Full sherry - Kilchoman Loch Gorm
2013. március 26. írta: Barman's Choice

Full sherry - Kilchoman Loch Gorm

Április első hetében jelenik meg a legújabb mini sorozat Islay legfiatalabb és legkisebb lepárlójától , a Kilchoman Distillery-től. Az alig több mint fél évtizedes múltra visszatekintő whiskyfarm ezúttal egy full ex-sherry hordós érlelést mutat be .

Az új palackozás neve Kilchoman Loch Gorm . A whisky a farmtól nem messze található tőzeges tóról kapta a nevét . A megjelenés ezúttal fekete dominancia alatt , szemben a Kilchomantól megszokott kék-arany összeállítással . A whisky 5 éves , oloroso butt hordókban érlelődött , majd az aromák és az ízek intenzívebbé tétele miatt pár hetet még pihentették oloroso hogshead típusú hordóban is .

581600_506384899408750_1157132275_n

A Kilchoman , mivel alig három éve jelentet csak meg whiskyket ( 3 évig a párlat csak alszik , nem nevezhető whiskynek a szabályozás szerint ) így az egész portfoliója fiatal maltokból áll . Bourbon és  oloroso sherry hordókat használnak . A whiskyk többnyire 3, 4, 5 éves Kilchomanok házasításai. Ez az egyetlen útja annak, hogy a kezdeti kritikus évtizedet egy lepárló átvészelje ha a folyamatosan érlelődő ,korosodó whiskyjeiből kreál italokat . A Kilchoman a mérete ellenére ( egy farm méretű lepárlóról beszélünk Islay egyik szegletéből ) elég aktívan jelentet meg whiskyket . Sok egyedi palackozású single cask Kilchoman készül a holland, belga, német whisky klubok, üzletek exkluziv kínálatába . Van egy elismert , kicsi alapsora 2009 óta , évszakonként kiadott palackozásokkal és jelent már meg teljes bourbon hordós érlelésük , vintage kiadásuk is . A Machir Bay és a 100 % Islay nevű malt whiskyjeik komoly elismerést vívtak ki , mindkettő a napokban jelent meg másodszor is a lepárló kínálatában ( 2013 release ) . A mostani , sherry érlelt Loch Gorm 10 000 palacknyi mennyiségben kerül a piacra . A Kilchoman whiskyk fiatalok de hatalmas potenciál van bennük . Az áruk magasabb egy picivel a megszokott, hasonló korú italokénál , de a whisky közösség figyelme a lepárló iránt és a méretükből adódó limitált mennyiség együtt generálják ezeket az árakat . Mondhatnánk azt is, a Kilchoman csak alkalmazkodik és nem szégyenlős , hiszen hasonló korú , csak épp NAS ( no age statement vagyis korjelölés nélküli ) whiskyk Islayról , még ha nagyobb hírnevük is van mint a Kilchomannak , hasonló logika alapján alakítják az árpolitikájukat . Személyes véleményem , hogy a Kilchoman általában megéri az árát , mégha ez mint említettem , kicsit magasabb is az átlagnál . De főleg azért , mert úgysem kapjuk meg olcsóbban .

A Loch Gorm tehát hasonló útat fog bejárni mint a Kilchoman Machir Bay vagy a 100% Islay kiadások . Minden évben, az egy évet korosodott whisky kerül palackba a Loch Gorm név alatt , ezáltal végig követhetjük , mennyit érlelődött, fejlődött, változott a whisky . A szisztéma ismert a whisky iparban , a lepárlók különböző sztorikkal, sorozatokkal, névvel, puritánabbul vagy kicicomázva így tartják életben a figyelmet és keresnek pénzt . Hiába, a whisky aranykorában nincs már mód arra, hogy valaki évtizedekig altassa a párlatát . Az üzletnek mennie kell .

A Kilchoman egy korrekt elegye a modern és puritán verziónak , egy mini méretű lepárló és egy profi mentalitás keverékének . És nagyon jó whiskyket készítenek .  Április egyéb okból is mozgalmas hónap lesz a szeszfőzde életében . A hónap közepére elkészülnek a Kilchoman saját raktárai , így hamarosan a saját területükön érlelődnek majd a párlataik . Jelenleg a nagyobb része a Kilchoman párlatoknak szomszédol , ha az infóim helyesek a Bruichladdich és a Bunnahabhain is fogadott be hordókat tőlük érlelésre . A Kilchoman az tőzegelt árpát a Port Ellen Malting -tól vásárolja , így tényleg kijelenthető , hogy ez a lepárló tényleg igazi Islay style . Ezt pedig meg is tudják mutatni a whiskyjeikben . Ennek pedig mi örülünk .Carry on , Kilchoman !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása