Laphroaig : hordócsere
2012. április 02. írta: Barman's Choice

Laphroaig : hordócsere

A Laphroaig nem nevezhető kimondottan innovatív lepárlónak . Ami nem jelenti azt , hogy ne készítenének kiváló whiskyket . Az alapkínálatuk viszonylag szűk skálán mozog . Persze olyan domináns aromákkal és karakterekkel amik a Laphroaignak vannak , nem lehet egyszerű variációkat alkotni . Ha nagyon lassan is , de a Laphroaignak is el kell kezdenie valami olyan irányba gondolkozni , amik megfelelnek az aktuális piaci kihívásoknak . A tulajdonosi szerkezetben történt változás talán nagyobb lehetőségeket ad erre .

A korábbi tulajdonos az amerikai Fortune Brands egy igazi esernyőszervezete volt több , különböző területekre fókuszáló cégnek, cégcsoportnak , üzleti vállalkozásnak . A golf felszereléstől a lakásriasztóig ,volt minden a szeszüzletág mellett . Aztán fél évvel ezelőtt biztossá vált , hogy a Fortune Brands alkohollal foglalkozó cége , a Beam Global valamilyen formában kiszakad ebből a vállalati formából . A bonyolult üzleti felállásból a legegyszerűbb módon szabadultak azzal , hogy a Beam, már mint Beam Inc . , önállóan és csak a szeszipari érdekeltségekre figyelve létezik tovább . Nem , hogy nem adtak el lepárlókat , brandeket, hanem még megvásárolták Írország utolsó független lepárlóját , az egyre nagyobb sikereket elérő Cooley Distillery-t és a kapcsolódó egyéb brandjeiket .

A Beam Inc jelenleg két skót lepárlót birtokol , a Laphroaig Distilleryt Islay szigetén és a highlandi Ardmore Distileryt . Utóbbi a bázis maltja a szintén Beam tulajdonolta Teacher's blended whiskynek . A minket jelenleg érdeklő lepárló a Laphroaig alapkínálata a 10 éves, világszerte ismert kiadásból , ennek a 10 éves maltnak a hordóerősségű változatából ( Laphroaig Cask Strength ) ,egy 18 éves és egy 25 éves prémium termékből , és a Quarter Cask nevezetű , hagyományos és kis méretű hordóban utóérlelt variációból áll . Rajtuk kívül az éves helyi fesztiválra, a Feis Ile-ra kiadott limitált palackozások ismertek ( Cairdeas ) , illetve a travel retail szegmensben bukkanak fel kisebb módosításokkal az alapkínálatból ismer whiskyk . A Laphroaig rendkívül népszerű a független palackozók közt , elképesztő számú OB kiadást ismerünk .

A travel retail szegmensben bukkant fel pár éve a Laphroaig Triple Wood elnevezésű malt . Ez a Laphroaig egy oloroso hordóban utóérlelt quarter cask palackozás . Lényegét tekintve a whisky az amerikai tölgy, ex-bourbon hordó után egy kis méretű hordóba került ( ez a quarter cask , ilyen névvel jelenik meg a whisky amelyik ezt az érlelési formát követi ) majd ezek után egy ex-oloroso hordóban pihent még egy kis ideig . A Triple Wood a nemzetközi reptereken , vámmentes boltokban volt elérhető . Nem sokkal a Beam Inc létrejötte után, az első döntések egyikeként a Triple Wood bekerült a hazai piacra, értsd kivették a travel retail szegmensből és az alapkínálat része lett . Így bővült az alapsor , nagyobb választékot mutatott a brit és európai vásárlóknak a lepárló  és felszabadult egy hely a travel retailben .

Az üzlet pedig nem áll meg , máris meg van , milyen variáció fogja pótolni a " nagycsapatba " felkerült Triple Wood palackozást . Az új Laphroaig egy nas kiadás, vagyis korjelölés nélküli . Információk szerint 8-10 éves maltról van szó , amelyik a quarter cask érlelésig hasonló utat jár be mint elődje , de az utolsó érlelési periódusban oloroso helyett ex-pedro ximinez hordóban pihen . Az új islay malt tehát a Laphroaig PX !

Kép

A pedro ximinez egy édesebb sherry fajta , az azt tárolt hordók sötétebb , mélyebb színt adnak a később benne érlelt whiskynek . Ízeiben pedig egy édes világot hoz . A pedro ximinez utóérlelések mindig a single malt whiskyk nemesebbik , kifinomultabb oldalát tették hangsúlyossá .

Szerencsére a Laphroaig nem az a lepárló , amelyik eszeveszett módon utóérlelné a maltjait konyakos, rumos, francia boros , stb hordókban . A nehéz és jellegzetes karakterek viszonylag egy mederben tartják a lehetőségeket . Variálhatnak az alkoholerősséggel , használhatnak kisebb hordókat ahol a nagyobb felületen a tölggyel érintkező whisky profilja elég jól kivehetően változik és sok egyéb mód nem áll a Laphroaig rendelkezésére . A minőségi amerikai ex-bourbon hordók mellett azonban már csak egy , kis túlzással hagyományosnak is mondható érlelési forma maradt bővíteni a repertoárt . Ez pedig a sherry hordó . És ahogy az oloroso utóérlelt Triple Wood is egy jól sikerült, tiszteséges whisky lett , úgy a PX érlelésű új Laphroaig előtt is ott a lehetőség , hogy bizonyítsa, a legkarakánabb islay malt is tud mutatni potenciát , ha valami újba kezd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.04.02. 15:49:59

Miszter, elmesélné, milyen is az eslő Triple Wood?

barman 2012.04.02. 16:45:06

A legfigyelemreméltóbb jellemzője, hogy az általánosan ismert Laphroaig karakter egy jó nagy adag édességgel bővült . Tulajdonképpen ez egy utóérlelt Quarter Cask. Őszintén szólva, ha nem lenne, nem tűnne fel a hiánya a Laphroaig kínálatból. De a px érlelések általában jól sikerülnek , így kiváncsian várom az új variánst. Vannak akik szerint a sherry-islay párosítás nem a legjobb ötlet, vannak akik szerint remekül működik . A Lagavulin DE palackozást mindenesetre nehéz überelni ebben a kérdésben. Triple Wood egy jó whisky, feszes, édes, még felismerhető Laphroaig karakterekkel. Jó választás annak, akinek a 10 éves kicsit durva.
süti beállítások módosítása