Színezd újra ! - Az új Inchmurrin sor
2013. január 17. írta: Barman's Choice

Színezd újra ! - Az új Inchmurrin sor

 

Pár hete jött ki a hír , hogy a Glen Scotia Distillery frissít a megjelenésén és újra ringbe száll . A lepárlót tulajdonló cég ezúttal másik érdekeltségének , a Loch Lomond Distillerynek almárkájaként ismert Inchmurrin-nak is új külsőt készítetett .

Az Inchmurrin a Loch Lomond lepárlóban készül ,egyebet sokat nem tudok róla. Évekkel ezelőtt , amikor az a cél vezérelt ,hogy az összes ismert skót single malt whisky márkából legalább az alapsorokat megkóstoljam , akkor egyszer kóstoltam egy Inchmurrint , de őszintén szólva semmre sem emlékszem belőle . Nem egy olyan malt amelyik bárhol elérhető . És amíg ez sok whisky esetében egyet jelent annak ritkaságával ,különlegességével, addig az Inchmurrin tekintetében, elnézést érte, de semmi ilyesmiről nem beszélhetünk. A Loch Lomond és a Glen Scotia tulajdonosa a szesziparban tevékenykedő Glen Catrine sokkal inkább a tömegigények kielégítésében keresi a pozicióját ,mintsem a kézműves termelésben . Nincs ezzel semmi baj , a Glen Scotia kapcsán például már az nagy eredmény, hogy fektetettek abba pénzt és energiát, hogy új megjelenéssel picit vissza hozzák az életbe a campbeltown-i örökség még megmaradt , Springbank és Glengoyne melleti utolsó maltjainak egyikét .

A Loch Lomond tehát nem csak a lepárló neve alatt jelentet meg whiskyket, hanem az alábbi brandek is tőlük kerülnek a piacra : Craiglodge, Croftengea, Inchfad, Inchmoan, Inchmurrin és Old Rhosdhu . A Croftengea például egy tőzegelt variáns .

Ahogy az alább látható , az új Inchmurrin sor külseje hasonló világot tükröz ,mint a Glen Scotia legfrissebb palackozásai . A színes botellákon itt is felbukkannak a klasszikus skót élővilág jellegzetes élőlényeinek sziluettjei . A 12 éves palackon a szarvas, a 15 évesen a felföldi marha , a 18 évesen a sas  . A 21 éves whisky palackján egy ló ágaskodik a hegy ormán , ezt nagyon nem tudom hova tenni . A szterotípiákat tovább erősítendő , a Highland Single Malt felirat alatt egy-ha jól látom- skót dudás árnya vehető ki . Összességében nem rossz, egy icipicit emészthetőbb a megjelenés számomra mint a Glen Scotia esetében , bár a színvilág továbbra is kissé bizarr . Nekem legalábbis. De azt hiszem simán belefér a skót single malt kínálat sokszínűségében, mindenféle értelemben .A whiskykről annyit tudunk még jelenleg , hogy mindegyik 46 %-os alkoholerősséggel került palackba ,non-chill filtered és bourbon hordós érlelések . Ezek nem hangzanak rosszul .

 

inchmurrin_12yo

inchmurrin15

inchmurrin18

inchmurrin21

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2013.01.17. 15:58:55

Nekem olyan karácsonyosnak tűnnek. :)
süti beállítások módosítása