Highland Park Valhalla Collection Loki
2013. március 13. írta: Barman's Choice

Highland Park Valhalla Collection Loki

Orkney vezető szeszfőzdéje , mint egy folyékony formájú viking legendárium , következetesen használja az óskandináv mitológiát single maltjai marketingjében . A tavaly elindított Valhalla Collection ennek legextrémebb példája . Amig a korábbi mini sorozataik ,mint a Magnus széria Orkney közvetlen történelmi hagyatékát dolgozta fel , addig a Valhalla kollekció már egy kissé túlhájpolt formája annak , hogyan is fekszik rá egy témára egy brand . Maga a törekvés nekem szimpatikus , kedvelem ezt a fajta termék és kultúra összefonódására épített marketinget . Mégis , eme Highland Park sorozat kissé sok . Too much , hogy trendi legyek .

A legkellemetlenebb az egészben , hogy a Valhalla Collection első darabja , a Thor , egy remek ,kiváló 16 éves Highland Park volt  ( a Thor kóstolási jegyzete ), de csak azért mert egy egyedi , amúgy a Highland Park korábbi csomagolásaihoz mérten szerintem gyengécske , ámbár drága megjelenéssel vezették piacra , az megduplázta az árát a whiskynek. Persze , értem én , hogy gyűjtők , meg egyedi kiadás és megszokhattuk már , hisz a Magnus palackok sem voltak olcsók . De 120-130 fontot kiadni 15, 16 éves whiskykre kissé túlzás . Ennek ellenére ezek a sorok sem mások, csak a szokásos picsogás részemről , ami szinte már kötelező része lett a Highland Park szériákról irt tudósításoknak .

Na, nyihogás letudva , nézzük mit tudunk a Valhalla palackok második , isteni whiskyjéről !  A második whisky a sorozatban a skandináv mitológia legproblémásabb , legellentmondásosabb figurájáról , pardon , istenéről kapta a nevét . Ő Loki , a grimbuszok , a bajkeverés , az ártás és összességében minden egyéb rossz felelőse . Nem túl szimpatikus jellemvonások egy olyan terméknek , amelyik kifejezetten a névadók stílusához igyekszik igazodni karaktereiben . De legyünk őszinték , Loki mindannyiunknak valahol szimpatikus a maga rosszaságaival együtt .

Loki, a csalfa, hitszegő isten nem volt született Ász, Ódin fogadott gyermekeként került Asgardba. Felesége, Angrboda óriásasszony három szörnyet szült neki: Fenrir farkast, Midgard kígyóját és Hélt, az alvilág asszonyát. Loki, mint óriás, maga is képes volt utódok létrehozására. Ő ellette Sleipnirt, Ódin lovát. Loki a legsötétebb jellem az istenek között, aki a rosszat önmagáért szereti. Csalással szerzi meg, vagy ellopja azt, amire szüksége van, de olykor kényszer hatására cselekszik. Amikor Tjászi óriás kezére játszotta Idunt, az ifjúság istennőjét, az istenek Idun aranyalmái nélkül rohamosan elkezdtek öregedni. Végül kényszerítették Lokit, hogy lopja vissza az istennőt, Tjászit pedig megölték. Ódinhoz hasonlóan ő is tudott alakot váltani. Mindent tudott, ami az istenek, az emberek és az óriások között történt, és tudását fel is használta: rágalmazott és sebeket tépett fel, viszályokat támasztott. Az intrika a lételeme. De Baldr isten meggyilkolásával túlment minden határon, és az istenek rettentő bosszút álltak rajta: sziklához láncolták, és egy kígyó mérge csöpög rá állandóan.
A whisky 15 éves , 48 .7 % alkoholerősségű malt . Spanyol sherry hordókban és erősen tőzegelt hordókban pihent , várva, hogy a lepárló szakemberei szabadon engedjék tölgybe zárt fogsága után. Az erősen tőzegelt hordó kifejezés kissé félrevezető , hiszen egy hordót nem szoktak tőzegelni . Nagy valószínűséggel arról van szó , hogy egy erősen pörkölt dongákból kreált hordó - amiben korábban tőzegelt párlat,whisky pihent - volt az, amelyik egyensúlyba hozta a HP klasszikus sherry hordós aromáit . A külső természetesen a sorozatnak megfelelő , a Thor kapcsán már megismert forma .

loki

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2013.03.17. 18:21:26

De rég is ittam már egy jó kis Highland Park-ot...nincs is nagyon itthon, csak egy 12 éves Provenance palackozás. Jó lehet? :)
süti beállítások módosítása