A Massandra kapcsolat folytatódik
2014. június 06. írta: Barman's Choice

A Massandra kapcsolat folytatódik

 

2010 - ben a Glenglassaugh Distillery öt boroshordót szerzett be magának , hogy azokban finiselje raktárkészletének gyöngyszemeit . A kiválasztok whisky készlet nem akármilyen hordókba került . A krími Massandra borászatból érkező tölgybölcsők ringatták a jócskán három évtized feletti malátawhiskyket egy utolsó , édes álomba . A lepárló 2012 nyarának végén mutatta be a Massandra Connection név alatt az öt elemből álló exkluzív érlelését . Az akkor még a Scaent holding tulajdonában álló lepárló madeira ,sherry , muscat , aleatico és red port stílusu utóérlelése nem csak azért került az érdeklődés középpontjába , mert a Massandra történetében először adott ki hordót külföldi cégeknek érlelésre , hanem azért is mert a whiskyk igen jelentős élménnyel gazdagították a rajongókat éppúgy , mint a befektetőket . Azóta eltelt pár év , a Jalta környéki Massandra borászat már nem Ukrajnához tartozik , hanem kiszavazta magát ideiglenesen az orosz csatlakozás előtt Krími Köztársasággá , a Glenglassaugh pedig átkerült a BenRiach érdekeltségi körébe . Előbbi döntés megosztja a véleményformálókat , utóbbival azonban a whisky rajongók világa egyöntetűen egyetért .

A BenRiach - GlenDronach páros mögötti szakmai befektetők Billy Walker vezetésével szépen gondozzák a Glenglassaugh örökséget . Koncepciójuk szerint a Glenglassaugh lesz a triumvirátus exkluzív tagja , ennek megfelelően a két évvel ezelőtti Massandra Connection  palackozások és a bő egy évvel ezelőtti tulajdonosváltás után piacra vezettek egy 30 éves , majd egy 40 éves maltot , amik inkább egyfajta búcsúnak tűntek a régi stílustól . Aztán jött a Glenglassaugh Torfa, ami ugyan meglepő kiadás lett mint erősen tőzegelt Glenglassaugh , viszont sokkal inkább egy elkapkodott döntésnek hatott annak tükrében , hogy alig pár héttel később megjelent a Glenglassaugh Single Cask sorozat első fejezete . Ahogy azt a "bendronach-os" stílusban megszoktuk . A 28 és 45 év közti malátawhiskyk már egyértelműen jelezték a konzorciumban a Glenglassaughnak szánt szerepet . A történeti hűség okán érdekességként annyit érdemes még megfigyelni a " glenriach-os " éra kezdeti szakaszában , hogy a Torfa palackformája visszaköszön a Single Cask sorozatban is. A megjelenés azonban ég és föld . A Torfa sötét, egyszerű dizájn , míg a Single Cask sorozat maga az elegancia . Az átöltöztetett Glenglassaugh butellák elismerő kritikákat kaptak . Ezen felbuzdulva a jelenlegi vezetés visszanyúlt a Massandra Connection eredetiségéhez , mivel az különlegessége és koros palackozásai révén remekül passzolnak a jelenlegi elképzelésekbe .

Az eredeti sor így nézett ki :

 

glenglassaugh massandra

 

A két új tag már az új dizájnnal jelenik meg .

A Glenglassaugh Massandra Connection 35 Years Old Madeira Wood Finish 41. 7 % -os alkoholerősséggel bír , színe antik tölgy sötétje , illatában a sárgadinnye telet krémessége nyit a tölgy édességének mélysége felé . A gazdag gyümölcsösséget a tengerpart jellegzetes aromái egyensúlyozzák ki . Ízében a kontraszt még jobban érezhető , a zamatos dinnye és a savanykás szilva lágyan küzd az aszalt sárgabarack édességével , harcukat egy csipetnyi menta teszi bizarrá . Száraz porcukor , amit a tölgy édessége tesz emlékezetessé . A lecsengésben szinte rétegenként felismerhető a Glenglassaugh stílus a gyümölcsösségen és a nemes , érett tölgyfa aromáin keresztül .

 

massandra.35.madeira

A második új tag , a Glenglassaugh Massandra Connection 41 Years Old Sherry Finish 44. 5 % -os alkoholerősségű single malt whisky . Arany színe csillogó , illatában a fehér bors és a gyömbér csípőssége melengeti a szárított ananász , banán és mazsola ismerős jellegzetességeit . Kandírozott gyümölcshéj lágyítja a jelegzetes , édes tölgy jegyeit . A szájunkban egy friss nyitány, zöldalma és körte zöldcitrom cseppjeivel bolondítva . Kellemes mennyiségű trópusi gyümölcs egyesül egy szivaros doboz fűszerességével ,nemes olajosság , együtt adják a whisky korától elvárta mélységet . A lecsengése ehhez a korhoz mérten meglepően élénk, klasszikus gyümölcsösség és fűszeresség kombinációja .

 

massandra.41.sherry

 

A Glenglassaugh újkori történelme egy újabb nemes fejezettel bővült .

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása