Istenek maltja - Highland Park Valhalla Collection
2012. január 29. írta: Barman's Choice

Istenek maltja - Highland Park Valhalla Collection

Még javában a Highland Park Earl Haakon palackozás körüli felhajtás zajlott, amikor már  Orkney elsőszámú whisky lepárlója felől egy újabb érdekes sorozatról érkeztek pletykák. Nagy meglepetés nem ért senkit, aki kicsit is járatos a skót single malt whiskyk világában, főleg a marketingben. A Highland Park Distillery hivatalosan is bejelentette új szériáját, természetesen a norvég - viking hagymányokra, kulturális örökségre alapozva.

Az új sorozat Highland Park Valhalla Collection néven fog szerepelni a whisky évkönyvekben. Az első palackozás már megjelent, a neve : Highland Park Thor.

Mielőtt megnéznénk mit tudhatunk erről az új orcadian maltról, fussuk át egy kicsit a skandináv - germán mítoszokat.

A sorozat nevét adó Valhalla a viking mitológiában az a csarnok, ahol a hősi halált halt harcosokat fogadja Odin. A legnagyobb dicsőség ide kerülni a vikingek világnézete szerint. Maga a Valhalla egyfajta égi palota az istenek lakhelyéül szolgáló világban, az Asgardban.

A whisky a nevét Thor istentől kölcsönözte. Thor Odin és Jörd, a Földanya fia. A legnépszerűbb isten, uralja a viharokat, a természetet,a villámokat, a menydörgést, Ő a felfegyverzett parasztok istene. Egy gyakran haragvó, de jószívű és kissé jóhiszemű, egyszerű istenalak. Legjellegzetesebb megjelenítése egy kalapáccsal történik. Ez a mjölnir nevű eszköz , a Zúzó, a Pöröly, amivel Thor védelmezi az istenek világát - Asgard - és az emberekék - Midgard - is.

A Highland Park kreált egy oldalt, ahol kis összefoglaló olvasható a viking mitológia szereplőiről. Nyilván az oldalon fellelhető nevek fognak visszaköszönni a Valhalla Collection következő palackozásairól. Maga az alap gondolat, hogy a lepárló igyekszik nem csak egy- egy történetet, sztorit elmesélni a sziget életéből, legendáriumából, remek. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy a Highland Park nem csak elénk tesz egy whiskyt amire a marketingesek ráhúznak egy mesét, hanem esetünkben valóban igyekeztek Thor személyiségjegyeihez passzoló whiskyt választani a készletükből, akkor még szimpatikusabb amit tesznek. De a Highland Parkot sok kritika éri az miatt, hogy a palackok áraihot rengeteget tesz hozzá a csomagolás. A Highland Park Thor például 120 font körül mozog, de a korábbi Earl Magnus ára sem volt kevesebb sokkal. Valóban, a díszes csomagolás, a dizájn sokszor megduplázza az árat, amit egy hasonló korú és származású whiskyért általában kérnek. A Thor palackozás 23 000 darabnyi megjelenése pedig még csak limitáltnak sem nevezhető. Mindenesetre így is bizonyára érdekes lesz a gyűjtők számára.

De mit tudhatunk magáról a whiskyről?

A Highland Park Thor egy 16 éves, hordóerősségű single malt. Az alkoholerőssége 52.1 % - os. Ez az első darabja a Valhalla Collection nevű szériának, ami ha minden igaz négy palackozást foglal majd magában. Sokkal több hír nem jött a Thorról, így a hordó típusát is csak tippelni lehet. De ez nyilván hamarosan kiderül. Ami biztos, hogy a Thor megjelenését közel sem jellemzi az a várakozás ami a Magnus- sorozat kapcsán érezhető volt. Nagyon sok olyan vélemény van ami szerint ez a norvég vonal már kicsit unalmas, túlzás a lepárló részéről. És legyünk őszinték, a Highland Park újabb maltjai, leszámítva a kiváló és különleges vintage kiadásokat, mostanában kevésbé tudják feltüzelni a maltrajongókat. Ez nem jelenti, hogy a whiskyk gyengék vagy kevésbé jók mind az eddigiek. Csupán érzékelhető, hogyan üt vissza a marketing. A drága és csinos palackozások, a túlspilázott viking hagyományok mellett a reakciók a whiskyjük tekintetében kevésbé nagyszerűek.Az új whisky palackján látható ikon az a bizonyos pöröly, ami Thor személyes fegyvere. A "doboz" ha hívhatjuk így, egy fa ékesség, a viking hajók orrdíszeinek mintáját formázza. Ez már többször vissza köszönt a lepárló korábbi megjelenéseinél.

A magam részéről azt mondom, hogy amit a Highland Park művel Orkney viking gyökerei hivatkozva, az tetszik. Tiszteletre méltó ahogy valóban igyekeznek megosztani egyszerre a kulturális örökségüket és a whiskyjüket a világgal. Magam is sokat használom a történelem, irodalom, tradiciók és a whisky párosításának eszközét az ajánlásaimban. Abban egyet értek sokakkal, hogy a csomagolás miatt az újabb HP maltok nagyon elszálltak. Dehát nyilván ez az ára annak, hogy megfelelő módon mutassák be azt, amit akarnak. A whiskyjeik pedig jók. A Highland Park az egyik legminőségibb sherry hordókkal dolgozó lepárló. Az újabb palackozásaiknál én is érzékeltem, hogy mennyire vissza tud ütni ha az ember elvárásokkal, felcsigázott érdeklődéssel, a drága az minőség talmi mondattal várja az élményeket. Az újabb HP maltok a ma már hagyományosnak nevezhető megjelenéssel ( mind a 12, 18 évesek, és a többi alapkínálatban szereplő whisky) , alacsonyabb árral, egy élvezhető orcadian whiskyvé is válhatnának. Igaz azonban az is, hogy a Highland Park 12 évese és 18 évese (plusz a 25,30yo ) olyan magas szinten tartják a lepárlónak a reputációját, hogy egy- egy hordóerősségű, 12-16 éves maltot egy jó sztorival sokkal inkább megéri egyedi csomagolással, szériává emelve megjelentetni. Tulajdonképpen a Highland Park sárkányhajója most kicsit viharosabb vizekre evezett az elmúlt két évben. Több megjelenés, több látvány, több kritika.

Persze, akit a villámlás és a viharok istene óv, annak a vitorláját mindig jó irányba fogja fújni a szél. Mit lehetne mást mondani?

Slainthe Mhath Thor ! Vagyis...skol!

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása