Alig egy hónap és Skócia az elmúlt három évszázadának legfontosabb évébe lép . 2014 igazán a skótok éve lesz . A függetlenségi törekvések eddigi legfontosabb lépése következik a népszavazással ,legyen e önálló Skócia vagy sem ? A szavazás a bannockburni csata 750. évfordulójára van igazítva , mert ha már lúd, legyen kövér . Nem kevésbé fontos esemény lesz a Ryders Cup , a golf versenyek kvázi világbajnoksága a Highland közepén . Szintén sportesemény , a Commonwealth Games , a Nemzetközösségi Játékok glasgowi megrendezése emeli tovább az év lényegességét . Elképesztően fontos események és kevésbé fontosak , de emlékezetesek egy nemzet életében . Hogy a függetlenségi törekvésekből lesz e valami vagy sem , nem tudja még senki . Jósolni se nagyon mernek . Én mint magyar , ' 56-tal a történelmünkben , meg számtalan, a szabadságért vívott véres harccal , tudva ,hogy a függetlenség szív kérdése és nem ostoba közgazdászok , meg gazdasági megfontolások fenyegető jóslatainak erőszakossága , szurkolok nekik . Még akkor is , ha a realitás legalább olyan pofonnal fog felérni a skótoknak , mint nekünk 2004.decembere . És mint sportkedvelő , szurkolok nekik , hogy sikeresen rendezzenek meg sporteseményt, legyenek ott az elsők közt a versenyeken és tegyék emlékezetessé a Homecoming 2014-et . De ezek mind emocionális megközelítések .
Vannak ennél sokkal kézzelfoghatóbb és legalább ilyen fontos döntések a skót mindennapokban . Mint például a skót whiskyipar elképesztő szárnyalása . Ez a whisky-boom nem csak azt jelenti , hogy a whisky elképesztő mértékben népszerű a világban , annyira , mint még soha , hanem azt is magával hozza , hogy az iparág rengeteget költ fejlesztésre , növekedésre, modernizációra . Ezeknek a törekvéseknek a már ismert elemei a lepárlóépítések , felújítások , márkamegújítások , termelésnövelések , új piacok kiaknázása és sorolhatnám . Ismerjük már a legtöbb hírt , ami arról szól , hogy az iparág legnagyobb játékosai font százmilliókat költenek már meglévő infrastruktúrájuk modernizációjára . Tudjuk, hogy a kicsik is iparkodnak , jelenleg is több mint tucatnyi lepárlóépítési projekt van kifutóban . A legnagyobbak közt is a legnagyobb , a Diageo, már évekkel ezelőtt bejelentette szisztematikus fejlesztési tervét . Ebben szerepelnek felújítások , új beruházások , kapacitásnövelés és minden, ami arról szól , hogyan tudnának több whiskyt eladni a világon .
Ennek a folyamatnak a része volt a Roseisle Distillery megépítése , a Dailuaine bejelentett modernizációja , pár új lepárló építése ( pl a Teaninich mellett ) . És már az első körben felbukkant a neve egy olyan szeszfőzdének a felújítások rovatban , aminek a single malt fogyasztó szívből örült és ugyanakkor görcsbe is rándult a gyomra . Ez a lepárló a Mortlach Distillery .
Manapság már kevés úgynevezett " hidden gem " azaz rejtett kis kincse van a skót whiskyiparnak . De a Mortlach máig ilyen . Mit is jelent ez ? Jellemzően azt , hogy a kapacitás túlnyomó részét a blendekhez gyártja az anyacég , de a lepárló single malt kiadásai önmagukban is olyan stílust , olyan egyedi karaktereket hordoznak , amik a legkedveltebbek egyikévé teszi értő fogyasztók számára az italt . Nos, a Mortlach pontosan ilyen single malt whisky . A Diageo megabrandje , a Johnnie Walker neve összefort a Cardow ( Cardhu ) lepárlóval és malttal . De legalább ugyanekkora szerepet tölt be a világ legismertebb whiskyjében a Mortlach . A Mortlach nagyon jellegzetes karakterrel bír . Erősen sherry befolyásolt malt , amiben felbukkan a sokszor elátkozott szulfuros jegyek többsége és egy beefy, meaty jelzővel illetett, magyarra nehezen átültethető jellegzetesség . E két szó nagyjából azt fedi le a whisky körülírásakor , hogy a malt egy testes , nehéz aromákat hordozó , gyakran valóban egy erős húslevesre emlékeztető élményeket ad , mindezt úgy , hogy az ember nehezen tudja eldönteni , tetszik e neki az a furcsa , néha kénes, néha olajos, néha húsos aromahalmaz ami a párlat és a hordó adta természetes gyümölcsösséggel , a rézüstöket idéző fémességgel és a sherry hordók adta extra teltséggel keveredik . A Mortlachnál jelentkező szulfuros jegyeket nem szabad összekeverni a sokszor a sherry hordók adta gumis,kénes aromákkal . A Mortlach főleg a furcsa lepárlási eljárásának köszönheti az egyéb , megszokott kémiai reakciók mellett , hogy ilyen egyedi karakterrel bír .Ez pedig az a lepárlási rendszer , amit a szakmában "részben háromszoros" lepárlásnak neveznek . A kockák egészen pontosan 2.8-szorosnak hívják. A Mortlach hat üstjének ( három wash still és három spirit still ) mindegyike más formájú és a lyne arms , azaz az üst nyaka , mind más lejtésű és szélességű . Olyan , mintha nem találtak volna hat egyforma üstöt , ezért összeszedték ami elérhető volt,összeeszkábálták, üzembehelyezték és azóta is használják . A lepárlási folyamat legalább ennyire kaotikus . Még az iparágban is kevesen vannak , akik teljes egészében értik , hogy zajlik a Mortlach desztilláció . Össze lehet foglalni ugyan, de a valóságban sokkal bonyolultabb . A lényege, hogy a hármas számú üstön zajlik a hagyományos , kétszeres lepárlás . Itt készül egy újpárlat .Az egyes számú és a kettes számú üst is végzi a maga dolgát , egyikük az ismert desztillálással , a másik azonban egy alacsonyabb alkoholtartalmú párlatot állít elő . Ez az üst Wee Witchie azaz Kis Boszi néven ismert a szakmában és ő a felelős a Mortlachra jellemző , egyedi karakterért . A Kis Boszin háromszor fut át a cucc és a harmadik után választják el az elő és utópárlatot (head/foreshot - heart - tail/feints). Ez a második újpárlat .Ezeket később a másik két üst low wine -jával keverve újra átfuttatják a Wee Witchie -n , annak elő és utópárlataival . Igy gyakorlatilag kapnak egy harmadik újpárlatot is . Ezt a három new make spiritet keverik össze és ez kerül a hordókba érlelésre .
Nos, ez az egyedi és különleges eljárás részben a múlté lesz hamarosan . A Diageo fejlesztések következő fázisa ugyanis a Mortlach modernizációja . Ez annyit tesz , hogy épül egy nagyobb és modernebb rész a lepárlóhoz , megnövelik a termelést . A Diageo sem hülye , a Mortlach mint a Johnnie legfontosabb elemeinek egyike , muszáj , hogy tartsa a karakterét , de legalábbis nem szabad , hogy nagyon változzon . Ezért készítettek hat ugyanolyan üstöt ,mint ami jelenleg is dolgozik a lepárlóban és ezzel igyekeznek tartani az ismert egyediséget. Bizonyára vannak annyira jó szakemberek , hogy ezt nagyjából meg is oldják . Azonban ez már nem az lesz , ami . Valami új lesz , csak egy másolat . A Mortlach 2015 novemberéig megduplázza a termelését az új beruházással . A régi Mortlach , ahogy a Diageo fogalmaz , bár egyedi de egyátalán nem korszerű . Ezzel pedig a haladás útjában áll ,mondom ezt már én .Ezért eltűnik a whisky történelem egy része .Jön valami új.
És persze sokkal drágább lesz az az egyetlen , elérhető OB palackozás , amit a Mortlachtól ismerünk . Ez a 16 éves verzió a Flora & Fauna sorozatból . Van persze egyéb hivatalos Mortlach is , főleg a hetvenes évekből és a Manager's Choice sorozaban is helyett kapott egy . De a legismertebb még mindig a 16 éves .
Ezért aki tud , vásároljon be belőle . Mert ugyan nem a legjobb Mortlach ( a független palackozású Mortlach maltok sokszor nagyságrendekkel jobbak ) , de mégis egy kis szelete a whisky történelemnek . És mert...na ezt picit később .
Eddig volt tehát a hír azon része , ami legalább annyira örömteli mint szomorkás . Örömteli , mert egy nagyszerű lepárló új lendületet kap , komoly pénzt fektetnek bele , jövője lesz . Szomorkás , mert hiába a fejlesztés , ha az azzal jár , hogy valami ismét eltűnik a modern idők forgatagában . Tudom, ez szentimentalizmus , de mégis fontos . Szerintem. A hír folytatása sem lesz kevésbé megosztó . Ugyanis van még egy jó hír a Mortlach felől . Nagyon jó . De egyben picit szomorú is .
Az expanzió nem csak technikai fejlesztéseket hoz magával . Törődni kell magával a produktummal és a piaccal is . A Diageo a Mortlach modernizáció részleteinek bemutatásával egyidőben jelentette be , hogy négy új whiskyt is piacra vezet a lepárlótól . Emberek ! Official bottling Mortlach !!! Ez ám a karácsonyi jó hír !
És..na igen..legalább ugyanilyen sebességgel bukkant fel bennem az öröm mellett a szkeptikusság is . Ha OB Mortlach , meg expanzió , akkor az új palackozások árai nem a magamfajta zsebére lesznek szabva . Sok részletet még nem tudni , de jobb ha nem lesz illuziónk . Vagy jobb ha elkezdünk félretenni , amennyiben kedveljük a Mortlachot .
Az új whiskykről egyelőre annyi tudható , hogy 2014 közepén jelennek meg . Az egyikük egy NAS palackozás lesz , 43.4 %-os alkoholfokkal , Rare Old névvel . A második palackozás a Special Strength nevet kapja , 49 % -os alkoholfokkal bír majd .Ez szintén NAS kiadás lesz , non-chill és a travel retail szegmensbe lesz pozicionálva . A harmadik új Mortlach egy 18 éves variáció lesz, 43.4 % -os alkoholerősséggel . Ugyanilyen erővel jelenik meg a negyedik újonc, ez pedig a Morlach 25 Year Old lesz . Az árak, a dizájn egyelőre titok , annyit csiripelnek a madarak , hogy a Rare Old mint az új Mortlach maltok elsőlépcsős palackozása , a Johnnie Walker Platinum árához lesz igazítva . Ez jelenleg a reptereken hatvankét font körül mozog . A döntés remek hír ! A másik oldala viszont szomorú . Mert a fentebb említett 16 éves , F&F palackozás eltűnik .
A döntéssel , hogy a Mortlach egyszerre ennyi és ilyen besorolású maltokkal lép ki a single malt piacra , a Diageo egyértelműen afelé lép , hogy saját luxusbrandet építsen . Fura , de ha belegondolunk , a Diageonak , akinek van vagy harmincvalahány lepárlója , nincs igazán luxusbrandje a single malt kategóriában . Ők inkább a blendekben gondolkoznak, hamár luxus . A legnagyobb marketinget a Talisker kapja és a Singleton hármasikrek , de mindegyik messze van a luxusmárkától . Ebben a szegmensben a Macallan , a Glenlivet , a Highland Park , a Bowmore régi kiadásai sokkal előrébb járnak . A Diageo helyzetén a luxusmalt kategóriában sokat dobhat , hogy a beharangozott Mortlach újdonságok mellett már az övék a Whyte & Mackay üzlet részeként a Dalmore . A Dalmore pedig , mint tudjuk , egy igazán a luxuspiacon forgolódó újgazdag celebmárka . Aki épp a dzsentrisedés útjára lépett volna, ha nem jön a Diageo . Hogy mi lesz a Dalmore jövője , főleg a Mortlach fejlesztés kapcsán , azt csak tippelni lehet , de jó eséllyel megmarad annak , amit jelenleg is képvisel .
A Diageo felelősei pedig az új Mortlach kapcsán elmondták , hogy lesz új lepárló , lesz megnövekedett termelés , lesz új, luxus Mortlach és elmondták a sorok közt , hogy bizony az a bizonyos egyedi mortlachos karakter az új maltoknál kevésbé lesz hangsúlyos . Nem lesz teljesen más az új Mortlach , de nem is lesz a régi .
A Kis Boszi tehát hamarosan készül az utolsó boszorkánytáncra . Emlékezetes lesz , szédítő . Magával ragadó és picit ijesztő . Valamit magával visz örökre . Amíg van esély , bátran táncoljunk vele . Ne sajanáljuk rá a pénzt . Az új boszorkány inkább a Budapest TV jósaira fog emlékeztetni , mintsem a Wee Witchie-re . Pedig ez utóbbi átkozott jó .
Fezmin 2013.12.03. 15:38:01
barman 2013.12.05. 11:52:46
Fezmin 2013.12.05. 13:37:34
barman 2013.12.06. 16:39:22