A Kilchoman éves terve
2011. január 12. írta: Barman's Choice

A Kilchoman éves terve

Islay legfiatalabb,legkisebb és egyben Skócia legnyugatibb lepárlója sem vesztegeti az idejét.Számos másik skót szeszfőzdéhez hasonlóan a napokban beindult a munka a Rockside Farmon is.A Kilchoman Distillery a single malt fogyasztók egyik kedvence.Fiatal kora ellenére-2005-ben alapították-a legjobb kritikákat kapja a fogyasztóktól és nagyon szép jövő előtt áll.Az igazi,klasszikus islay malt hagyományokat követik,a whiskyjeik már most határozott karaktereket mutatnak.A Kilchoman felkészült rá,hogy 2011-ben is folytassa sikeres útját.

 

A kis lepárló éves szinten 100 000 liter alkohol előállítására alkalmas.A Kilchoman Distillery egyike annak a hat skót whisky lepárlónak ahol  malting floor van használatban .És az egyetlen olyan lepárló,amelyiknek a saját területén,a Rockside Farmon termelik  a felhasznált árpa egy részét.Nagyjából az éves igényük 30 %-át.Ez 100 tonna malátázott árpát biztosít.A többit a sziget déli részéről,a Port Ellen Maltingstól szerzik be.A termelés során akkurátusan elkülönítve használják fel ezeket,így a hordókba került leendő whiskyről is tudják,melyik a teljes mértékben saját,melyik a vásárolt malátából készült.Ennek pedig idén kiemelt jelentősége lesz.Az érlelés 80%-a Kentuckyból származó bourbon hordókban,20%-a oloroso sherry butt hordóban történik.

Eddig összesen öt palackozást vezettek piacra,ehhez jön még a Feis Ile,a sziget híres fesztiváljára lepalackozott adag,illetve pár single cask kiadás magán megrendelésre.Idén a tervek szerint márciusban jön ki az első hivatalos kiadás.Ez egy 3 és 4 éves whiskykből kombinált házasítás lesz.

Májusban jön a 100% Islay whisky a Kilchomantól!A whisky abból az árpából készül amit helyben,a farmon termeltek,az aratás után pedig helyben dolgozták fel, tradicionális módon.A tőzegelése nagyjából 20-25 ppm fenoltartalmat biztosít majd a whiskynek.Akik kóstolták,a cég munkatársai,állítják,hogy nagy különbségeket lehet felfedezni a vásárolt malátából és a saját malátából készült whisky közt.A lepárló szakemberei sokat várnak ettől a palackozástól.

Szintén nagyon jónak ítélik már most a júliusra tervezett, sherry butt hordóból lepalackozandó whiskyjüket is.Megfogjuk kóstolni!

Szeptemberben jön egy újabb házasítás,a tavaszihoz hasonló,három és négy éves Kilchomanok szereplésével.Az évet pedig zárják az első öt éves palackozásukkal,a Kilchoman 5 years old kiadással novemberben.

2011-ben tehát, tavasztól kezdve,minden második hónapban érkezik egy-egy hivatalos palackozás.A Kilchoman lassan elhagyja a tehetséges újonc jelzőt és teljes jogú,kiváló szereplője lesz a skót single malt piacnak.Sikertörténet,aminek ki tudja hol a vége.Reméljük még messze és a fejlődésük is töretlen lesz.A legjobb az egészben,hogy szinte hónapról hónapra végig kóstolhatjuk kortársként a Kilchoman útját a reménybeli csúcsig.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fesztiválszezon a Whisky szigeteken « The Maltbank Herald 2011.05.16. 14:39:17

[...] A Kilchoman,a legfiatalabb Islay lepárló sem kezdő már a Feis Ile történetében.Az ő fesztivál palackozásukról annyit tudni egyelőre,hogy 500 palacknyi mennyiségben bocsátják ki azt.A rendezvényeik -valószínűleg a méretüknél fogva- főleg a két nagy névre,az alapító Anthony Wills és a distillery manager John MacLellan által megtartott kóstolókra fókuszálnak.Ennél érdekesebb hír a Kilchoman tájáról,hogy történetük eddigi legidősebb palackozását is bemutatják majd.Ez az első Kilchoman 5 Year Old 58.7% alkoholerősséggel bír,és szinte napra pontosan öt évesen került palackba(töltve 2006 április,palackozva 2011 április).A másik,nagyon várt Kilchoman,a “100% Islay” nevű 35 ppm-el,három éves formában június közepén jelenik majd meg.A Kilchoman 2011-es terveiről bővebben ITT. [...]
süti beállítások módosítása