Ébred a farm - Kilchoman Loch Gorm 2014
2014. március 06. írta: Barman's Choice

Ébred a farm - Kilchoman Loch Gorm 2014

Islay ( még mindig ) legfiatalabb és legkisebb whisky lepárlója , a 2013-as év egyik igazi nyertese , a világszerte pozitív kritikákat és elismeréseket besöprő , egyre magabiztosabb , korosodó , fejlődőképes Kilchoman Distillery . Március első napjai előcsalogatták a farm méretű főzde első hivatalos bejelentését . Áprilistól folytatódik a reménybeli sikersztori , jön a full sherry érlelt Kilchoman Loch Gorm második kiadása .

A Loch Gorm a lepárlóhoz közeli , tőzegben gazdag tó neve . Ahogy Islay páran szokták , a Kilchoman is használja a környék gael nyelvű örökségét és a sziget egy -egy területének elnevezéseit a palackjai nevesítésénél ( lásd még például Ardbeg Uiegeadail,Corryvreckan , a Laddie farm sorozata , de ,hogy a Kilchomannál maradjunk , Machir Bay ).

A kezdetektől a Kilchoman egy bourbon -pár hét sherry , főleg oloroso érlelésekben utazik . Hasonló intenzitással kezelik a klasszikus bourbon érleléseket , de a full sherry altatás ritkább . Ezen segített a tavaly az alapsorba emelt , korábbi bérpalackozások és egy Sherry Cask Release tapasztalataira alapozott , teljes idejében oloroso érlelt Loch Gorm nevű kiadás . A whisky 5 éves kora után , 46 % -os alkoholfokkal jelent meg . Az érlelése oloroso butt hordóban történt , az utolsó hat hónapra pedig oloroso hogshead hordóba került . A kisebb mérettel nagyobb intenzitást és szebb színt értek el . A végeredmény komolyra sikerült . Fiatal kora ellenére a full sherry Kilchoman Loch Gorm az év egyik komoly figyelmet felkeltő malt whiskyje lett . Pedig még házon belül is olyan vetélytársai voltak , mint a 100 % Islay és a Machir Bay . A Kilchoman ezen két másik 2013-as palackozása szintén kimagaslóan jól sikerült . Ne felejtsük , a lepárló 2009-ben mutatta csak be első , alig három év feletti whiskyjét. Nincs öt éve . Azt hiszem ekkora sikert kevés whisky lepárló képes abszolválni , főleg ilyen méretekkel mint amivel a Wills familia birtoka bír . A minőségről Budapesten is meggyőzödhetett az érdeklődők tábora és tapasztalatom szerint a tavalyi budapesti Whisky Show egyik legnagyobb sikerét a Kilchoman érte el .

Ilyen belépő után a második Loch Gorm komoly teherrel a vállán lép majd áprilisban a porondra . Eddig úgy néz ki , a Kilchoman jól kezeli ezeket a kihívásokat , reméljük a legjobbakat idén is ! Ilyen szempontból szerintem érdekes lesz és fontos a 2014-es szezonja a lepárlónak . A Machir Bay és a 100 % Islay már túl van a második adagnyi megjelenésén , sőt , utóbbi már kijött a harmadik kiadásával is . Mind a MB  ,mind a 100 % Islay viszi tovább a bemutatkozó palackozások minőségét . A 2014-es Loch Gorm adatai megegyeznek az előző évi kiadáséval . Tízezer palacknyi megjelenés, 46 % abv . Oloroso érlelés 2009 -ből ,palackozva 2014-ben .

lochgorm2014

A tavasz hírnökévé lett Loch Gorm második kiadás mellett az idei évre a Kilchoman tervei közt szerepel a 2013-as sikerek megismétlése. Jön a Machir Bay 2014 még a nyár előtt , lesz 100 % Islay 4th Edition , várható egy Cask Strength Release és egy portói érlelés . Ezek mellett nyilván sok jó single cask exkluzívet szabadít majd a rajongókra szerte a világon a Kilchoman .

A lepárló idén belép alapítása utáni kilencedik évébe , egyben ötödik évfordulójába a hivatalos palackozások tekintetében . A folyamatos fejlesztések , mint a tárolókapacitás növelése , a bérraktározás után tovább növeli a teljes egészében a birtokon készült és érlelt malt whiskyk mennyiségét is , emelve a márka identitását és az erre építhető lehetőségeket a marketing tekintetében is . A technikai jellegű egyéb felújítások ( két új házasítókád, amik már az idei palackozásokhoz is igénybe lesznek véve ,a kézi eljárást felváltó automatizált dugózás , a malátázó padló átalakítása ,stb ) egy fejlődő vállalkozás természetes igényei . Személyes beszélgetésekből tudom , hogy a cél az , hogy a Kilchoman amig lehet , tartsa a farm státuszát , méretben , kapacitásban nem törekszenek hatalmas változtatásokra de igyekeznek maximálisan kihasználni minden lehetőséget amivel biztonsággal tudják életben tartani és fejleszteni a főzdét , a brandet és a kereskedelemhez kapcsolódó egyéb tevékenységeket .

Reméljük az októberi , immár negyedik alkalommal megrendezendő magyarországi whisky show ismét vendégüllátja a Kilchomant és idén is sikerül hasonló elismeréseket besöpörnie a márkának a hazai rajongóktól . Szerintem annak aki ismeri és annak is , aki majd csak ősszel Budapesten fogja először kóstolni , a Kilchoman nem fog csalódást okozni . Higgyétek el , a Kilchoman az egyre szédítőbb sebességű skót whisky iparban egy egészségesen dinamikus,szemünk - és egyéb érzékszerveink - előtt felnövő lepárló , elhivatottsággal , sikerekkel ,komoly tervekkel . Ez így egyben nem csak szimpatikussá , de egyben egyedivé is teszi . A jó hír , hogy a Kilchoman ilyen fiatalon is már példaként emelkedhet a sok új , kicsi lepárlónak amelyek idén kezdenek termelni . Ha hasonló színvonalon végzik majd a dolgukat mint Islay benjáminja , akkor szép fejezettel gazdagodik a skót single malt história idén .

A Kilchoman pedig idén végleg bebizonyíthatja , hogy már nem csak a szimpátia hanem a szakma és a közönség igényei teszik remek whiskyvé .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása