Campbeltown-i szivárvány : Megújul a Glen Scotia
2012. október 29. írta: Barman's Choice

Campbeltown-i szivárvány : Megújul a Glen Scotia

Ha egy whisky lepárló alapítási dátuma 180 évvel ezelőtti , akkor az már komoly hírnevet vívhatott ki magának .Vannak ilyenek szép számmal . Van akiket a szerencse , van akiket remek szakemberek , olyanok is akiket a modern marketing és sok, akit maga a termék , a remek whisky tett híressé . És vannak olyan lepárlók , akik másfél évszázadnyi múltjukkal sem igazán ismertek ,elismertek . A jelenlegi is tartó whisky-boom- vagy más néven aranykor- szerencsére ezeknek a kevésbé sikeres whiskyknek is meghozzák a lehetőséget . Mert nem csak a nagy neveké a világ ,még akkor sem , ha nyilvánvalóan ők uralják a piacot . A méretüknél, lehetőségeiknél fogva közepes vagy kis nevű lepárlóknak számító cégek szinte mindegyike fejleszt , beruház , modernizál , növeli a termelést és frissít a megjelenésén is . Most a Campbeltown régió Babszem Jankója , a Glen Scotia Distillery is úgy döntött , eljött az idő számukra is .

A lepárló Campbeltown három megmaradt lepárlójának egyike . Neve ismert , bár a whiskyjük kevésbé . Csendben elvannak a helyi nagytestvér , a Springbank árnyékában , de még az ezredfordulón újra nyitott Glengyle megítélése is jobb, mint  bejegyzésünk " főhősének " . A Glen Scotia történetét 1985-től érdemes követni . Ekkor vette meg egy Glen Catrine BW Ltd nevű cég . Az első pár évben a Glen Scotia termelését a Springbank emberei irányították , gyakorlatilag egyfajta fizikai kisegítésként , hisz az új tulajnak erre semmiféle kapacitása nem volt . És persze mert a Springbank tulajdonosa, a Mitchell familia nem csak beszél arról , hogy őrzik Campbeltown örökségét , hanem mint a példa mutatja , tesznek is érte . Ha kell , akár a konkurenciát is segítve . Szerencsére az új tulajdonosok komolyan gondolták a Glen Scotia életrekeltését , így pár év múlva már saját személyzettel folytatták a termelést . A cégnek korábban a szerencsétlen sorsú Littlemll Distillery is a tulajdonában volt,amíg azt el nem bontották illetve a maradéka le nem égett 2004-ben . A Loch Lomond név pedig ismerős lehet innen a Maltbank Herald egyik legolvasottabb bejegyzéséből is ,ez a whisky a legendás Haddock kapitány whiskyje :)

A Glen Scotia tehát ismét termelt folyamatosan. Már ekkor tudni lehetett , hogy az új whisky-boom érában,a komoly,kiélezett versenyben az marad csak talpon aki beruház. A maga méreteihez viszonyítva a Glen Scotia is elkezdte a fejlesztést, lassan, kicsiben . Most elértek oda, hogy a fogyasztók számára leglátványosabb dologban, a whiskyben is felmutassanak valamit, amivel ők is beszállnak a " küzdelembe " . Miután elkezdődött egy új raktár felépítése és lecserélték az összes mash tunt , emelték a termelést és növelték a készleteiket , a Glen Catrine BW  a napokban bejelentette ennek a folyamatnak az eredményét . A megújult Glen Scotia alapsort !

A whiskyk 10 , 12 , 16 , 18 és 21 éves single malt whiskyk egy meglepően színes külsővel fognak a polcokra kerülni . Talán kissé meghökkentően színes formában .Mindehhez a színes palackokhoz sikerült kiválasztaniuk a két legsztereotípabb skóciai jellegzetesség egyikét , a highland cow -t , ezt a fura "frizurás" szabadontartott szarvasmarhát . Ezt ötvözték az északi fény jelenség grafikájával . Az eredmény pedig alább látható :

A sokkhatás után én sem tudok mást tenni ,mint zárom ezt a bejegyzést azzal , hogy nagyon örülök , hogy visszatért az életbe egy campbeltown-i lepárló ,kiváncsian várom, hogy kóstolhassam . Ennyi .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.10.29. 13:52:36

Wow, nekem nagyon tetszik! :) Glen Scotia-t még úgysem sikerült kóstolnom. 46%-on vannak?

barman 2012.10.29. 16:43:36

Pár napja a Pulteney kékje nem tetszett:)

fezmin 2012.10.29. 16:58:57

Ez más, ebben van valami érdekes. Az csak egy kék üveg...olyan disco-lamp stílus. Nem illik a Pulteney-hoz. De ha már itt tartunk, a Springbank régi krémszínű design-ja is jobban tetszett. :)

Fezmin 2013.01.06. 18:13:07

Megvolt már valamelyik? :)
süti beállítások módosítása