Hírek
2012. július 22. írta: Barman's Choice

Hírek

 

Az idei év jelentős dátumként vonul majd be a brit történelembe . Pontosabban annak kevésbé véres fejezeteibe . Tizenkét évvel az ezredforduló után a királyság megünnepelhette a királynő gyémánt jubileumát és napokon belül kezdetét veszi a londoni nyári olimpia is . Mindkettő hatalmas esemény a szigetországban , a szokásos méretekben és brit stílus szerint megszervezve gyakorlatilag kisajátítja magának ezt az évet ez a két rendezvény . Tizenkét évvel a millenium után persze a skót whisky világa is mutathat valami érdekeset , hiszen a lepárlók alapkínálatában még mindig a 12 éves kiadások a vezető maltok . Az idei év tehát olyan whiskyk megjelenésének az éve is, amelyek 12 évükkel szerepelnek a whiskyvilág kínálatában ergo 2000-ben kerültek a párlatok hordóba . Az egyik legfrissebb és legaktívabb kampányt ki más is vihetné a témában , mint a pionír , az innovatív vezető erő , a hatalmas Glenfiddich Distillery .

A lepárló egyedi dizájnt kreálva egy tizenkét éves whiskyjének , elárasztotta a londoni reptereket a promóciós anyagaival . Modern dizájn , az ismert megabrand és kreativitás . Így néz ki a Glenfiddich Millenium Vintage Limited Edition :

 

A hatalmas méretekben létező és működő Glenfiddich után kontraszként folytassuk a híreket a másik pólusról . Az egyik legkisebb és legújabb lepárló a Kilchoman a maga alig fél évtizedes történelmével papíron még mindig újonc . Pedig a whiskyjeik meglepő érettséget mutatnak fiatal koruk ellenére is . A Kilchoman anno berobbant a köztudatba és csak egészen kicsi elfogultság volt csak a sikeres megítélésük mögött . Valóban jó whiskyket készítenek . És egyre közelebb kerülnek ők is ahhoz az évhez , amikor a " dogmáknak " megfelelően 10,12 éves maltokat dobhatnak piacra . És akkor majd valóban lemérhetjük, a többiekhez képest mit tud Nyugat - Islay képviselője . Addig pedig szorgalmasan, kiszámíthatóan jönnek az aktuális Kilchoman palackok . Szeptemberi megjelenéssel érkezik a Kilchoman 100% Islay Second Edition . Három és négy éves , 50 % alkoholerősségű first fill bourbon hordós maltok házasítása . Az árpa a Kilchman farmjairól származik , természetesen a lepárlás és az érlelés is " helyi " .

 

Nem messze a Kilchomantól a Bruichladdich Distillery , amelyik alapos témát szolgáltatott a rajongóknak az eladása keltette érzelmi reakciókat tekintve . Azóta kiderült , hogy a Remy Cointreau közel 58 millió fontot fizetett a Laddie-ért . Ez elképesztően magas összeg . Az új tulajdonostól származó infók szerint nem kell aggódni a Laddie fanoknak . Marad a stílus , a termelés növelésére törekednek és a cél az ázsiai piac és persze pótolva a hiányosságokat , a travel retail szektor . Ennek megfelelően a néha kaotikusnak tűnő Bruicladdich kiadások körül lesz egy kis tisztogatás . Ezt már a korábbi tulajok is megkezdték , ezért a legfrisebb döntés még egyértelműen a Reynier-féle vonalnak köszönhető . Nevezetesen az , hogy a hónap végén megjelenik a Port Charlotte The Peat Project nevű palackozás . A Port Charlotte egy régi Islay lepárló neve és ezen címke alatt fut egy ideje már a Bruichladdich tőzegelt kiadása is . Az eredeti tervek szerint felépült volna hasonló névvel egy lepárló is , de ez csendben megfeneklett . Helyette az elmúlt években élvezhettük a PC sorozat aktuális megjelenéseit , évről évre érettebb változatban . A mostani megjelenés nagyjából 40 ppm fenoltartalmú és szerepe szerint a kínálat körüli tisztulást hozza a vásárlóknak . Nevezetesen azt , hogy elköszönnek a korábbi tőzeges Laddie-k , mint a Bruichladdich Peat , a 3D , az An Turas Mor . Valljuk meg , ennek azért már itt volt az ideje , eladás ide vagy oda .

 

Emlékeztek még az anCnoc Arkle Edition nevű maltra ? Ahol az anCnoc egy Amerikában élő skót grafikust kért fel , hogy alkosson egy érdekes dizájnt egy palackozásuknak ? A történet nagyon kedves és emberi volt . És más is kedvet kapott . Sőt , az emberi vonalat tovább erősítve , a Benromach olyan képregényt rajzoltat , ahol a legkisebb speyside-i lepárló ( mindössze ketten dolgoznak a Benromach Distilleryben ) munkatársainak mindennapjait , munkáját mutatja be. Egészen pontosan nem is képregényről van szó , csak egy kreatív koncepcióról , ahol az illusztrációkra épül majd fel a reklám, a marketing és a promoció . Az illusztrációk pedig maguk a Benromach munkatársai . Keith Cruikshank és Mike Ross . Ennek a két úriembernek köszönhetjük a Benromach maltokat a poharunkban és ezentúl gyakran belefuthatunk majd a portréjukba . Ime pl Keith :)

 

 

És ha már szóba került az anCnoc , nézzük mi történt az elmúlt évek egyik legaktivabb családja , az Inver House maltok körül . Legutóbb a Speyburn márkát plasztikázták fel egy kicsit , most pedig a kedves kis Balblair hoz valami újdonságot . A vintage kiadásokkal operáló lepárló az új közösségi felülete, a Gathering Place bemutatása alkalmával egy igen egyedi palackozással kedveskedik nekünk . Vagyis inkább annak az alig 150 szerencsésnek akik hozzájutnak egy 1990 -es  single cask Balblair -hez . Ez a whisky ( cask no. 1463 ) amerikai tölgy hordóban pihent amiben - és most figyeljetek - korábban Islay whisky volt ! Az alkoholerőssége 54.1 5 -os . Balblair füsttel és tőzeggel ? És még single cask is ? Ez igazi csemege az érdekességre vágyóknak .

 

 

Szeptember mozgalmas hónap lesz . Nem csak azért mert a fenti maltok közül akkor vehetjük kézbe majd a tényleges palackozásokat , hanem a most a hírekben nem szereplő lepárlók is hagyományosan kora őszre időzítik az év legkomolyabb megjelenéseit . Mint ahogy többek közt az Ardbeg is . Igen, az Ardbeget hagytam a végére , hiszen alig szedtük össze magunkat az Alligator támadásából , jött az Open Day és szeptemberben, már hivatalos megerősítés után ,jön az Ardbeg Galileo . Ez egy 1999 -es Ardbeg lesz , marsala finissel . Hát, erre nagyon kiváncsi leszek . 49 % alkoholerősségről szólnak a kiszivárgott adatok  és a leendő palackozást nevezhetjük az Ardbeg Alligator marsala finish variációjának is . Érdekes , hogy az eddigi Ardbeg kiadásoktól eltérően , ez az idei speciális palackozás már nem egyszerűen NAS , hanem évjáratos jelölést kapott . 12-13 éves whiskyről beszélünk és az Ardbegtől teljesen szokatlan módon francia boros utóérlelést kapott . Hogy maga az alapmalt mi lehet ? Van aki szerint Alligator . Az akkor komoly lesz ! Kéretik egyelőre a leirtakat csak 90 5-os biztonsággal kezelni :) A totális hivatalos információk még váratnak magukra , dehát ha az ember a körön belül dolgozik , azért csak hozzájut korábban is infókhoz :) Persze , naivság lett volna azt hinni , hogy az Ardbeg miután megjárta az űrt , nem fogja kihasználni ezt a magaslabdát . Ja kérem, akinek az LVMH a gazdája , akik mögött ilyen kreatív marketingcsapat dolgozik és akiknek van egy Bill Lumsden-jük , azoknak könnyű :) A történetre hamarosan visszatérünk . Addig meg nézzétek csak :

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.07.22. 15:48:52

Olyan post mikor jön, ami arról szól, hogy csökkenek a whisky-árak? :)) Mindenesetre ez az Ardbeg érdekes, volt valaha bármi boros mókájuk nekik? Remélem erre is jön pár palack.

barman 2012.07.23. 15:31:44

Hát a sherry az bor, ergo a sherry érlelések is mind boros érlelések:)) (pontosabban likőrbor)

Fezmin 2012.07.23. 18:24:38

Igaz, de az már olyan megszokott...tudod, hogy értettem. :)
süti beállítások módosítása