Glen Garioch 1986
2011. október 26. írta: Barman's Choice

Glen Garioch 1986

A legkeletibb skót lepárló titulusát birtokló Glen Garioch Distillery bejelentette a karácsonykor megjelenő,legújabb kis szériás single maltját.

A Skócia legidősebb működő lepárlójának is nevezett Glen Garioch 2009-ben új arculatot kapott. A külső dizájn mellett újra gondolták a portfoliójukat is,így jelenleg két szálon fut a Glen Garioch maltok története.Az alapkínálatban a " 1797 Founder's Reserve " nevezetű korjelölés nélküli és a "12 year old" szerepel.Kettejük mellett a lepárló időről időre úgynevezett "small batch limited edition vintage series" kiadásokkal is megörvendezteti a whisky rajongókat. Ezek a palackozások ,ahogy a széria megnevezéséből is látszik, kis mennyiségben kiadott, a lepárló régebbi készleteiből kiválasztott malt whiskyk. Az eddigi Vintage kiadások évjárata 1978, 1990, 1991 és 1994 volt. Most megjelent egy 25 éves whisky Glen Garioch 1986 néven. Ez a korlátozott mennyiségű malt lesz a Glen Garioch karácsonyi ajándéka a whisky szerelmeseinek.

A malt 54.6 % - os  alkoholerősséggel bír és nem hűtve szűrt eljárással készült. A Vintage 1986 egy jellegzetes Glen Garioch. Szépen párosul benne a krémes,kókuszos világ és a fás,fűszeres,borsos jegyekkel bíró régi, tőzegelt Glen Garioch stílus. Ízében füstösség,lédús körte,banán keveredik. Robusztus,jellegzetes karakterek.

A whisky mellé az ínyenceknek a Loch Arthur melletti falvak közössége,a Loch Arthur Community sajtkészítő műhelyéből származó Criffel típusú sajtot ajánlják. Ez a félpuha,furcsa formájú sajt többször elnyerte már a brit organikus sajtok legjobbja címet.A krémes textúra és a Glen Garioch gyümölcsös ,füstös ízei szép kombinációt alkotnak.

A Glen Garioch lepárló amúgy sok kis furcsa sztorival rendelkezik. Mint az egyik maltja nevében is látható, a lepárló 1797 - et jelöli meg alapítása dátumaként. A lepárló egy Oldmeldrum nevezetű kis falu közepén található. A 70-es években a termelés során keletkező hőmennyiséggel egy üvegházat és egy fóliasátras ültetvényt fűtöttek a lepárló területén belül és paradicsomot termesztettek. A whiskyjüket tankerekbe töltik és Glasgowba fuvarozzák, ahol az anyacég, a Morrison- Bowmore egyik egységében hordókba töltik, majd vissza szállítják a Glen Garioch lepárlóba érlelésre.A lepárló a 80-as évek elején elsőként kezdett az Északi - tengerből származó gázzal fűteni.A két szál, amit a bejegyzés elején említettem, egy tőzeges és egy tőzegmentes világot jelent. Az 1994 előtti lepárlások még a saját malátázójukból származó, 8-10 ppm-es tőzegelésű malátából készültek, ezért a Vintage sorozat palackozásaiban egy régies,klasszikusan felföldi tőzegelésű maltokat tisztelhetünk. 1994 után felszámolták a floor malting eljárást és azóta egy tőzegmentes,malátás,virágos,könnyed whisky készül Glen Garioch név alatt. A lepárló tulajdonosa az Auchentoshant és a Bowmoret is magáénak tudó Morrison-Bowmore cég,akik a japán Suntory tulajdonában vannak. Amikor a 90-es évek közepén a japánok átvették az irányítást a Glen Garioch egy furcsa,rózsaszín tartan mintás címkét kapott.Mindenki kinevette szegény Glen Gariochot.Később egy szarvasos dizájnt kapott a whisky és megmondom őszíntén,egyike volt a legcsúnyább megjelenésű maltoknak.Én még dolgoztam ezzel a régi cimkés Glen Garioch-kal és nem volt egyszerű rávenni a vendégeket,hogy válasszák ezt a csúnyácska kinézetű maltot.Nem is volt nagy sikerem vele.A dizájnváltás után  a Glen Garioch eladási adatai a felére zuhantak vissza,pedig a megújult külső már szimpatikusabb, a whisky is kezelhető,a vintage kiadások pedig kimondottan jók.Nem egyszerű tehát sikeresen arculatot váltani.Mindenesetre a jelen állás szerint az anyacég maltjai, a Glen Garioch, a Bowmore és az Auchentoshan is kezd éledezni.

A Glen Garioch a Vintage sorozatával igyekszik tartani a lépést. Már a karácsonyra készülve, a 25 éves kelet-felföldi single malt hamarosan a polcokon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása