Letisztult a Tullibardine
2013. február 25. írta: Barman's Choice

Letisztult a Tullibardine

Az alig több mint fél évszázados Tullibardine Distillery kiskorúnak számít a skót whiskyiparban . Nem mintha nem lennének nála sokkal fiatalabb lepárlók . De a Tullibardine azon kívül ,hogy egy neves építésznek köszönheti létét és ,hogy itt állt anno egy sörfőzde melynek sörét IV.Jakab skót király is kortyolgatta 1488 -as koronázásakor , sok más egyebet nem tud felmutatni . A lepárló ugyan büszkén hirdeti a királyi sörfőzésre utaló 1488 -es dátumot minden létező felületén , de a Tulliardine single malt bizony ritkán kerül a figyelem középpontjába . Legutóbb pár éve igyekeztek visszakapaszkodni az üzleti életbe , ami gazdasági megközelitésből talán sikerült is , de a Tulli népszerűsége semmivel sem lett nagyobb mint előtte volt . Most úgy gondolták , hogy a figyelem megragadása alapvető a sikerhez ,ezért egy komoly átöltözést vezényeltek le a Tullibardine összes alap maltján . Az Aged Oak nevű vezető malt nevet kapott ( Sovereign ) , az utóérleléseik közül az 1993-as sauternes ,port ,sherry ,moscatel négyesből az utóbbit lecserélték egy burgundy finishre,míg a vintage kiadásaik a jelek szerint korjelölést kaptak ( 1993 - 20yo ? és 1988 - 25yo ?) Sokkal többet nem tudok most mondani a Tullibardine-ról , nézzük az új külsőt és várjuk az alkalmat ,hogy megkóstolhassuk .

Ami rögtön szemet szúr , hogy a korábbi megjelenésekhez képest egy letisztult ,egyszerűbb és érdekesebb is egyben az új dizájn . Nagyon kedves motívum a lepárlóról készült szénrajz a dobozokon , a cimkéken szolidan feltüntetve az érlelés és egy-egy szám . Hivatalos infóm nincs róla még , de gyanítom ez a cimkén feltüntetett érlelésekhez használt hordók űrmértéke lehet . Abból tippelem , hogy a portói érlelések egy port pipe nevű ,cirka 500 literes hordóban történnek , a szám tehát passzol ehhez . De ha lesz konkrét info ,megírom . A palack robusztus formája a Scapa -t idézi .Az alkoholerősség úgy tűnik sztenderd 43 % -os a Tullibardine-nál ,és kapott a brand egy szlogent is : A drop of pure Highland gold . Egy csepp tiszta felföldi arany . Nem szerény...

Nézzük a képeket és....és nagyjából ennyi .:)

tullisovereign

tullisherry

tullibx

tullisaut

tulli20

tulli25

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása