Az utazás folytatódik - Glenfiddich Age of Discovery Red Wine Cask Finish
2013. január 23. írta: Barman's Choice

Az utazás folytatódik - Glenfiddich Age of Discovery Red Wine Cask Finish

1831 . decemberében Plymouth kikötőjéből kihajózott a HMS Beagle , fedélzetén egy fiatalemberrel , Charles Darwin természettudóssal . A későbbi evolució elmélet alapjai és egy még később megkreált skót single malt whisky inspirációja született meg ezen az úton .

800px-Voyage_of_the_Beagle

Persze a whiskyre vonatkozó állítás kissé túlzó . De a legismertebb single malt márka, a Glenfiddich , folytatja Age of Discovery néven indított sorozatát és annak harmadik variációja , a Darwin Edition ennek az utazásnak állít emléket . A széria sok tekintetben is újdonságot hozott a Glenfiddich világszerte ismert kínálatába . A koncepció ,hogy a whisky a felfedezők és a mai ,modern világjárók -értsd az utazó emberek - közti kapcsolatra építve ,egy-egy adott tematikához megfelelő utóérleléssel jelenjen meg , színesítendő a kínálatot a travel retail szegmensben . Először jelentettek meg whiskyt 19 éves korral és először használtak madeira hordót utóérleléshez a sorozat első darabjaként kiadott Glenfiddich 19 yo - Age of Discovery Madeira Cask nevű maltnál . A palackok természetesen szép csomagolást kaptak , a dobozon a portugál felfedezők útjait idéző térképpel . A madeira finiselt Glenfiddich komoly sikereket ért el . A második megjelenés a Glenfiddich 19 yo - Age of Discovery Bourbon Cask volt . Ez a whisky megjelenésével az amerikai whisky kereskedőknek állított emléket ,akik a Mississippi folyón szállították hordóikat New Orleans -ig a hőskorban .

glenfiddich-age-of-discovery-19-year-old-whisky          AgeDisco_300

A most megjelentetett ,harmadik kiadás Charles Darwin és a HMS Beagle Dél-Amerikába tett expedíciója előtt tiszteleg . A Beagle -nek ez volt a második útja a térségbe .  1831 és 1836 között bejárta Patagóniát ,a Tűzföldet , megfordult Buenos Aires-ben , Montevideoban , Brazíliában , a kontinens nyugati partjain ,járt Valparaisoban, Galapagoson , majd Tahitit ,Új-Zélandot , Ausztráliát érintve visszatért Angliába . A dél-amerikai térségben mára a jellemző  alkohol a bor ,ebből kifolyólag ez a whisky vörös boros hordókban kapott utóérlelést . A hordók korábban malbec ,merlot ,cabernet sauvignon borokat tároltak , az utóérlelt Glenfiddich így karaktereiben hozza a fajtákra jellemző fűszerességet , édes gyümölcsösséget ,selymes textúrát . Az alkoholerősség 40 % -os .

glenfiddich-aod-350

 

Amióta Brian Kinsmann felügyelete alatt jelennek meg maltok a Glenfiddich lepárlótól , a megjelenések sokkal változatosabbak ,bátrabbak . A fiatal szakember remekül értelmezi a lepárlóra jellemző újító szellemiséget . Nem csak külsejében színesedett a Glenfiddich , hanem olyan érlelések ,házasítások jelennek meg az ismert palackozások mellett ,amik lendületet ,modernebb arculatot lopnak a picit unalmassá vált kínálatba. Már a Snow Phoenix is kilógott a sorból ,nem csak azzal ,hogy a hagyományok és állandó minőség mellett bevállalt egy merészebb marketinget , de a végeredményt tekintve is sikerült megmutatnia ,hogy az a sokat emlegetett újító szellemiség igenis még él és jelen van a Glenfiddich-nél . Az utóérlelt maltok az Age of Discovery sorozatban igazán kiemelték ezt a mentalitást . Remek lett a madeira finish , annak ellenére,hogy elég nagyot lépett arébb karaktereiben a megszokott Glenfiddich aromákhoz képest . A bourbon kiadás hozta a megszokott ,letisztult aromákat . Most a boros érlelésnek kellene hoznia valami nem megszokottat. Nagyon szimpatikusak ezek a bátor döntések és jó látni ,hogy egy ekkora brand is tud elég rugalmas lenni ahhoz ,hogy valami extrát is mutasson a rengeteg tapasztalat mellett , amit lassan két évszázada összegyűjtött .

Ismerve a skót whisky érleléséhez használt hordófajtákat ,a logika szerint a következő Age of Discovery palackozásnak rumos érlelésnek kellene lennie . Vajon ez lesz ? Vagy meglep minket Kinsmann és a Glenfiddich valamivel ? Amíg kivárjuk , bátran javaslom azoknak ,hogy vegyenek a fenti maltokból útjaik során a reptéri vámmentes boltokban ,mert nem csak szép megjelenésű dobozokról van szó , hanem-végre -izgalmas Glenfiddich-ről is !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fezmin 2013.01.23. 17:37:03

Bazi jól mutatnának egymás mellett. De egy ilyen áráért két nagyon finomat is kapok, szóval ezek is kimaradnak. :I
süti beállítások módosítása