor a legtöbb lepárló hadakozik a korjelölés vagy dizájner NAS palackozások közt , náluk elég garancia a sikerre és a minőségre, ha azt tudatják , melyik évben került a párlat hordóba . Aztán onnan már könnyen kimatekozza akit érdekel ,hogy ha években akarja kifejezni a Balblair maltok korát , mennyi is az annyi.

A Balblair másik jellegzetessége , hogy állandó helycseréket hajt végre az alapkínálatában , lévén az évjáratok kifutnak . Az a mennyiség mindenképp , amit a nyilvánosságnak szánnak , hisz bizonyára van pár tucatnyi elfekvő készletük minden évből . A jelenlegi alapsoruk a Balblair Vintage 1983 1st Release , a Balblair Vintage 1990 2nd Release és a Balblair Vintage 2003 1st Release . Igen , itt a batch kifejezés helyett a "release" dívik . A Balblair kiadások többnyire két vagy három adagig húzzák ki a frontvonalban , aztán érkezik a frissítés . Az utóbbi időkben az új belépők előbb megedződnek a travel retail vámmentes polcain , majd gond nélkül lépnek a leváltandó társaik helyére .

A legújabb tagja a jelenlegi alapsornak hasonló utat járt be . 2014 év elején jelentették be három új vintage megjelentetését travel retail piacokra . Ezek a 2004-es évjárat egy-egy bourbon és sherry butt hordótípusú érlelései és az 1999-es évjárat első megjelenése voltak . Most innen lép át a 99-es az alapsorba ,negyediknek .

Ha valamelyik Balblair Vintage belép ,akkor egy el is tűnik . És még fáj a szívünk a tavaly nyugdíjba vonuló 1989-es után , máris itt egy újabb nagy búcsúzó . A Vintage 1997 távozik ,helyére engedi két évjárattal fiatalabb hugocskáját .

A 97-es az első adagnyi Vintage Balblair sor tagja volt , amelyik 2007 tavaszán mutatkozott be . Az első fecskék az 1989-es, az 1979-es és az 1997-es voltak , plusz egy 1986-os a travel retailbe . A legtovább tehát a Vintage 1997 húzta , ideje lépnie. Személyében egy vibráló ,kellemes, pimasz whiskytől búcsúzunk ,aki idővel belenemesedett a Balblair koncepciójába . Hiányozni fogsz, kösz mindent '97 !

A Vintage 1999 a nagy eseményre átöltözött , a travel retailben viselt lila dobozát zöldre cserélte ( khm..na,igen,azért liláról zöldre már jó ízlésre vall ,hajrá Fradi !) ráadásul a tavaly év végén bemutatott prémium csomagolást kapta meg ő is . Az eddigi Balblair kockadobozok felfelé nyíló tetejükkel is rendben voltak, de a prémium dobozok már szemből nyílnak, és meg kell hagyni, hogy ha lehet, még jobban elegánssá teszik a palackozásokat . A whisky a szokásoknak megfelelően 46 % -os alkoholerősségű , bourbon és sherry hordós érlelés és az evoluciójában már a második megjelenésénél tart . A hivatalos neve tehát Balblair Vintage 1999 2nd Release .

 

Balblair_1999

 

Hello '99 ! További kellemes fejlődést Balblair !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása