A Cardhu színeváltozása - Cardhu Amber Rock
2014. február 25. írta: Barman's Choice

A Cardhu színeváltozása - Cardhu Amber Rock

Nem , itt nem lesz semmiféle megdicsőülés , se isteni változás , se kinyilatkozás , se semmi extra . Egy kevésbé érdekes single malt whiskyről lesz szó , amelyik az aktuális trendeknek megfelelően , csini kis elnevezéssel , korjelölés nélkül lép a rivaldafénybe hamarosan .

A whisky , amelyről szó lesz , az egyik legfontosabb eleme a skót whiskyiparnak . Annak ellenére , hogy ezt nem a minőségével , sokkal inkább a világ legismertebb blend whiskyjének fő alkotóelemeként és egy kisebb botrány révén érte el. A Cardhu Distillery ( akkoriban még Cardow ) 190 évvel ezelőtt lett alapítva ,pontosabban akkor, 1824-ben , az elsők közt legalizálta akkori tulajdonosa a lepárlót . Előtte társaihoz hasonlóan , a Cardow falai közt illegális lepárlás folyt . Az 1824-es törvények lehetőséget adtak , pontosabban kötelezték az addig illegálisnak számító lepárlási tevékenységet folytatókat , hogy a tevékenységük,termékük után adót fizessenek , ezáltal törvényes legyen a whisky készítése . Innentől kezdve beszélhetünk whiskyiparról , modern whisky korszakról , szabályozott termelési tevékenységről , nevezzük akárhogy is az élet vizének beemelését a fejlődő világ mindennapjaiba . A Cardhu tehát idén elméletileg 190 éves . Boldog szülinapot , Cardhu !

Mindezek mellett az évek, évtizedek , évszázadok sokat nem segítettek a Cardhu minőségén , leszámítva a korszakokkal együtt járó technikai és a piacok igényelte , kevésbé behatárolható minőségi fejlődéseket . A Cardhu már több mint száz éve a Johnnie Walker blend alapmaltja . Ez volt a Cardhu túlélésének záloga . Nem lehet azt mondani , hogy a hatalmas igényeket kielégítő piros Johnnie ne húzta volna fel a lepárlót , hiszen ma már mint a Johnnie Walker spirituális otthonáról beszélnek a Cardhu Distilleryről . Single maltként a márka megítélése kevésbé fényes . A Cardhu egy egyszerű , többnyire átlagos minőségű single malt , amit a valaha volt legelegánsabb palackba zártak . Mint láthatjuk , az aktuális tulajdonos , aki jelenleg a Diageo , korábban pedig ennek a konglomerátumnak az elődei , mindent megtettek , hogy a Cardhu termelésének épp csak egyharmadát kitevő single malt megjelenések legalább annyira sikeresek legyenek , mint a világhírű blend . Az egyetlen területe a világnak , ahol ezt tényszerűen elérték , az a mediterrán európai piac volt . Spanyolországban ha azt mondod , whisky , akkor az egyet jelent a Cardhu-val . Sikeres volt a márka jelenléte a görög , olasz, francia piacokon is . Az egyedi palackforma eleganciát sugárzott , hozta a klasszikus státuszt ami a whiskyre rakódott századok alatt . Az erre a " fancy " stílusra és a státuszokra fogékony déli piacok pedig a Cardhut a világ 5 legnagyobb mennyiségben eladott single maltjává tették .

Aztán jött a válság , ami legjobban a déli országokat ütötte meg , legalábbis a whisky szemszögéből tekintve a kérdésre . A spanyol , görög ,portugál , részben az olasz piac gyakorlatilag összeomlott . Kis híján maguk az országok is . Az eredmény sokkoló volt . A Cardhu épp csak befért az első tízbe , a spanyol piacon elszenvedett visszaesése elérte a 40 %-ot . Mindezt akkor , amikor eme piacok beomlása ellenére soha nem látott whisky-boom zajlott ,zajlik a világban . Nem segített a márkának az sem , hogy a 2000-es évek elején , a hatalmas dél-európai igényekre választ adandó , a Diageo úgy döntött , hogy a Cardhu vatted maltként fog megjelenni a piacon , a cimkézésén pedig a Pure Malt felirat fog ékeskedni . Lett is erre felhördülés ! Hiszen a vatted malt , ugye , az azt jelenti , hogy minimum két lepárló single maltjából van keverve az ital . És ha ezt pure -nak ( tiszta ,érintetlen ) hívod , akkor becsapod a vevőidet . Erre jött még , hogy a versenytársak is felszólaltak a Diageo önkényes cimkézése és döntése ellen , a skót whisky szövetség is állást foglalt , a végén pedig a Diageo visszavonta a Cardhu Pure Malt megjelenéseket . Sokat nem hozott a konyhára ez a provokatívnak ( vagy tévedésnek , esetleg gátlástalanságnak ) nevezhető döntés . A Cardhu , mint single malt márka szenvedte meg a legjobban évszázados tulajdonosa elhamarkodottságát . A Diageo végül a visszavonással szinte egyidőben bejelentette , hogy a Cardhu single malt 12 éves , akkor újonnan bemutatott palackozása bekerül a cég Classic Malt sorozatába . A Classic Malt széria eredetileg hat lepárló maltjainak válogatása volt , az évek alatt azonban felhígult . Gyakorlatilag kevés olyan diageos whisky lepárló van , amelyiknek a maltja nem eleme ennek a klasszikus sorozatnak .

A Cardhu 12 éves megtartotta az egyedi palackformát és egy kedves, érdekes külsejű , a belépő maltoknak nevezett egyszerű ,átlag whiskyk közt sem tündökölt . De még mindig kitartott a Johnnie Walker kapcsolat , a dizájn és a déliek emlékezete annyira , hogy megtépázva bár , de a Cardhu - már csak presztízsből is - talpon maradjon . A következő lépés már óvatosabbra sikeredett . Az igények ismét nőttek , igaz a választási preferenciák változtak . A kezdeti franciaországi és az újra eszmélő déli piacokon letesztelt 15 éves és 18 éves Cardhu megfelelt a tulajdonos elvárásainak , így idővel ezeket a variánsokat a világ egyéb pontjain is elérhetővé tették . A Cardhu a többi Diageo malttal egyetemben részese volt az évek során a Manager's Choice single cask sorozatnak , kijött koros érlelése ( 21 yo ) , tagja lett a Special Release szériának . Egy Special Cask Reserve nevű variációjuk , korjelölés nélkül , rejuvenated hordóban érlelve ( a többször használt tölgyhordók dongáinak belsejét kicsit legyalulják , eltávolítva ezzel a korábbi érlelés során elhasznált pörkölt , korábbi töltések után telítődött rétegét, megfiatalitva ezzel a hordó dongáit , ismét és utoljára alkalmassá téve a fát feladatainak elvégzésére ), a szokásos eleganciával egy szép eleme lehet vizuálisan bármelyik whisky polcnak .Mindezek sem segítettek sokat , a Cardhu továbbra is egy átlagos maláta whisky . Gyönyörű szépen mutat a polcokon , egy-egy pillanatra élvezhető , tulajdonképpen vállalható , de személyes ízlésem szerint távol van az érdekes, élvezhető single malttól . Minden általam eddig kóstolt megjelenésében . Nem bántom a Cardhut , de nem találok benne semmit .

A lepárló gael elnevezése annyit tesz , fekete szikla . Most ezt a fekete sziklát a Diageo kissé átszínezi és piacra vezeti a legújabb Cardhu single maltot . A bevált recept szerint a héten a francia piacokon bukkan fel , majd azonos időben a masszív belga market is kap belőle, hogy aztán a tervek szerint nyárra a világon bárhol elérhető legyen . A dizájn az ismert, butaság is lenne váltani , pazar megjelenés . A korjelölés ezúttal elmarad , hiszen most a NAS ( no age statement -korjelölés nélküli megjelenés ) a divat . A cimkén a lepárló neve alatt az Amber Rock elnevezés virít . Az még oké , hogy a whisky kapott egy nevet . Az is , hogy ezt összekapcsolják a whisky színével , az álszent edukációra való hivatkozással , de az már kevésbé tetszik , legalábbis nekem , hogy az Amber Rock felirat elsőre inkább valami likőrre hajaz . Manapság elég sok alkohol jelenik meg a borostyánra való hivatkozással . Van amber ale , amber liquer és ezek már most sokkal ismertebbek , mint az , hogy a Cardhu gael elnevezése micsoda és ,hogy abból hogyan jön le az amber rock . Nem akarok kötözködni , simán csak ez jut eszembe . Magáról a whiskyről sokat a hétvége előtt nem árultak még el . 40 % alkohoerősség és double maturation vagyis a megszokott tölgyhordók után a whisky ezúttal szekunder érlelésként eltöltött egy kis időtt toasted american oak ( amerikai tölgyből készült , többnyire ex-bourbon hordó , amely hordó dongáinak belső fele ismételt pörkölésen esik át ) A korrektség kedvéért és mert fentebb sok negatív felhanggal teli sor született a Cardhu kapcsán , esküszöm megkóstolom majd és referálok .

c.a.r.

Addig viszont fogadjuk úgy, ahogy az egyéb új megjelenéseket szoktuk , szeretettel , értékelve, hogy újabb taggal bővült a skót single malt család . Hello Cardhu Amber Rock !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása