GlenDronach Single Cask VI.
2012. július 16. írta: Barman's Choice

GlenDronach Single Cask VI.

 

Rövid idő alatt az év egyik legvártabb megjelenései közé emelkedett a GlenDronach Distillery single cask sorozata . A testes , a lepárló jellegzetes heavily sherried palackozásai sikerüket a minőségüknek köszönhetik . Évente egyszer-kétszer dobja nyilvánosság elé a lepárló ezen szériájának aktuális palackozásait . Idén már a hatodik kiadásnál járnak . És remélhetőleg még sokáig nem is hagyják abba !

A lepárló rajongói pontosan tudják , hogy a GlenDronach stílusa az erős sherrys jegyeket eredményező érlelés . Sherry monster , hogy így mondjuk . A GlenDronach remek stratégiát választott amikor újra megnyitása után deklaráltan igyekezett vissza a korábbi hírnevet hozó stílushoz . És szerencsére sokkal gyorsabban hozta meg a döntés az eredményét mint azt akár csak a tulajdonosok is remélhették . A GlenDronach 2012-re végérvényesen a top distillery-k kategóriájába emelkedett , minden harsány marketing vagy cicoma nélkül . A szakmai munka, a bátor piaci magatartás és a cask policy óriássá nevelte az annak is született , de sokáig elhanyagolt lepárlót . A single cask kiadások első adagja 2009 júliusában jelent meg , majd egy év múlva követte a második adag . Már ez a két széria elegendő volt ahhoz , hogy a minőség iránt fogékony rajongók igényét 2010-ben egy újabb , a szeptemberben megjelentetett harmadik sorral is meglepjék . A siker nem volt kérdéses . 2011-ben már a dupla megjelenés volt a vezérelv , vagyis július -szeptember/november ritmusban kaptuk az új és új , de mindig kimagasló kvalitású GlenDronach single cask botellákat . Ha a lepárló marad ennél a ritmusnál , a mostani hatodik sort még idén ősszel követi a hetedik adag .

A single cask sorozat hatodik kiadásában , pár nappal ezelőtt a következő single malt whiskyk kaptak helyet :

1971 cask # 1247 / 41 years old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 47.9% vol. /  529 palack

1978 cask # 1068 / 33 years old / Oloroso Sherry Puncheon / 52.9% vol. /  318 palack

1989 cask # 4885 / 23 years old / Moscatel Barrel / 53.9%vol. /  286 palack

1990 cask # 2966 / 22 years old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 55.1% vol. /  539 palack

1993 cask # 536 / 19 years old / Oloroso Sherry Butt / 59.4% vol. / 596 palack

 

 

A palackok mennyisége mutathat majd a hivatalos megjelenés után eltéréseket , ez a single cask kiadásoknál előfordul . Rögtön szemet szúr , hogy a sherry hordós single cask palackozások mellett helyet kapott a sorban egy moscatel barrel érlelés is . Ez eléggé érdekes döntés volt a lepárlótól , hiszen 2009 júliusa óta, mióta a Single Cask Batch széria megjelenik , még soha nem volt más hordóból válogatva a sorozatba , mint oloroso és pedro ximinez típusú butt ,puncheon hordókból . A GlenDronach Wood Finish megjelenések közt volt ugyan egy 15 éves moscatel utóérlelés , de ez egy 23 éves single cask palackozás !!

A hatodik sorozatról  ránézésre megállapíthatjuk , hogy szép korú és ígéretes érlelések és meg van benne a moscatel barrel révén egy kis érdekesség is . Kiváncsian várom , a palackok minőségben is hozzák e azt az izgalmat , amit ma már egy-egy GlenDronach single cask kiadás megjelenése okoz !

 

A lepárló egyébként két 18 éves variációt is megjelentetett a napokban . Az egyik a lepárló látogatóközpontjában vizitáló vendégek számára elérhető , Distillery Exclusive palackozás . Ez egy 1993 szeptember 24. -én oloroso butt hordóba került (cask no.1607 ) és 2011 júniusában lepalackozott , 56.1 % alkoholerősségű malt ,600 palacknyi mennyiségben kiadva . A másik 18 éves Dronach pedig a Distillery Manager 's Cask ( 1993-2011,cask no.1616 ), ami nevéből adódóan a lepárló igazgatója, Alan McConnochie által kiválasztott hordó ,és amiből a látogatók saját maguk tölthetik meg és cimkézhetik fel a saját palackjukat .

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása