Elkelt a Tamdhu Distillery!
2011. június 29. írta: Barman's Choice

Elkelt a Tamdhu Distillery!

A tegnapi nappal lezárult tárgyalások eredményeként a Ian Macleod Distillers megvásárolta az Edrington Group tavaly bezárt Tamdhu lepárlóját.

Az üzlet már lezárult,hivatalos.A vételi összeg nem nyilvános de mindkét fél elégedett.A Ian Macleod Distillers a Glengoyne Distillery tulajdonosa és független palackozóként is jelen van a piacon.A Glengoyne lepárlót 2003-ban vásárolták meg szintén az Edringtontól és az azóta eltelt években a Glengoyne egy magas minőségű single maltot produkál,új raktárakat épített,megnyitotta a látogatóközpontját és közel 50 000 látogatót fogadott.Az üzleti eredményeik tavaly elérték a 31 millió fontot,22%-os növekedést hozva a tulajdonosoknak.A Ian Macleod Distillers tavaly bejelentett eredményei számokban:

  • Profit after tax increased 90% to £2.2M (2008: £1.1M)
  • Group turnover increased 18% to £26M (2008: £23M)
  • Case sales are up £4.2m to £19.3M (2008: £15.1M)
  • Travel retail up 40% on 2008 to £1.8M (2008: £1.3M)
  • Overall stock has increased by £2.4M (11%)

Az üzletről nyilatkozva a Ian Macleod részéről elmondták,hogy a Tamdhu Distillery négy millió literes kapacitását főleg a cég sikeres blendjeinek további mennyiségi és minőségi növekedésére fogják használni.A Tamdhu mint single malt brand is része az üzletnek amire szintén komoly figyelmet szeretnének fordítani.Kiemelték,hogy külön öröm és büszkeség ilyen gazdasági helyzetben munkahelyeket megtartani és újakat teremteni számukra.

Az Edrington részéről is sikeresnek ítélik meg az üzletet.Az ő terveikben nem szerepelt a Tamdhu,jelenleg az öt vezető márkájukra koncentrálnak.Az együttműködés nem új a két cég közt ezért örülnek,hogy a Tamdhu egy korrekt partnerük kezébe került.

Nos a 2009-es év egyik furcsa meglepetése volt,hogy az Edrington kivette a termelésből a Tamdhut és átszervezte a termelést.A kiemelt márkákra-Famous Grouse,Macallan,Highland Park,Cutty Sark,Brugal rum-fordítva figyelmét és racionalizálva a lepárlóinak központi ellátását,a Tamdhura nem várt jövő.Csak bízakodni lehetett abban,hogy a bezárás nem végleges lesz,hogy az Edrington csak fejleszteni akarja a lepárlót.

Időközben a whiskyboom egyre inkább megerősíti az eddig kis cégeknek számító,gyakran a független palackozók közük kikerőlő vállalatokat.Ennek egyik ékes példája a Glengoyne lepárló sikeres single maltjait is gyártó Ian Macleod.A Isle o Skye néven az egyik legfinomabb blended whiskyt előállító cég méltán lehet büszke eddigi sikereire.A Glengoyne ma már az egyik legegyedibb karakterű malt amelyik épp jelenleg is egy több millió fontos kampányt visz.Elsöprő sikert aratott a cég Smokehead nevű whiskyje is ami a legkomolyabb rock zenei támogatók egyike lett az elműlt években.A megnövekedett piaci igények a blendek irányába lépésre késztették a IMD-t és egy bátor döntéssel most megszerezték a Speyside egyik komoly hagyományokkal és szakmai tudással felvértezett lepárlóját és szakembereit.

(Leonard Russel a Ian Macleod Distillers vezére az új szerzeménnyel)

A Tamdhu mint single malt korábban nem volt túlreprezentálva a piacon.Egy NAS kiadása és egy 18 évese futott,míg a legismertebb független palackozás pont a Ian Macleod által megjelentetett palackozás volt.

Ez mindenképp jó hír hiszen megmenekült egy lepárló a Speysideon,fenmarad a Tamdhu single malt név,tovább erősödik egy skót cég és nő a whiskytermelés.

Slainthe Mhath Tamdhu!!!

Slainthe Mhath Ian Macleod Distillers:)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása