Glenmorangie - Az úton menj tovább..!
2011. október 31. írta: Barman's Choice

Glenmorangie - Az úton menj tovább..!

 

Felemás érzéseket kiváltó hírek érkeztek a Glenmorangie háza tájáról.

Kezdjük a pozitívval ! Azt mindenképp pozitív hírnek lehet nevezni, ha egy lepárló új whiskyt tesz a polcokra. A Glenmorangie most így tett. Az új single malt egy 15 éves whisky. Ez eddig rendben,örülünk, a 2007 -es megújulás óta nem volt 15 éves  'morangie. Az már árnyalja a képet, hogy nem egy új koncepciójú italról van szó, ahogy azt a Lumsden-Barrie alkotó párostól megszoktuk, hanem egy korábbi malt tovább érleléséről van szó. De nem akarom szaporítani a szót, a lényeg, hogy bemutatkozott ma a Glenmorangie Nectar d' Or 15 Year old !

Igen,a jól ismert és a legnépszerűbb Glenmorangie 3 évvel idősebb kiadásáról van szó. A Nectar d' Or egy 12 éves whisky,ami nagyjából egy évtizedes ex-bourbon hordó után sauternesi érlelést kapott. A francia desszert boros érlelés nagyon bejött a Glenmorangienak, hiszen a legutóbbi palackozás tőlük szintén egy ilyen típusú whisky volt. Igaz,az egy 18 éves malt további egy évtizedes sauternesi pihentetése után került dekanterbe.Emlékeztek? Ez volt a Glenmorangie Pride.

Nos,ez az új malt az "alap" Nectar d'Or folytatása.Gyakorlatilag semmi más nem történt,csak annyi,hogy hagyták a hordóban a whiskyt még három évig. Az első Nectar a 2007-es dizájn váltással érkezett, amikor a Glenmorangie megváltoztatta az addigi csomagolását, elhagyták a "wood finish" kifejezést, helyette "Extra Matured" névvel folytatták az utóérleléseiket. Akkor a LaSanta sherrys, a Quinta Ruban portóis mellett mutatkozott be a sauternesi érlelésű Nectar d' Or.

Hogy ezzel a 15 éves variációval mi a cél? Azt mi halandók csak találgathatjuk.Lehet,hogy szimplán csak a pénz.Mert az új ital két jelentős brit nagyáruház polcaira kerül először,40 font alatti árral. Ez pedig elég csábító ha az ember egy olyan whiskyt akar inni amelyiket a világ egyik legjobb szakembere kreált, a világ -khm- második legjobb desszertboros hordójában érlelték ,jól árazott és a brand egyéb variációi inkább a felsőkategóriás termékek világa felé igyekeznek,mint sem az átlag ember igényei felé. Akárhogy is, az egyik legjobb Glenmorangie él tovább az új, 15 éves Nectar d' Or által.

 

És akkor lássuk a másik felemás érzéseket kiváltó hírt. Egy kis bevezetővel,persze:)

Azt a tájékozottak tudják,hogy a Glenmorangie és az Ardbeg ugyanaz az "istálló". A tulajdonos Louis Vutton Moet Hennessey cég mindkét single malttal igyekszik valami hasonlóan extrát nyújtani,mint amit a vállalat profilja megkíván. A két whisky mögött ugyanaz az alkotó páros tevékenykedik. Dr.Bill Lumsden, a fák,tölgyek,hordók és a whiskyk egyik legkomolyabb tudora a Földön,míg a másikuk Rachel Barrie kisasszony,aki egy nagyon erős szakmai múlttal a háta mögött,kitartó tehetséggel olyan whiskyket kreált nekünk mint az Ardbeg Rennaisance,Uiegeadail,Supernova,Corryvreckan,Rollercoaster. Vagy a Glenmorangie Signet,amit Rachel a legjobb munkájának tart.De elmondhatjuk,hogy az elmúlt 16 évben,mint Master Blender- hogy képzavarral éljek - minden Glenmorangien,Ardbegen otthagyta a keze nyomát. Vagy talán elegánsabb, ha úgy fogalmazok,hogy egy másfél évtizedes karriert követhetünk végig a két lepárló maltjai által.Most ez a karrier új irányt vesz. És ezért felemás ez a hír számomra.Mert nekem az Ardbeg az Rachelt jelentette és sajnálom,hogy most távozik. Mert Rachel Barrie elhagyja az Ardbeg / Glenmorangie párost és - futball nyelven szólva - átigazol egy " riválishoz ". Mrs.Barrie a jövő héttől a Morrison - Bowmore elsőszámú whisky kreátora lesz !

Mik is vannak a Morrison - Bowmore tulajdonában? A névadó Bowmore mellett övék a lowlandi Auchentoshan és a felföldi,Aberdeen közeli Glen Garioch. Az Ardbeg olajos világa után Islay legidősebb lepárlójának füstössége (Bowmore ) , a Glenmorangie  észak-felföldi luxusa után a kelet-felföldi egyszerűség ( Glen Garioch ) ,plusz egy mélyföldi,háromszoros lepárlású könnyedség lesz a kihívás Rachel Barrie számára. Ez a nagyon közvetlen és kedves, csinos hölgy a jövő héttől már azon dolgozik,hogy vissazadja nekünk a Bowmore tradicionális karaktereit,kihozza a Glen Garioch malátás világából a maximumot, és felpörgesse a csendes Auchentoshant. Egy remek szakmai életutat követhetünk tovább ,bizonyosan remek whiskykkel színesítve. Kiváncsian várom személy szerint mit fog nekünk alkotni Rachel,különösen,hogy mit fog kihozni a Bowmore legendás készleteiből. Pár napja itt Edinburghban már nagyon lelkesen beszélt a három maltról ,és bár a whisky világában években mérik a pillanatokat, már mostantól várom nagyon az első Barrie-whiskybébit!

 

Sok sikert Rachel! All the best for you, Miss Whisky ! :)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása