Az elmúlt hetek, hónapok kisebb hírei, eseményei , pletykái csokorba gyűjtve .
A tavalyi karácsonyi szezon egyik legizgalmasabb híre az volt , hogy a Diageo az éves Special Release sorozatban megjelentetett premium Talisker palackozásait beemeli a márka alapkínálatába . Vagyis az eddig limitált kiadású , koros Talisker maltok ezentúl , hasonlóan a megszokott 10 éves, a 18 yo,a 57 North és a Distiller's Edition kiadásokhoz, az átlag vásárlónak is elérhető lesz szerte a világon . Igaz , az ára nagy valószínűséggel marad az eddig megismert szinteken . További hír még Skye egyetlen lepárlójából , hogy a tavalyi, erősen limitált kiadású 34 éves Talisker után, idén egy 35 éves különleges malt érkezik a szigetről . Amíg nem jön róla hivatalos hír , addig nézegessük a két régi-új családtagot . Talisker 25 Yo és Talisker 30 Yo 2012-től már az alapkínálatban ! Az alkoholerősség amegszokott taliskeri , 45.8 % .
Maradjunk még a Taliskert is tulajdonló Diageo háza táján pár mondat erejéig . A megavállalat 1 milliárd angol font értékű fejlesztést jelentett be a következő öt évre . Ez nem új hír , már a hatalmas Roseisle Distillery építése során jelezték , hogy egy hasonló méretű lepárlót még terveznek belátható időn belül . A hírek szerint ez vagy valahol a Highland részén lesz vagy Speyside Moray " kerületében " . (a már megkezdett Diageo felújításokról olvashatsz ha beírod a blog keresőjébe például a Dailuaine , Caol Ila neveket ) . A hatalmas összegű beruházás oka természetesen a piaci igények kielégítése . A Diageo whisky eladása elérte a 3 milliárd fontot és ezzel a harmadát adja a világ legnagyobb szeszipari vállalatának éves bevételéből .( az egész éves skót whisky eladási értéke már meghaladja a 4 milliárd fontot.ebben benne vannak az ágazat többi szereplőinek eredményei is, igaz a bevétel döntő részét még mindig a blended whiskyk hozzák . és ez nem is lesz soha másképp, de még egy radikálisan single malt felé elfogult blogon is jó ilyen eredményekről beszámolni . enélkül a single maltok sem hódíthatnának világszerte )
És ha már nagyok , nézzük mit lépnek a Diageo versenytársai ebben a virágzó üzleti időszakban . A Chivas Brothers például újra megnyitja a hatalmas Glen Keith Distilleryt. Ez a jónevű lepárló igazi ikonja a modern whisky termelésnek . A Chivas szellemi központja ugyan a Strathisla Distillery, de a Glen Keith a technikai centrum . Érdekesség, hogy a Strathisla párlatát átpumpálják a Glen Keith épületeibe és itt történik a töltés . A Glen Keith mint single malt valamikor létezett háromszoros lepárlású whiskyként épp úgy mint erősen tőzegelt formában is . A piaci robbanás azonban nem csak ezt az ikonikus lepárlót érinti , hanem több Chivas érdekeltségű distilleryt is , mint a Tormore, a Glenallachie , a Glentauchers , a Longmorn . Az ugyancsak Chivas (Pernod Ricard ) lepárló Scapa pedig , aminek igazi ébrdésére már sokan várunk évek óta készül , hogy megújítsa és emelje a Scapa maltok értékét minőségi hordók kiválasztásával . A teljes Pernod Ricard beruházás 40 millió fontot emészt majd fel és a felújítások , újra megnyitások mellett egy új lepárló építése is része a projektnek .
A harmadik nagy játékos, az Edrington hasonló módon igyekszik az elképesztő népszerűségnek örvendő Highland Park további ikonizálásával . Náluk személyi változások is történtek . Russel Anderson distillery manager, akinek neve összefort a Highland Park legsikeresebb időszakával, átteszi székhelyét a Speyside-ra és átveszi az Edrington luxus whiskyjének , a Macallan-nek az irányítását . Helyére a North British Distillery műszaki igazgatója kerül , Graham Manson , aki tapasztalatait korábban a Diageonál szerezte . A képen balra Graham Manson az új , jobbra Russell Anderson a régi lepárló menedzser :
Maradva északon , a Felföld legszikárabb részén a Dalmore örvendeztette meg rajongóit egy friss hírrel . Kisebb szépészeti beavatkozáson megy keresztül a márka megjelenése . Az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap a lepárló történelmi gyökereire való hivatkozás . A királymentő klánfőnök örökségét ápolandó, a híres életmentő jelenetet ábrázoló festmény (Fury of the Stag ) májustól megjelenik az alapkínálat dobozain . Nem néz ki rosszul !
Kicsit keletebbre a Glenglassaugh Distillery bejelentette , hogy alig három évvel az újbóli megnyitása után már profitot termelt . A 100 000 fontos nyereség elismerésre méltó, ha hozzátesszük , hogy alig pár hónapja jött ki a jelenlegi tulajdonos alatti éra első , hivatalosan whiskynek nevezhető produktuma, a 3 éves Revival nevű single malt . A nyereség természetesen még nem ennek a fiatal és meglepően jó maltnak köszönhető , hanem az évek óta folytatott , főleg a régebbi készletekre alapuló exkluzív vagy épp koros whiskyknek . De mivel a Glenglassaugh sem bír hatalmas raktárkészlettel, a profitot hozó döntés mégis csak az volt , hogy a koktél szegmensbe ajánlva kiadtak egy kis mennyiségben palackozott new make spirit sorozatot illetve, hogy a Glenglassaughnál a kis méretű hordók megtöltésével szép számú invesztálót sikerült maguk mellé állítaniuk . Az octave hordók töltése jó húzás volt . Három év alatt közel 500 kis hordót töltöttek meg magánszemélyek és klubok részére . A kezdeti refill octave kínálat mára ex oloroso,ex PX sherry, ex bourbon és néhány ex port hordóval bővült . A sikerek magukkal hozták a techniaki bővítést is , elsősorban humán erőforrás tekintetében . A Glenglassaugh igazán nagyot igazolt, amikor a blended maltok specialistájától , a Wemyss cégtől elcsábította az év fiatal márkanagykövetének választott Susan Colville-t . A hölgy neve ismerősen és jól cseng whiskys berkekben . De persze vannak konkrétan a whiskyhez köthető hírek is Portsoyból . A lepárló munkatársainak ítélete alapján, egyedileg választott hordókból töltött sorozat , a Glenglassaugh Chosen Few második darabja jelenik meg hamarosan . Az első Ronnie Routledge által kiválasztott malt sikere után most a cég termelési igazgatója, Marie McDonald whiskyje következik . Ez a malt egy 1978-as refill sherry hordós whisky amelyik egy évet a palackozása előtt first fill oloroso hordóban pihent . A whisky természetesen nem hútve szűrt, színezékmentes és hordóerősségű .
A Speyside reprezentánsa, a BenRiach új brand ambassadort nevezett ki a márka " arcának " . Stewart Buchanan a Tobermory Distilleryt hagyta ott 2005-ben Billy Walker kedvéjért és a a BenRiach újjáélesztésének kezdetétől a lepárlónak dolgozik . Stewart a termelési vonalról érkezik a márkanagyköveti pozicióba, ergo hatalmas tudással rendelkezik a whisky készítés legfontosabb fázisairól . Ez nagyon sokat jelent ha valakinek az a munkája, hogy világszerte felkészült és amatőr érdeklődőknek egyaránt válaszoljon a whiskyvel kapcsolatos, néha nagyon komoly, néha kevésbé komoly kérdéseire . A lényeg , hogy a jövőben ha valaki BenRiach masterclasst lát egy esemény programjaként és Mr. Buchanan lesz az előadó, egy magas színvonalú , minden szempontból felkészült és nagy tudású szakembertől tanulhat . Hasonlóan nagy és jó hír még , hogy elkészült és hamarosan használatba is kerül a BenRiach malting floor ! Ezzel a BenRiach feléleszt egy régi, tradicionális eljárást és csatlakozik ahhoz az alig féltucatnyi lepárlóhoz , ahol a mai napig kézi erővel történik a maláta forgatása . Ezért valahogy a fanatikusok sokkal jobban lelkesednek mint egy újabb Roseisle Distillery-ért !
És nem maradhat hírrovat Islay whisky nélkül ! A Bowmore a kisszériás whiskyk iránti igényekre reagálva kiadja a Bowmore Small Batch Reserve nevű maltját . Az első és másod töltésű ex bourbon hordókban érlelt Bowmore egy lágyabb verziója a lepárló kínálatának . A legédesebb árpa és a legjobb minőségű amerikai tölgy együtt egy vaniliás, érett gyümölcsösséggel telt , mézes nedű, egy leheletnyi klasszikus bowmore-i füstösséggel .
Lent délen, a Lagavulin már készül, hogy idén megjelentessen egy 21 éves verziót ( pénztárcákat készíteni ! ) , míg a szomszéd, az Ardbeg, amelyik mind az Alligatorral, mind az órákon, napokon belül elfogyott Open Day palackozásával nagyot alkotott egy 1999-es, Galileo névre keresztelt whiskyvel készül . Az Ardbeg Galileo állítólag marsala érlelést kap . Hoppá . A modern Ardbeg újabb merész húzása . Erre nagyon kiváncsi leszek . És azt hiszem még pár százezren szintén .
Ti melyik lepárló idei újdonságára lesztek a legkiváncsiabbak ?
Farkas Gyula 2012.06.12. 14:10:40
barman 2012.06.13. 11:25:32
Farkas Gyula 2012.06.19. 21:47:28
Farkas Gyula 2012.06.20. 16:06:34
Farkas Gyula 2012.06.20. 16:18:35