Két kiváló Tomatin single cask palackozás
2011. február 18. írta: Barman's Choice

Két kiváló Tomatin single cask palackozás

Még decemberben jött a hír a Speyside valaha legnagyobb kapacitású lepárlójától két új,kivételesnek nevesített single maltról.A Tomatin Distillery ma már nem használja teljes kapacitását,de a jelenlegi tulajdonosok koncepciója kedvezett a Tomatin single maltok fejlődésének.

Valaha 12 millió liter éves alkohol előállítási kapacitását mára 2,5 millió literre redukáló Tomatin volt az első skót whisky lepárló amelynek japán tulajdonosi köre lett a 80'-as évek derekán.Ismerve a japánok munka iránti elkötelezettségét és kitartásukat,tudható volt,hogy a Tomatin idővel a single maltjaival is fókuszba kerül majd.A munka eredményeként a lepárló mára elismert és keresett brand lett a japán,svéd,amerikai piacokon is és egyre nagyobb figyelmet kap a német,németalföldi malt rajongóktól is.Pár évvel ezelőtt a piaci igényekhez igazitva a Tomatin is átesett egy kis ráncfelvarráson.Megújult külsővel,csomagolással is hangsúlyozta,hogy a márka határozottan megvetette a lábát a sok kiváló skót versenytársa mellett.

Az alapkínálat is bővült,szép sort tud felmutatni a lepárló exkluzív kiadásokból is és a single cask palackozásaik igazán remek minőséget képviselnek.Tavaly már két esetben is bizonyították ezt,előbb egy 1997-es bourbon hordós single cask kiadással és egy 1999-es tempranillo érlelést kapott single cask palackozással.A limitált mennyiség és a maltok minősége sikerre vitte a megszépült Tomatint.Ezt a single cask palackozást folytatja most a lepárló.Egészenpontosan már tavaly megjelentették a két új darabját ennek a sorozatnak,januárban elérhető is lett.Igazán egyedi,alig pár száz palacknyi single cask kiadásukkal a cég a nyugat-európai piacon kiván megjelenni.A koncepciójuk pedig ezzel a két különleges palackkal a Tomatin iránti elkötelezettség növelése.A maltok  igen vastag,nehéz,dekanterre hajazó palackját viasz zárja le és egy speciális fadobozban kerül forgalomba.A kreatív munkát ugyanaza a cég végezte akik a Tomatin legutóbbi megújulásánál is együtt dolgoztak a lepárlóval.A fadobozok a whisky világ egyik legismertebb manufakturájában készültek.

Az első palack-Tomatin 1973 Single Cask- 1973. szeptember 13.-án lett hordóba töltve és 2010.augusztus 10.-én alackozták.Ez a 36 éves whisky refill amerikai tölgyhordóban aludt (cask no.25602),összesen 184 palacknyi mennyiségben jelent meg.A whisky nem hűtve szűrt,44% alkoholfokkal bír.Egy elegáns,illatos,ízében lágy,gyümölcsös,lecsengésében könnyed,krémes emléket hagy maga után.Meglepően könnyed karakterek egy ilyen korú italtól.

A második palackozás,a Tomatin 1982 Single Cask teljesen más világot mutat.Egy sokkal határozottabb erő,57% abv és nagyobb mennyiségű megjelenés,560 palack képviseli a 82-es évjáratát a Tomatinnak.Az adott év január 29. napján került a szesz a refill sherry puncheon hordóba (cask no.92),majd 28 évesen,2010.augusztus 10.-én pedig az elegáns üvegbe.Természetesen ez is a nem hűtve szűrt maltok közé tartozik.Karaktereiben fűszeresebb,kevésbé kifinomult,kesernyés sherrry jegyek ijesztgetik a fogyasztót.Nem hasonlít fenti testvéréhez,karakánabb,talán kissé egysíkúbb whisky de mint Tomatin single cask palackozás,kedvelt, gyűjtésre is javasolt.

A Tomatin nem kapkod el semmit.Talán ezért sem velük vannak tele a whiskyről szóló felületek.De a friss gyümölcsös jegyein alapuló housestyle a korrekt szakmaisággal és egy kis érdekes,keleties beütéssel valóban kiváló élményeket csempészhet az igényes rajongók poharába.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása