Ablak-Zsiráf Glenlivet módra
2012. április 17. írta: Barman's Choice

Ablak-Zsiráf Glenlivet módra

A világ második legnagyobb mennyiségben eladott skót single malt whiskyje , a Glenlivet új tagokkal bővítette a single cask sorozatát .

A Glenlivet egyedi válogatású , single cask palackozásai 2005 óta vannak jelen a piacon , főként a gyűjtők örömére . A single cask whiskyk minden esetben limitált kiadást jelentenek , ez a hordó méretétől függően pár száz palackot tesz ki alkalmanként. A világhírű lepárló ezen sorozatának sajátossága , hogy a palackozások betűrendben követik egymást . Az eddig megjelent whiskyk az Atlantic, Blairfindy, Cairn Daimh, Drumin, Eclipse és Faemussach neveket viselték . A nemrég megjelentetett folytatásban értelemszerűen következik a G betűtől az L betűig tartó szakasz .

Az új tagok közt van olyan palackozás amelyik kiválasztásában a márka rajongóit összefogó klub, a Guardians of Glenlivet tagjai vettek részt és van amelyik exkluzív tajvani piacra készült . A világszerte ismert, alap 12 éves Glenlivet mellett ezek a whiskyk teljesen más dimenzióban mutatják be a lepárló stílusát . A 12 éves vezető maltot érhetik ugyan kritikák , amik valljuk be sokkal inkább szólnak a márka globális jelenlétének mint a minőségnek , de ha egy ilyen nagymúltú lepárló single cask kiadásokkal jelentkezik, azelőtt illik megemelni a kalapot .

A Glenlivet Single Cask Editions legfrissebb tagjai , abc sorrendben :

GLENLIVET GUARDIANS SINGLE CASK EDITION

Ezt a maltot a márka online közösségének tagjai választották ki, egy különleges londoni esemény során még 2011-ben . A palackozás 18 éves , másodtöltésű ( second-fill ) sherry butt hordóból került palackba . 1992 december 18.-án töltötték meg a hordót és  55.7 % alkoholerősséggel palackozták le, összesen 631 üvegnyi mennyiségben . Mind a sorozat összes tagja, ez is non-chill filtered és természetes színű, hordó erősségű itóka.

GLENLIVET HELIOS SINGLE CASK EDITION

A Helios egy 20 éves , second-fill hogshead hordóban tárolt , 1991 május 9.-ei töltésű , 50. 7 % alkoholerősségű malt . Megjelenik 307 palacknyi mennyiségben .

GLENLIVET INVERAVON SINGLE CASK EDITION

Ez a malt a Glenlivet környékéről , egy hegyekkel tarkított mocsaras területről kapta a nevét  és a tajvani piacra kerül megjelenését követően . A whisky 21 éves , first fill amerikai tölgy hordóban pihent . 1990 április 24.-én töltötték hordóba, 54. 6 % -os alkoholerősséggel palackozták le , mindössze 204 üveggel .

GLENLIVET JOSIE SINGLE CASK EDITION

A Josie egy kis földalatt csordogáló patakocskának köszönheti a nevét és egy first fill, európai ex-sherry butt hordónak a békés álmát . A whisky 1994 július 6.-án került a hordóba, tehát 17 évesen bukkan fel most a sorozatban . Az alkoholerőssége tekintélyt parancsoló , 57.5 % -os. Kiadott mennyiség 464 palack.

GLENLIVET KILIMANJARO SINGLE CASK EDITION

Az afrikai hegycsúcs nevét kapó malt whisky a német piacra szánt , exkluzív, mindössze 232 palacknyi mennyiségben kiadott ital . A most megjelenő sorból ez a legerősebb , az alkoholerőssége 58. 2 % -os. A kora 15 év és second-fill hogshead hordóban pihent . Furcsa név egy skót whiskynek és elképesztő ABV egy Glenlivetnek .

GLENLIVET LEGACY SINGLE CASK EDITION

A jelenlegi sort záró , L betűs palackozás first fill barrell hordóban pihent , kora 16 év . Az alkoholerőssége 52.8 % -os és a legkisebb mennyiségben , összesen 198 palackkal jelenik meg . A Legacy, akár a Kilimanjaro a német piacra kerül hamarosan .

Bármilyen nehéz is néha elvonatkoztatni attól , hogy itt van egy malt, amivel minden kezdődött tulajdonképpen , egy malt amelyik a világ minden pontján otthon van ma már , sokszor olyan üzletek polcain is amit a minőségük miatt inkább szívesebben elkerülne az ember , de mégis érdemes legalább egyszer egy komolyabb összeget költeni egy ritka Glenlivetre . Nem csak a befektetés okán . Ezúttal a kvalitás miatt is .

És a végére egy kis háttér infó , szintén a Glenlivettől . A korábbi distillery manager , Hamish Proctor elhagyta a lepárlót , hogy a tulajdonos Chivas Brothers egy újra munkába állított szeszfőzdéjében , a hatalmas Glen Keith Distilleryben folytassa karrierjét . Utódja Trevor Buckley a Strathisla Distillerytől érkezik , közel 30 évnyi tapasztalattal a háta mögött .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása