Lendületben az Auchentoshan
2012. március 05. írta: Barman's Choice

Lendületben az Auchentoshan

Máris érezni az új idők lendületét a Morrison-Bowmore lepárlóinál ! Pár hónapja csak , hogy leigazolták Rachel Barrie lepárlómestert a Glenmorangie - tól és  több történt a cég három lepárlójánál mint az elmúlt években összesen . Nemrég a Bowmore kapott új csomagolást , ezzel is jelezve egy új korszak kezdetét , most pedig a lowland-i Auchentoshan Distillery mutat be egyszerre öt új single maltot ! És még vissza van a Glen Garioch !

Az új ' toshan kollekció egyelőre csak az érlelések kapcsán mutat új lendületet és azt is csak a travel retail szegmensbe fókuszálva , de ez már egyértelműen Barrie kisasszony hatása lehet . A minőségi és innovatív hordóválasztások mindig is jellemezték Rachelt a Glenmorangie-nál és úgy néz ki , pont ezt a habitust kereste a Morrison-Bowmore amikor soraiba csábította a szakembert . Bár konkrétan ilyen irányú információ nem érkezett , de aki a single malt világában mozog, annak egyértelmű , hogy az alábbi Auchentoshan maltok már ennek a kooperációnak az eredményei .

Nézzük, mivel lepi meg a háromszoros lepárlásáról nevezetes lowland-i főzde a lágy ízekért rajongó whisky fogyasztókat .

Könnyen értelmezhető és átlátható cimkézés , a modern időknek megfelelő elnevezések és remek hordókombinációk . Így lehetne jellemezni az öt új single maltot . A sorban az első az Auchtoshan Springwood. A Springwood amerikai tölgy, ex-bourbon hordós érlelés . Mogyorós , citrusos karaktereket felvonultató , mondhatni klasszikus bourbon érlelt single malt . Magában hordozza a lepárlóra jellemző üde , tiszta , könnyed világot . Illatában elegáns és hosszan érezhető vanilia és citrusok , ízében hasonló jegyek egy kis grépfruittal bolondítva . Az alkoholerősség 40 % -os , a whisky korjelölés nélküli, a kiszerelés a travel retailben megszokott egy literes palack .

A második palackozás az Auchentoshan Heartwood . Ez a single malt remek példája a bourbon és az ex-oloroso sherry hordók legszebb jegyeit felvonultató kombinációnak . Illatában tejeskávé , mogyorós karakterek. . Ízében könnyed édesség vezeti fel a gazdag , gyümölcsös jegyeket . A lecsengése a hordóvariációnak megfelelően száraz és gyümölcsös. Az alkoholerősség a Heartwood esetében 43 % -os .

A következő malt whisky a lowland-i lepárlótól az Auchentoshan Cooper ' s Reserve 14 year old . Az új kiadások közül az első amelyik nevet és korjelölést is kapott . Limitált kiadású 14 éves whiskyről van szó , amelyik amerikai tölgy, ex-bourbon és spanyol ex-oloroso sherry hordókban pihent . Az alkoholerősség 46 % -os , a whiskyt pedig az egres és a zöld tea frissessége jellemzi . Illatában intenzív, édes és mogyorós karakterek . Ízében mandula és krémsajt elsőre furcsának ható egyvelege . Szép példája az édeskés, üde, picit fanyar felhanggal bíró maltoknak. Remek egyensúly .

Lássuk, mi van még a vadonatúj sorban ! Itt egy igazi érdekeség , az Auchentoshan Silveroak . 21 éves 'toshan , oloroso és ex-bourbon hordóból , a két évtizednyi érlelés lehető legtöbb pozitívumát kihozva a whiskyből . A lepárló stilusának megfelelő könnyedség jellemzi ezt a maltot is , illatában ez hozza a leginkább a housestyle-t . Füves , friss karakterek , édes és virágos illatok . Ízében krémes és könnyed kávés aromák , barnacukor és egy lehetnyi mentol .Kicsit hajaz az After Eigth nevű csokira de annak agresszív mentolossága ebben a whiskyben inkább csak egy kis finesz , mint domináns jegy. Szép komplexitás. Az alkoholerőssége 51 % -os , tehát megfelelő erő és a házra jellemző stílus , ez egy remek párosítás !

 

A sor végén egy kis delikát . Az ötödik whisky az Auchentoshan Solera .Az elnevezés nem új a whisky világban , a solera egyfajta érlelési módszer és elsőként a Glenfiddich készített így maláta whiskyt . A solera eljárás lényege egyszerűen annyi , hogy a különböző hordókban érlelt whiskyket egy nagy kádban - solera - házasítják úgy , hogy a kád mindig félig tele van a beletöltött whiskyvel ,így az új adag amit beletöltenek már egy összeérlelt adagnyi malttal keveredik , így kihozva a lehető legkifinomultabb karaktereket a kiválasztott és házasításra szánt italokból . Az Auchentoshan Solera érdekessége , hogy pedro ximinez hordóban finiselték , az pedig az ínyencek szerint az egyik legjobb hordó fajta a whiskyérlelések tekintetében . Persze kinek mi. Mindenesetre ez a malt gyönyörűen hozza ki a legtöbbet a tölgyből, esetünkben az ex -pedro ximinez hordókból . Illatában mogyoró , lépesméz és mazsola . Ízében hasonló jegyek , telt és testes whisky, lehetnyi marzipánnal és pörkölt mandulával . Kiváló összhang és totális élmény a sherry érlelt whiskyk rajongóinak . A lecsengésében jellegzetes csokoládés hangulat és kevés datolya . Az alkoholerősség 48 % -os, remek erő egy px finishez . A Solera , akárcsak a Cooper's Resrve és a Silveroak a klasszikus 700 ml -es kiszerelésben kerül a polcokra .

Ezek lennének tehát az új éra lowland-i pionírjai a Morrison-Bowmore cégcsoporttól . Jó látni a lendületet , ami a whisky világ olyan jelentős, de az elmúlt években kissé beszürkült maltjait hozza vissza az érdeklődés középpontjába , mint a Bowmore és az Auchentoshan . A minőség szemmel láthatóan nem csak hangzatos szavakban és díszes csomagolásban jelentkezik , hanem az új lepárlómester dinamizmusát is azonnal kihasználják az említett lepárlók . És ahogy a bevezetőben jeleztem , a Glen Garioch még vissza van az újdonságok tekintetében , pedig az igazi és a legszemélyesebb indok Rachel Barrie munkahelyváltásában mégis csak ez a highlandi lepárló volt . A hölgy nem messze a Glen Garioch Distillerytől született és a döntésében , hogy a Morrison-Bowmore-hoz igazol a szíve volt a legkomolyabb indok . Már az első napokban a Glen Garioch volt az , amivel nagy tervei voltak és vannak is még , remélhetőleg . Addig pedig itt van még neki a legendás és világhírű Bowmore a maga készleteivel és reputációjával , amit vissza kell vezetni a világ élvonalába . Itt van neki az Auchentoshan lágy, tripla desztillálású világa, amelyik remek lehetőségeket nyújt az innovatív érlelések bemutatására, és nem mellesleg könnyed stílusa miatt remek whisky új célpiacokra , ( mint például hölgyek , kezdő whiskyfogyasztók és az ír whiskey rajongóinak ajánlott skót whisky ).

Az új Auchentoshan kvintett az utazóközönségnek lesz elérhető elsősorban , de nem kell elkeseredni ha valaki nem jár reptereken . Pár palack mindig eljut az igazi whisky rajongókhoz . Ha pedig valakinek segítség kell a beszerzésben , annak szívesen segítek .

Ezek az Auchetoshanok már nem azok az unalmas , kissé jellegtelen , lowlandi gyengeségek . Ezek már minőségi és innovatív whiskyk .

Csak így tovább 'toshan !!

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.03.05. 15:57:40

Hmm...csinos sor, főleg az az a 14 éves lehet érdekes.
süti beállítások módosítása