A múlt tükre - Glenfiddich 125th Anniversary Edition
2012. december 19. írta: Barman's Choice

A múlt tükre - Glenfiddich 125th Anniversary Edition

125 éves a Glenfiddich Distillery . A William Grant által alapított lepárló ( vagy ha úgy tetszik, szeszfőzde ) nélkül ma nem lenne olyan , amilyen a single malt piac . A skót whisky igazi sikere mindig valami szokatlannak volt köszönhető . Eleinte a kevésbé jó minőségű párlatok összekeverésének , később a palackok formájának , a reklámozás és a marketing jelentőségének felismeréséhez , a világot bejáró kereskedőknek , még később a minőségi hordók művészi használatának . És talán a legszimpatikusabb döntésnek , a maláta whisky forgalomba hozatalának .

A világon először 1963-ban jelent meg single malt whisky . A Glenfiddich az akkor már blendjei által ismerté tett háromszög alakú üvegben vezette a piacra  maláta whiskyjét . Az évek, évtizedek során pedig szerencsére az egyre növekvő vállalat legalább annyi energiát és reklámot fordított a single maltjára  mint blendjeire . Ez pedig új irányt szabott a skót whiskyiparnak . A lepárlók egyre-másra jöttek ki single maltokkal és elkezdődött a világ szesztérképének átrajzolása . Alig három évtizeddel később a skót single malt whisky a Föld egyik legjellegzetesebb , legikonikusabb alkoholja lett .

Sokat köszönhetünk tehát a Grant családnak és a Glenfiddich-nek . Most, amikor 125.évfordulóját ünneplik annak , hogy 1887 karácsonyán az első párlat hordóba került , a lepárló egy az eddigiekhez képest szokatlan whiskyvel lepi meg a rajongókat , az iparágat, versenytársakat . Egy olyan whiskyt kreált Brian Kinsmann master blender , amelyiknek nem titkolt célja volt megmutatni valamit a Viktória királynő korabeli Speyside stílusból . Persze, ma már nem léteznek olyan palackok amiket analizálva pontosan ugyan olyan whiskyt készíthetne bárki is, mint a száz évvel ezelőttiek . Azonban mindenki egyetért abban , hogy ha valamely lepárló a múltra utaló whisky aromákat keres aktuális palackozásához , akkor abban hangsúlyos kell legyen a tőzeg .

A tőzeg ? Hiszen az szinte " tiltva van " a Speyside-on ,háborodhatna fel az egyszerű whisky rajongó . De a fanatikusok pontosan tudják , hogy nem ördögtől való a tőzegelt whiskyk készítése a Speyside lepárlóiban . Még a Glenfiddich is jelentetett meg korábban füstös aromájú maltot , a Caorant például . Most, egyfajta múltat mutató tükörként kezelik az új , limitált kiadású , korjelölés nélküli , 43 % -os alkoholtartalommal palackozott Glenfiddich-et . A 125th Anniversary Edition egy meglepő Glenfiddich . Ahogy Brian Kinsmann mondta :

" A korai években , amikor még a Glenfiddich is malting floor-ral dolgozott , az árpát tőzeggel táplált tűz füstje felett szárították . Ez minden bizonnyal az alapító William Grant korábbi munkahelyén , a Mortlach lepárlónál használt és onnan átvett megoldás volt . Ez nyilvánvalóan egy füstös ízt adott a whiskynek , amit szerettem volna valahogy visszacsempészni a 125th Anniversary Edition aromái közé . Talán nem sokan tudják , de az elmúlt évtizedekben többször készítettünk tőzegelt árpából párlatot , amiket aztán a szokásos amerikai ex-bourbon és spanyol sherry butt hordókban érleltünk . Ezeknek és a tőzegmentes, szokásos Glenfiddich whiskyknek a házasítása a most megjelent ünnepi kiadás , ahol szerettem volna ha hangsúlyos szerepet kap a tőzeg , a füst, de nem akartam,hogy ez domináljon az italban . Elégedett vagyok azzal , ahogy a Glenfiddich jellegzetes gyümölcsös frissessége megmaradt és ahogy akartam is, a füstösség is jól kivehetően jelen van a whiskyben . "

glenfiddichcelebration125anniversarylrg

A Glenfiddich 125th Anniversary Edition a vámmentes üzletekben, reptereken jelenik meg , az ára 70 font , ami nagyjából megegyezik a korábbi travel retail limited edition palackozásaik árával .

A múlt tükrében tehát tőzegfüst gomolyog . De vajon mi látszik a skót whisky jövőt mutató kristálygömbjében ?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.12.19. 14:39:56

Már megint a kekszes doboz. :)
süti beállítások módosítása