A rendkívüli - Glenmorangie Ealanta
2013. január 11. írta: Barman's Choice

A rendkívüli - Glenmorangie Ealanta

 

Folytatódik a Glenmorangie Private Edition sorozata , ezúttal az egész eddigi széria legidősebb palackozásával .

A Private Edition sorozat 2009 -ben kezdődött a Sonnalta PX palackozással . A tíz év amerikai tölgyfahordós altatás után ex-pedro ximinez hordós érlelést kapott . Az alkoholerősség 46 % -os , a whisky pedig nem hűtve szűrt volt . Ez a két jellemző az alapja a sorozatnak . 2010 -ben jött a Finealta , egy tőzeges , történelmi receptre épített single malt , amelyik oloroso érlelést kapott a szokásos amerikai tölgy után . 2012 januárjában jelent meg az Artein , amelyik szuper minőségű sassicai érlelt Glenmorangie volt . A sorozat hagyományosan gael nyelvű szavakat használ a széria tagjainak elnevezésére és ezen a tradición most sem akartak változtatni.

A Glenmorangie Private Edition negyedik , legújabb tagja a Glenmorangie Ealanta lesz . A hónap végén jelenik meg , hozza a szokásos 46 %-os alkoholerősséget és a non-chill filtered megjelenést . Az ealanta jelentése angolra fordítva az expert,skilled , ingenious , extraordinary , capable, knowledgeable szavakkal van definiálva . Én szabad fordításban az extraordinary -t választottam és magamban Rendkívüli névvel illetem az Ealanta palackozást . Talán kifejezőbben cseng a magyar fülnek mintha szakértőnek, tapasztaltnak,szakképzettnek fordítanánk a nevet . De a lényeg nem is ezen van . A fordítás nélkül is rendkívüli a whisky. Az Ealanta ugyanis 1993-as vintage kiadás , amit 2012-ben palackoztak. A kora tehát 18 , egyesek szerint 19 év , bár ez a palackon így nincs feltüntetve . Az tény, hogy ezzel a korral a sorozat eddigi legidősebb tagjáról van szó , hisz a korábbi kiadásoknál többnyire 10 éves whiskyk kapták az extra érlelést. Legalábbis a Sonnalta és a Finealta esetében . A Glenmorangie-nál egyébként a 18 hónap az elfogadott utóérlelés , igaz a Private Edition tagjai nem korjelölésüek, így ennek kevésbé van szerepe a whiskyk megítélésénél , inkább csak érdekesség elvetemült malt rajongóknak .És bár az Artein esetében 15 éves és 20 éves maltokat házasítottak a sassicaiai utóérlelés előtt, ha használtak volna korjelölést, akkor is a törvény szerint a legfiatalabb összetevőt kellett volna jelölniük ,vagyis a 15 évet . Így az Ealanta akár 18 ,akár 19 évvel került palackba, ilyen formában uralja a szériát korban .

 

glenmorangie-ealanta-smsw

 

Ennél lényegesebb a hordó , ami mint tudjuk a Lumsden - istálló ( Glenmorangie, Ardbeg ) tagjainál kimagasló minőségű és a kreátor hatalmas tapasztalatának köszönhetően sokszor bátor megoldásokkal kezelt . Mint anno az Ardbeg Alligator erősen égetett hordója. Nem véletlen a párhuzam. Az Ealanta is egy erősen égetett,pörkölt hordóban pihent . És , hogy igazán rendkívüli legyen a dolog , a hordó amerikai tölgy Missouriból , és virgin oak . Azaz korábban nem tároltak benne bourbont, se semmi mást . A virgin oak jellemzően erősen hozza az amerikai tölgy karaktereit , fűszeres, vaniliás. Nem hiába nevezik ebben a szűz hordóban érlelt Glenmo-t a lepárló berkeiben az eddigi legtisztább, legnyersebb ,letisztult,egyszerűségében tökéletes megjelenésnek .

A hírek szerint az Ealanta remekül illeszkedik a Private Edition emelt minőségű ritkaságai közé ugyan úgy , ahogy tovább viszi az Astar nemes őszinteségét és a megszokott szakmai kiválóságot mind a párlat, mind a hordó választás, mind az érlelés tekintetében .

Nem véletlen , hogy rendkívüli . Akarom mondani, ealanta.

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2013.01.11. 17:45:42

Biztos nagyon finom, de ezzel a sorozattal le vagyok maradva. :) Astar meg Sonnalta oké, Artein még egyelőre drága...de lehet elcsábulok valamikor. Finealta meg nincs erre, pedig érdekelne az is. Nem tudok lépést tartani. :)

barman 2013.01.13. 03:34:48

Finealta volt az évköszöntő dramom :)
süti beállítások módosítása