Változik a Tomatin alapsora
2014. április 25. írta: Barman's Choice

Változik a Tomatin alapsora

 

Elvileg örülni kellene minden újdonságnak , főleg ha az egy lepárló alapkínálatába kerül és elérhető lesz szerte a világon . Ez az öröm most kissé keserűre sikeredik részemről , hiszen a változás elsodorja a világ egyik legjobban árazott , elképesztően lágy és gyümölcsös, harminc éves single malt whiskyt ami valaha alapsorba volt emelve.

A Tomatin Distillery a frissítés okán kiemeli a kínálatából a 15 éves és a 30 éves variációját , helyet csinálva ezzel egy 14 éves portói finiselésnek és egy 1988-as batch verziónak . Először búcsúzzunk el a két távozótól , majd nézzük , kik kerülnek a helyükre .

A Tomatin 15 Year Old 2009-ben jelent meg a kínálatban . Egy a házra jelemző könnyed , modern speyside stíl egy nagyon korrekt árazással . Ezek a jelzők , mint lágyság,könnyedség , gyümölcsösség és a korrekt árazás minden hivatalos Tomatin palackozásra elmondhatók . Időnként a minőség átlagos , talán túl lágy , de mindig meglepően élvezhető . 2012-ben megjelent egy limitált verziója a 15 évesnek , egy bourbon-tempranillo érlelés . A 15 éves OB Tomatin tehát öt év után eltűnik , helyére érkezik egy 14 éves whisky .

A Tomatin 30 Year Old a legmeglepőbb whiskyk egyike . Meglepő , hogy egy lepárló harminc éves maltot tartson alapkínálatban olyan árazással , mint ami a Tomatin 30 yo ára volt . A palackot 120-130 font körül lehetett elérni ami egy harmincas speysiderért pazar ajánlat . És meglepetésünkre a whisky maga is minőség volt . Méghozzá egy igen friss, üde, lágy, gyümölcsbomba . Messze a legszebb Tomatin volt az eddigi alapsorból . Most elbúcsúzunk tőle , helyére egy 1988-as évjáratú adagolt malt whisky érkezik . Batch , ahogy a címkézés illetve a szakmai szleng nevezi azokat a whiskyket amelyek adott mennyiségben készülnek illetve kerülnek piacra , rendszeresen vagy váltakozó rendszerességgel . Ilyen volt a 30 éves Tomatin ami évente nagyjából kétezer palackkal képviseltette magát a sorban és ilyen lesz a helyére lépő Vintage 1988 is , ami hasonlóan adagolt mennyiségben jelenik majd meg .

Nézzük a részleteket .

Tomatin 14 Year Old Port Wood Finish . A whisky 13 évet bourbon hordóban töltött , majd egy évet portói hordóban . A hordótípus , a port pipe , a legnagyobbak egyike a szakmában , közel ötszáz literes , egyenesen Portugáliából , ahol korábban három-négy évtizedig tawny portot tárolt . Az alkoholerősség 46 % -os , az árazás maradt a korrektség határain , 48 font egy portói finisért elfogadható a mai körülmények közt .

14port

 

Tomatin 1988 Vintage . Ez is 46 % -os alkoholerősséggel került palackba , bourbon és portói hordókból házasítva . Ez a Batch 1 , 2500 palacknyi mennyiségben lesz jelen az alapkínálatban . Könnyű kiszámítani , hogy a whisky negyed évszázados , ami a 88-as évjáratot tartva , minden évben egy évvel idősebben kerül elénk . A whisky kapott egy díszes fadobozt és 160 fontos nyitóárat .

 

88

 

A hivatalos Tomatin alapsor tehát mától így áll fel : Legacy ( NAS , bourbon és virgin oak házasítás ) , 12 yo ( oloroso finish ) , 14 yo ( port finish ) , 18 yo ( oloroso finish ) , 1988 Vintage ( bourbon és port házasítás ) . Újdonság még , hogy a 12 éves Tomatin alkoholerősségét 40 %-ról 43 %-ra emelték minden piacon .

 

tomatincore

 

Bár nyilvánvalóan szakmailag és főleg üzletileg a Tomatin megtudja indokolni a váltás szükségességét , személy szerint nekem hiányozni fog a Tomatin 30 yo . A Tomatin 15 yo is egy jó , könnyed whisky volt , talán a helyére lépő portói finiselés egy picit több és érdekesebb aromát csempészik majd a whiskybe . Az idő majd eldönti . Addig meg spájzoljatok a 30 évesből ! Szóltam .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark 2014.08.14. 13:17:42

A 30 éves kiesése meglep, már pár hónapja szemezek vele, mert még pont a megfizethető 30 éves kategóriába esik.....idén mindenképp be kell szerezni egyet. :)

barman 2014.08.14. 15:01:30

Nagyon siess :) Azt javaslom , ha látsz valahol , ne hezitálj , vedd meg . Nem csak azért mert ez valóban egy nagyon jól árazott 30 éves whisky , nem csak azért mert kifutó tétel , hanem azért is mert nagyon finom is !
süti beállítások módosítása