Családi ügyek
2011. október 02. írta: Barman's Choice

Családi ügyek

 

2007 - ben kezdte el a Glenfarclas Distillery a Family Cask nevű sorozatot. A Grant család örökségét jelentő single malt whisky raktárkészletből azóta időről időre megjelennek kisebb adagok a nyilvánosság számára.A Glenfarclas Family Cask sorozat legutóbbi palackozásai jelentik a széria hetedik adagját.

A mai napig az alapítók egyenesági leszármazottainak tulajdonában lévő,világhírű speysidei lepárló,a Glenfarclas,egyik legfontosabb tulajdonsága a minőségi ex-sherry hordók használata.A családi készletek  kimagasló kvalitású whiskyket tartalmaznak,ezekből válogatja ki a familia az adott megjelenéseket.A Family Cask sorozat alap koncepciója az volt, hogy 1954-től kezdve,minden évjáratból egy-egy hordót kiválasztva, azokat hordóerősséggel és természetes megjelenésükben mutassák be az érdeklődőknek.A single cask sorozat az egyik legkomolyabb és legkülönösebb széria a skót whisky világában. 2011-ben a hetedik adag (Release VII) mutatkozik be.

GLENFARCLAS FAMILY CASK Release VII

Glenfarclas 1961 cask no. 1325 - Az aktuális megjelenések legidősebbje egy 1961-es single cask palackozás. A 47% -os alkoholerősségű whisky sherry hogshead típusú hordóban aludta végig az elmúlt fél évszázadot.

 

Glenfarclas 1964 cask no. 4719 - Sherry butt típusú hordó volt az otthona a második darabnak. 48.5 % - os alkoholerősséggel palackozták le.

 

Glenfarclas 1970 cask no. 6778 - A 70 -es évek elejéről származó malt whisky alkoholerőssége 51.7 %. Sherry hogshead hordóban pihent.

 

Glenfarclas 1971 cask no. 150 - A klasszikus sherry butt hordós érlelések egyike.51%-os alkoholerősséggel sikerült megőrizni az utókornak.

 

Glenfarclas 1978 cask no. 590 -  1978 izgalmas év volt.A grant család ebből az évjáratból most egy refill sherry hogshead hordóból választott whiskyt,aminek az alkoholerőssége 46.3 %-os. Sajnos róla nincs kép.

Glenfarclas 1981 cask no. 57 - Ez egy érdekes kis variáció,a hordója úgynevezett plain hogshead.Az alkoholerőssége 50.8 %-os.

 

Glenfarclas 1984 cask no.6030 - Erről az évről,vagyis inkább az évszámról sokaknak sok minden beugrik.A Glenfarclas most egy plain hogshead hordóból származó,51%-os alkoholerősséggel lepalackozott whiskyvel igyekszik helyet követelni magának a memóriákban 1984 kapcsán.

 

Glenfarclas 1996 cask no.1306 - A széria legfiatalabb verziója.A speysidei whisky fesztiválon George Grant vezetésével egy csoportnyi szerencsés kóstoló választhatta ki ezt a hordót.A típus sherry butt,a whisky alkoholerőssége pedig 55.6%-os,a legerősebb a hetedik adag tagjai közül.Ebben a whiskyben rengeteg potenciál rejlik!

 

A Glenfarclas Distillery Ian McWilliam márkanagykövet személyében,tavalyhoz hasonlóan, ismét képviselteti majd magát a budapesti Whisky Show-n. A ki tavaly kihagyta a szemináriumot vagy csak érdeklődik a klaszikus sherrys speysidei single maltok iránt,még mindig a Glenfarclas az egyik legjobb választás. És a minőség mellett a lepárló még egy olyan élményt ad a rajongóinak, amit a többi versenytárs nem tud. Részévé válhatunk Skócia egyik legtiszteletre méltóbb familiájának azáltal, hogy a whiskyjüket kóstoljuk. Minden korty családban marad...

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása