Külön utakon
2013. május 21. írta: Barman's Choice

Külön utakon

 

Sokan azt vallják , teljesen mindegy ki a tulajdonos , milyen üzleti formában működik egy cég amely skót whiskyvel foglalkozik , a lényeg maga az ital . Ha jó és minőségi , senkit nem érdekel egy cégnév a lajstromból . Igazuk van . Vannak olyanok is , akik szerint igenis rányomja a bélyegét a whisky minőségére , hogy kik gondozzák , milyen identitás áll egy-egy cég mögött . Nekik is igazuk van . A híreket leginkább az bolygatja fel , ha egy lepárló vagy egy cégcsoport cserél gazdát . De a whisky piacon roppant fontos szerepet játszó független palackozók életében legalább annyira fontos , ki a gazda , mint a lepárlóknál . Talán még inkább az !

A magyar fogyasztók előtt is ismert és népszerű független családi vállalkozás, a Laing fivérek uralta Douglas Laing & Co cég most irányt vált . Pontosabban a két testvér megosztozik a cégen és mindkettő a saját útját járja tovább . Fontos pillanat , hiszen a több mint hatvan éves múltra visszatekintő family business olyan neveket tulajdonol , mint az Old Malt Cask , a Provenance , az Old & Rare Selection vagy az önálló márka, a Big Peat . A whisky-boom vagy más néven aranykor történelmi pillanatokat hoz magával . Amíg a whiskyvel foglalkozó könyvekben , írásokban a múlt nagyszerű ( vagy épp adott korban drámai ) pillanatai köszönnek vissza egy-egy cégalapítás, tulajcsere , változás kapcsán addig a modern időkben ezek a váltások sokkal sterilebb formában történnek meg . Ma már könyvelők ,ügyvédek , üzletemberek néha évekig tartó tárgyalása előz meg egy változást . És nyilván egy ekkora üzlet igényli is ezt a fajta aprólékosságot és professzionalizmust . Most a Laing fivérek kapcsán azonban igazi részesei lehetünk egy történelmi pillanatnak . Egy skót családi cég úgy döntött , hogy a céget irányító testvérek mostantól a saját kis családjuk , a jövő generációk érdekében megpróbálkoznak azzal , hogy különválnak . A hivatalos indoklás szerint a jelenlegi whisky piac alkalmassá teszi a helyzetet arra, hogy két , önálló formában működő vállalkozásként folytassák a whisky keverési és palackozási üzletet a Laingek . Ne is bolygassuk , van e egyéb oka annak, hogy Fred és Stewart Laing ,a két testvér megosztja az örökséget és saját útjaikat járják tovább . Ezek családi ügyek . Nézzük inkább , az ismert szériák , a márkák melyik fivérhez kerülnek .

Fred Laing átveszi a teljes irányítást a Douglas Laing & Co felett . Az egyenlő értékben történt vagyon és készlet megosztás után ez a cégforma viszi tovább a Single Cask Provenance, Director’s Cut, Double Barrel, Premier Barrel, Clan Denny Malts and Grains, Epicurean Blend, King Of Scots , McGibbon’s és Big Peat márkákat .

Stewart Laing új céget alapít , Hunter Laing & Co néven és birtokolja az Old Malt Cask, Old & Rare Selection, Douglas of Drumlanrig range of Single Malts, Douglas Blend, House Of Peers, Sovereign Single Grain and John Player Special blend brandeket , továbbá hozzá kerül a palackozó East Kilbride-ban .

Mindkét fivér a cége vezetésébe beemeli a saját gyermekeit , így Fred mellé lánya , a Morrisson-Bowmore-nál és a Dalmore-nál tapasztalatot szerzett Cara Laing kerül .

185073-fred-and-cara-laing-of-douglas-laing-co

Stewart fiai , Andrew és Scott pedig értelemszerűen az új cég , a Hunter Laing & Co vezetésében vesznek részt . A generációváltás elkezdődött . És hamarosan látni is fogjuk , jelent e ez bármit is a gyakorlatban . Nemes versengés , családi döntés a jövő érdekében , esetleg csak szűk lett az üzlet egy ekkora családnak ? Az biztos , hogy mi , whisky fogyasztók csak jól járunk , ha friss erő érkezik a businessbe .

185059-new-venture-stewart-laing-and-sons-andrew-and-scott-are-behind-new-whisky-firm-hunter-laing-co

És nincs más dolgunk mint sok sikert kívánni a Laing familiának . Ez a minimum , amivel megköszönhetjük a sok finom maltot , amit hat évtized alatt megmentettek számunkra .

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása