II. Whisky Show Budapest - Egy újabb lépés előre
2011. október 09. írta: Barman's Choice

II. Whisky Show Budapest - Egy újabb lépés előre

Öt nappal a második magyarországi Whisky Show előtt, a Maltbank Herald whisky blog életében hagyományszerűen,Kovács Dáviddal beszélgettem a rendezvényről,whiskykről,várakozásokról.

The Maltbank Herald: Dávid,kezdjük onnan a beszélgetést, hogy tavaly április 24.-én elment az utolsó látogató,bezárt az első Whisky Show. Milyen érzésekkel fejeztétek be a napot,mi történt az utolsó dram után ?

Kovács Dávid: A kapuzárás nekünk nem jelentette a rendezvény végét, hiszen ilyenkor,mint szervezőknek, azonnal neki kellett állnunk az adminisztratív dolgoknak , elszámolásoknak. Ez volt az utolsó gyakorlati része a napnak. Élvezetes fáradtsággal zártuk a showt és már akkor beszélgettünk a rendezvény jövőjéről.

 

TMH: Már akkor eldőlt, hogy lesz folytatás ?

K.D.: Az első show kapcsán már terveztük, hogy két évente jó lenne összehozni egy ilyen eseményt ,biztos mindenki emlékszik rá , annak idején  ezt ki is nyilvánítottuk az első show beharangozója alkalmával. A tavaly áprilisi rendezvény után azonban szinte rögtön kaptunk visszajelzéseket a látogatóktól és a kiállítóktól egyaránt . A sok pozitív reakció , a dícsérő szavak és a jól sikerült rendezvény mind erősítette bennünk azt , hogy a whisky shownak helye van a magyar fesztiválpalettán . Már a show alatt és közvetlenül utána beszélgettük , hogy vajon elbírja e a hazai piac az évente megrendezésre kerülő whisky fesztivált és ha igen , mikor és hogyan kellene ezt beilleszteni a kalendáriumba. Nem voltunk benne biztosak , hogy az lenne e a jobb , ha a show idejét változtatnánk két naposra vagy maradjunk az egy napos rendezvénynél , de az legyen évente. Aztán leültünk átnézni a magyar fesztiválnaptárat és egyeztettünk, kikértük a kiállítók véleményét is. Mivel a hazai piac whisky tekintetében is még mindig az ünnepekre koncentrálódik igazán, értsd karácsony például , szerettünk volna ehhez közeli dátumot találni. Ez kedvezett volna a kiállítóinknak is, viszont felmerültek olyan gondok ,hogy az év végi nemzetközi kiállításokkal , bemutatókkal nem tudtunk volna konkurálni. Ezt úgy értem , hogy mondjuk a Glenfarclas szakembere ebben az időszakban annyi helyre kap meghívást , hogy nehéz lett volna Magyarországra hozni őt . Egy tajvani , szingapúri rendezvény egyértelműen nagyobb prioritása egy ilyen komoly brandnek , mint egy egy napos budapesti show. Viszont a minőségből sem akartunk engedni és ütközni sem szerettünk volna egyik hazai fesztivállal sem. Igy lett a hónap október.Hogy elkerüljük a napokban zajló pálinka fesztivált és a kézműves sörök kiállítását , a Főzdefesztet,kiválasztottuk a 15.-ei szombatot .Év elején kezdtük el a szervezést , a kiállítóinkkal való megbeszéléseket és most , napokkal a show előtt a szervezés technikai részével nagyon jól állunk.

TMH: Utolsó simitások?

K.D.: Most már csak a promóciónak az a része van hátra ami a nyilvánosságnak szól,tehát a különböző médiafelületeken fogunk a napokban megjelenni. Televiziók , rádiók kérnek interjút ,végső fázisában van a nyomdai anyagok elkészülte is . Aktivak leszünk az interneten is és különböző reklámokkal hívjuk majd fel a figyelmet a jövő hétvégére.

TMH: Változik e valami a rendezvény lebonyolításában tavalyhoz képest ? Van e valami olyan dolog amit elmondanál , ami megkönnyíti a látogatók felkészülését , szórakozását ?

K.D.: Pár dolog változott. A koncepció ugyanaz , de idén a kiállítótérben kizárólag whisky standok lesznek . Az egyéb dolgok , mint a pókerasztal , a Whisky Egyesület standja és a Whisky Shop pultja kikerül ebből a térből és a tavalyi VIP szekciót foglalja el . Itt lesz a regisztrációs pultja a szemináriumoknak is . Így gyakorlatilag a kiállítótérben csak whisky lesz ,igazán a show lényegét adó dolgokra fókuszálva . Megszűnik idén a VIP belépő és nem lesz VIP szeminárium ,helyette más módon fogjuk a prémium minőséget biztosítani az erre kiváncsi látogatóknak . Tavaly rendeztünk kerekasztal  beszélgetéseket a kiállítótér színpadán ,ez sem lesz idén , bár erről az elemről nem mondtunk le végleg a jövőt tekintve . Eggyel több terem áll majd rendelkezésünkre a szemináriumokhoz , így összesen négy helyszínen lehet majd előadásokat hallgatni , whiskyt kóstolni . A négy terem egyikében egész nap a Jack Daniel's 3D-s kisfilmje fog menni ,nagyon érdekes és élvezetes ,gyakorlatiag folyamatosan fut majd a filmecske ,ide bármikor be lehet ülni és megnézni ,hogy készül a híres whiskey .

TMH: Említetted ,hogy a prémium kategóriát idén nem VIP szekció formájában valósítjátok meg . Mi lesz az idei emelt minőségű program ?

K.D.: A szemináriumokra tavaly egy kupon ellenében lehetett beülni . Idén lesz egy prémium kategóriás szemináriumunk aminek a címe Art of Blending lesz . Ide két kuponért lehet majd bejutni és elárulom , hogy ezen az előadáson kimagasló minőségű whiskyken keresztül láthatja át az érdeklődő , mi is a whisky blending igazi művészete . Ez szerintem a show egyik legmagasabb minőségű programja lesz .

TMH: Ha már szemináriumok , akkor mi a kínálat a jövő hétvégére ?

K.D.: Kezdeném azzal , hogy a Magyarországi Whisky Egyesület idén is tart előadásokat . Mint whisky klubnak , úgy gondolom azon kívül ,hogy összefogja a whisky iránt érdeklődő  embereket van egy olyan feladata is ,hogy bemutassa a magyar érdeklődőknek , mi is az a whisky ,hogyan készül ,milyen típusai és sajátosságai vannak . Ez egy állandó eleme a klubéletnek ezért idén is általunk tud majd tájékozódni az alapokrók aki jobban meg akarja ismerni a világ whiskyjeit . Mert amíg egy-egy brand a saját italára fókuszál , addig mi egy előadáson megtudjuk mutatni mi is a különbség egy-egy ország whiskyje ,egy-egy régió karakterei közt.Tehát az MWE ilyen bemutatókat fog tartani a show alatt . A Whiskynet partnerei és meghívott vendégei a saját lepárlójukról tartanak majd előadásokat . Lesz masterclass az Arran , Bruichladdich , Springbank, az Inverhouse maltjairól ,hagyományosan ott lesz a Glenfarclas is aki idén a híres Family Cask sorozatról is tart előadást . A neves blended whiskyk is tartanak szemináriumokat . A konkrét italokat nem nevezném meg , de az biztos , hogy csalódni nem fog senki .

TMH: A kiállítóitok hogyan készülnek a showra , erről tudsz valamit ?

K.D.: Rengeteg izgalmas dolog lesz . Ahogy már említettem a Jack Daniel's elhozza a 3D-s filmjét ,egész nap megtekinthető . Az Edrington Group whiskyjeinek képviseletében tavalyhoz képest változás történt és az új képviselőcég nagyon komolyan veszi a showt . Ők külön standot biztosítanak az Edrington két legismertebb brandjének , a Macallan single maltnak és a Famous Grouse blendnek . Ezenkívül készülnek egy külön érdekességgel de ezt nem árulom el mi lesz , legyen elég annyi ,hogy nagyon izgalmas eleme lesz a rendezvénynek . A  Johnnie Walker a portfoliója egyik legértékesebb whiskyjére, a Johnnie Walker Blue -ra  kiemelt figyelmet fordít majd , ez is jelzi ,hogy komolyan veszik a magyar whisky piacot . Tavaly nem jutott el hozzánk az ír Cooley Distillery ,amelyik a nagy ír nevek mint a Jameson , Tullamore Dew,Bushmills mellett egy egészen más megközelítését mtatja be az ír whiskeynek . Nagyon örülünk nekik ,a Cooley az egyik legkellemesebb meglepetése lesz a budapesti shownak .Négy féle ír whiskeyjüket hozzák el  a magyar whisky rajongóknak. És ha már írek ,tavaly elsőként Budapesten a Whisky Show-n mutatkozott be a Tullamore Dew történetének első single malt palackozása . Idén a szintén újdonság 12 évesüket mutatjuk be .A Heinemann cég , akik a Jim Beam képviselői , idén elkülönítik az amerikai és a skót whiskyjeiket ,két standot visznek majd. Az egyiken a Jim Beam család , a másikon a Dalmore , Jura és egyéb skót termékeikkel . Ez is egy újabb professzionális előrelépése a rendezvénynek . A Pernod képviselte whiskyk is teljes kínálattal lesznek ott ,sőt tőlük lesz egy Ballantine's Christhmas Edition nevű palackozás is . Ez azért különleges kiadás mert általában a nagy cégek egy-egy üzletileg fontos periódusban sokszor ugyanazt a whiskyt csomagolják valami új ,különleges formába és árulják limitált kiadásként , de ez a karácsonyi Ballantine's-t  kimondottan az ünnepekre kreálta a lepárlómesterük . Minőség lesz ez is ! Ott lesz a shown egy nagyon érdekes kiállító , az osztrák Aichinger lepárló akik búza whiskyt készítenek . Nagyon izgalmas lesz megkóstolni . Ők például hónapokkal ezelőtt maguktól kerestek meg minket , a magyar Whisky Egyesületet , hogy mondjunk véleményt a whiskyjükről . Ez is azt gondolom mutatja ,hogy ha csak apró lépésekkel is de valamerre haladunk .

TMH : Az ,hogy valamerre haladunk mint magyar whisky szcéna ,jelenti a budapesti whisky show stabilitását is a hazai fesztiválnaptárban ?Egyáltalán , Te mint magánember mit vársz el egy jó whisky showtól ?

K.D.: Mint magánember én azt kedvelem és akkor ítélek jó hangulatúnak egy whisky showt ha megfelelő mennyiségű ember van jelen. Ha nem egyedül bolyongsz de nem is nyomorogsz . Ha normálisan oda tudsz férni a standokhoz és ha a kiállítók reggeltől zárásig ugyan úgy mosolyogva fogadnak és válaszolnak a kérdéseidre . Ha nem lekezelően reagálnak rád hanem barátként fogadnak . Ha jófejek , ez a legjobb kifejezés talán . Legyenek érdekes és jó előadások ,tudjunk jókat beszélgetni a többi látogatóval . Legyen minőségi és könnyed .

TMH: És mint szervező mivel lennél elégedett ?

K.D.: Tulajdonképpen a világon minden whisky show hasonló . Konferenciatermek , szállodák , standok ,a márkák és sokszor az arcok is .Vannak kóstolók ,masterclassok ,skót duda és egyebek . Végülis a magyar show is beállt ebbe a sorba de azt gondolom , ha az elkövetkező négy-öt évben ez a rendezvény hozza a tavalyi látogatottságot az örömteli . Tavaly 4-500 látogatónk volt , idén talán ez a szám emelkedik . Ahogy már említettem , a kiállítók idén már rugalmasabban álltak hozzánk , az elmondottakból láthatod , hogy komolyan veszik a rendezvényt . Hogy innen mi a következő lépcsőfok azt nehéz megmondani . Hogy hova fejlődik a whisky show és milyen irányban a whisky kulturája Magyarországon , a jövő zenéje . A whiskynek nem kell konkurálni ,mert talán nem is tud Magyarországon a pálinkával például , de ez a rendezvény a hazai italkultura egyik stabil és minőségi eseménye akar lenni . Elégedett lennék a tavalyi jó hangulattal ,ha az emberek jól éreznék magukat és jó whiskyket innának , ismernének meg . Ha kicsit többet tudnának meg a whiskyről . És szerintem helye van a hazai fesztiválok közt a mi rendezvényünknek is. Ha ez így lesz ,elégedett leszek .Rajtunk nem fog múlni !

Remélhetőleg sikerült kedvet csinálni a jövő szombathoz sokaknak ezzel a beszélgetéssel . Személyes tapasztalat mondatja velem , hogy a tavalyi kellemes meglepetést okozó whisky show idén is minőségi szórakozást fog nyújtani . Az emberek akik szervezik , az emberek akik látogatják, az emberek akik bemutatják a whiskyket és persze maguk a whiskyk is remek társaság .

Annál jobb meg nem kell egy whisky kedvelőnek , ha remek társaságban remek italokat kóstolhat .Ezt pedig október 15.-én Budapesten bárki megteheti !

Slainthe Mhath Budapest !!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása