Családi ritkaság - Glenfarclas Port Cask
2013. február 21. írta: Barman's Choice

Családi ritkaság - Glenfarclas Port Cask

 

A Grant család újabb darabot oszt meg örökségéből . Generációról generációra nem csak a tudás öröklődik hanem a raktárkészlet is . És most egy egészen szokatlan palackozást eredményezett ez a felhalmozott érték .

Nem először mutat be a Glenfarclas Distillery olyan kiadást ,amelyik eltér a megszokott stílusuktól . Azt mindenki tudja , hogy a Glenfarclas single maltok a legnagyobb odafigyeléssel válogatott first fill és refill sherry hordókban ,többnyire oloroso hordókban alszanak . Tavaly megjelentettek egy speciális palackozást , egy 43 éves Cognac Cask nevű ,konyakos hordóban érlelt Glenfarclast ( 40.7 % abv , 1967 -2010) .

gfcob.43yo

Akkor úgy tűnt ,egy alkalmi ,luxuspalackozásról van szó . Most azonban folytatódik ez a fura mini sorozat . Ezúttal egy 31 éves port cask került elő a familia készletéből , amit 480 palacknyi mennyiségben , 42. 8 % alkoholerősséggel , a cognac cask kiadáshoz hasonló külsővel meg is jelentettek. A whisky 1981 -ben került a portói hordóba és 2012-ben töltötték palackba .

 

gfarclasport

 

 

A puritánnak is nevezhető megjelenéshez egy fadoboz is társul , de ebben ki is merül az extremitás . Sok lepárló hasonló korú whiskyje ,pláne ha egy speciális ,szokatlan single cask kiadásról van szó , csillog-villog ,ezüst gallért kap a palack a nyaka köré , kézzel faragott dobozba dugják ,buzog a social média , dübörög a marketing a butella körül . Ezzel szemben a Glenfarclas láthatóan a csendesebb megoldást választja , azt vallják ,elég ha jelzik , ez bizony évtizedekig a Grant birtokon érlelődött ,nem a megszokott hordóban . Ennyi . Persze naivak ne legyünk , megkérik az árát a palackozásnak . A cognac cask 450 font körül jelent meg , hasonló lehet az árcédula majd a port cask dobozán is . És mivel egyszeri ,limtált kiadásról van szó ,el is fogják kapkodni gyűjtők , fanatikusok , arab , orosz vagy távol-keleti milliomosok . Pedig valljuk be , a Glenfarclas az egyik legméltányosabb árképzést alkalmazza , köszönhetően az évtizedek óta gondosan kezelt készletének . És ha belegondolunk ,hogy a Diageo aktiv lepárlóiból érkező , a Glenfarclas Port Cask-hez képest fiatalabb korú maltjai manapság már 600 font körül nyitnak , akkor a Grant család ritkaságai teljesen korrekt árú whiskyknek nevezhetők .

A Glenfarclas cimkékre tehát alkalmilag felkerült a francia és a portugál lobogó is . Vajon milyen extrém hordó bújik még meg a családi ritkaságok közt ?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása