A multi-vintage évezrede - Arran Millennium Cask
2013. október 08. írta: Barman's Choice

A multi-vintage évezrede - Arran Millennium Cask

Az Arran nagyon belejött. A díszes dobozok és a multivintage palackozások szemmel láthatóan sikert hoztak a sziget lepárlójának . Ki emlékszik már arra ,hogy az Arran , alapítása utáni első évtizedében kereste a stílusát , a helyét a skót single malt whisky aromatérképén ? Rémlenek még azok a fiatal , gyengécske , minden létező típusú érleléseik ? Másfél évtizedükbe telt , mire elkezdett letisztulni mit is akarnak . A single cask palackozásaik kimondottan jó minőségűre sikeredtek , időnként belefutottak pár jól sikerült adagba ( Peacock , Anniversary Malt , Eagle , Cask Strength ) . Az Icons of Arran sorozatuk ennek ellenére még mindig a giccses megjelenésről ismert . Belekóstoltak a tőzegelt maltok világába , nemrég jött ki a Machrie Mor negyedik kiadása . Kevesebb érlelést tartanak ma már a portfoliójukban , maradt a port, sauternes,amarone trió . És akkor jött a Devil's Punch Bowl . Bumfordi külső takart egy 24 hordóból válogatott , úgynevezett multivintage palackozást . Remek kis whisky volt ,igazán jó , karakteres, gyümölcsös Arran . Egy olyan ami nagyon jól állt a lepárlónak . A huszonnégy hordóból válogatott nedű a maga kategóriájában kiváló eredményt hozott . Természetes volt , hogy követi a második adag. Az már 27 hordóból lett keverve .

Most itt egy 45 hordóból válogatott multivintage . Az évezred első skót párlata, sőt az évezred első skót whiskyje .1999 . december 31.-én és 2000 első napján került a párlat a hordókba, hogy  13 év múltán , idén október végén lepalackozva a polcokra kerüljön . A dizájn viszi tovább a monumentális vonalat . Robusztus , hasáb doboz ,díszes feliratozás . Az egyetlen, Arrantól szokatlan megoldás az ábra a cimkén . Megszoktuk ,hogy az Arran a sziget értékeit igyekszik bemutatni a whiskyjei megjelenésén ,főleg a sziget természeti különlegességeit . És bár a Machrie Mor kapcsán már belefolytunk a mitológiába is kicsit , ezúttal mind a sziget hagyományaitól ,mind természeti örökségétől távol álló logót választottak az évezred első whiskyjének .

A palack cimkéjén Janus , a kétarcú római isten figyel . Őt a kezdet , a vég és az átmenet felügyelőjeként is ismerték a mitológiában . Így kapcsolódik Janus az évezred első párlatához . És igy lesz eddig ez az évezred egyre inkább a multivintage korszaka , legalábbis az Arrannál . Most már van annyi koros hordójuk , amiből válogathatnak . Ők azt mondják , kiválasztják nekünk a legjobbakat és házasítanak nekünk valami jót . A szkeptikusok ilyenkor üzletről , készletekkel való trükközésről , marketingről írnak , a pozitiv szemléletűek már a ház stílusát vizionálják ezekben a megamaltokban . Állásfoglalás nélkül én csak abban reménykedek , hogy nem esnek vissza a követhetetlen mennyiségű megjelenések időszakába .

MillenniumPack(arranwhisky.com)

A Millennium Cask 45 hordóból lett válogatva . 35 bourbon barrel és 10 sherry hogshead hordó alkotja a közel félszáz tagú hordóválogatottat . Non chill és természetes szín , 53.5 % alkoholfok , 7800 palacknyi megjelenés . Minden eladott palack után egy font az Arran Trust kasszájába kerül . Ez a különleges napnak , időpontnak szentelt malt whisky igy lesz része Arran különleges értékeinek megmentésére létrehozott erőnek .

 

 

Közben a lepárló halad a huszadik évfordulója felé , a következő mérföldkő a 18 éves Arran palackozás lesz . Addig pedig , ahogy Janus , a lepárló maltjai maradnak kétarcúak . Szerencsére ma már az egyik arc a jó , a másik arc a remek maltokra néz . Ez pedig a fejlődés tagadhatatlan jele . Ott , ahol  a versenytársak száz éves korukban szinte fiatalnak számitanak meg kell becsülni ezeket az eredményeket .És a multivintage eddig sikert hozott az Arrannak . Hogy ez egy korszak kezdete vagy a vége ? Esetleg csak átmeneti időszak ? Azt csak Janus tudhatja .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása