Ez volt az év-november
2010. december 29. írta: Barman's Choice

Ez volt az év-november

 

A november lassan csúszott ki a kezeim közül.Sokkal megfontoltabb,elmélyültebb oldalát mutatta a hónap a megszokottnál.Mintha előre jelezte volna,hogy nem érdemes rohanni,feszülni,stresszelni a következő hónap,a december hozta általános sokk miatt.Szemlélődő időszak volt.És a whisky világából is olyan hírek érkeztek,amiket a legjobban egy kényelmes fotelben hátradőlve jó olvasni.Mondjuk egy jó adag GlenDronach single cask válogatás valamelyik maltjával a pohárban.

Mert ez volt az egyik első,örvendetes híre novembernek.Már a harmadik adagnyi single cask palackozások kerültek ki a Walker csapat keze alatt a szedervölgyi lepárlóból.Az idei őszi kiadásban öt sherry monster mutatta meg magát.Három PX és két oloroso hordós whisky,amikről kijelenthető,hogy nem csak tartották hanem emelték is a színvonalát ennek a sorozatnak.Ha rajtam múlna a GlenDronach csak single cask palackozásokkal lenne jelen a piacon.Ideális választás volt a késő hideg ősz és majd később a havas,fagyos téli estékhez.Ahogy az ember az igazi whiskyzést elképzeli.Kandallóban lobogó tűz,a fotel mellett alvó kutya,meghitt fények,meg a GlenDronach melegsége.Persze nem kell mindenkinek nyugger módra,szentimentálisan poharaznia.Kicsit karcosabb és sokkal fiatalabb whisky is kínálkozott erre az időszakra.A szokásos,évszaknak megfelelő Kilchoman Winter Release 2010 is ezekben a napokban,kis csúszással de már a polcokon volt.

Ez a kandalló melletti mélázás és a helyzet adta kreativitást segítő nyugalom inspirálta egy olyan téma folytatását,amin a blogolás kezdete óta mindig átléptem.Szimplán tapasztalatlanságból.Ami nekem a mindennapok része vagy információja volt azt nem kellőképpen prezentáltam egy tematizált blogban.Ilyenek a whisky világának alapjait képező dolgok,szakszavak,metódusok bemutatása.Erre azok a reakciók ébresztettek rá véglegesen amik a Látens iszákos blogra írt vendégposztom után érkeztek ,a nyilvános komment rovatokba illetve a postafiókjaimba.Erre volt egy reakció az egyik legtöbbször előforduló kérdésre kifejtett,posztba szerkesztett válasz,a tőzegről,fenolról,füstösségről.Annyi de annyi téma lenne még amit illene ilyen formában pótolnom,hogy ellátna egész évre posztolni való anyaggal.De nem akarok álszent lenni,ezért elmondom,nem mindig érzem magamban a türelmet ehhez.Egyszerű időhiány az oka és semmi más.Szó sincs elitista hozzáállásról részemről,aki ismer,tudja,hogy ez soha nem fordulhat elő.De ha megnyugtat bárkit a válasz,a jövő évre megfogadom,hogy jobban odafigyelek ha ilyen igények merülnek fel.Esetleg még meg is előzöm azokat,posztokkal:)

De lapozzuk tovább a Heraldot,mert történtek fontosabb dolgok is novemberben mint a lusta barman blogger nyavajgása.Például egy több éves tárgyalássorozat végén a skót whisky földrajzi eredetvédelmet kapott Kínában.Azt hiszem ez egy olyan hír ami a gazdasági,üzleti,netán politikai információkat kevésbé preferáló olvasóknak is sokat mondó mondat,a világ bármelyik újságjában.Erre az emberek azért odakapják a fejüket.A kétségtelenül,minden értelemben világhatalommá váló Kínában kieszközölni egyfajta piacvédelmet,az elismerésre méltó.Azt csak összefogással és remek termékkel lehet elérni.Az egyik a tárgyalóasztalnál nélkülözhetetlen attitűd,a másik pedig a sikeres kereskedelem alapja.A brit delegációnál pedig egyszerre,egyidőben volt jelen e két fontos dolog.Sikerre is vezette őket.

De nem csak ez a hír vezette a skót whiskyről szóló írásokat világszerte.Egy neves lepárló is helyet követelt magának a vezető hírek közt jótékonysági aukciójával.Persze,ha a harmadik világ egészséges,tiszta vízhez való segítése a cél,és e mögé a cél mögé egy Macallan Distillery sorakozik fel, akkor biztosak lehetünk abban,hogy bármilyen akció,árverés megkapja a megfelelő mértékű figyelmet.Főleg ha valaki ismeri a Macallan és a világelit kapcsolatát.A világkörüli árverés csúcspontjaként világrekordot jelentő összegért,nagyjából 288 000 angol fontnak megfelelő amerikai dollárért került kalapács alá egy speciális,különleges kristálydekanterben másfél liter Macallan.A The Maltbank Herlad ezen posztja felkerült a luxorium.hu oldalára is.A Luxorium a New York-i székhelyű Luxorium csoport magyar nyelvű, luxus fogyasztást, luxus életstílust, prémium márkákat középpontba helyező online magazinja.Megtiszteltetés volt szerepelni az oldalukon.És nagyon örültem novemberben,hogy két teljesen más stílusú és más rétegnek szánt,más inspirációból indult oldalon is helytálltak a magyar whisky blog írásai.Köszönet újra a Látens iszákos blognak és a luxorium.hu oldalának is.

A Macallan pedig még egy elegáns hírt produkált novemberben.Végre megjelent,kézzel fogható formában elérhetővé vált a Masters of Photography sorozatuk második kiadása.Az idén Albert Watson készítette a képeket,a Macallan pedig adta a whiskyt.2010-ben egy 20 éves malt emeli a sorozat értékét.

De a jó hírek mellett is volt miért izgulni.Tovább zajlott,zajlik a Benromach és a forresi önkormányzat közti tárgyalás,vita a lepárló vízbázisát veszélyeztető árvízvédelmi beruházás kapcsán.A történet több szempontból is kényes,nagy szerencse,hogy nem nekem kell döntenem illetve megtudom spórolni az állásfoglalást is a kérdésben.Remélem ha majd újra ebben a témában posztolok ,akkor már a mindenki számára megfelelő megoldásról tehetem azt.A másik "problémás" téma a hónapban szintén a színfalak mögötti világban zajlott.A Laphroaig és az Ardmore tulajdonosának,a Fortune Brands-nek az üzleti feldarabolását vezette az igazgatótanács elé a többségi részvényes.Ez pedig azt jelenti,hogy az önállóvá váló szesz üzletág,benne a két skót lepárlóval,tulajdonosváltáson,de legalábbis tulajdonosi szerkezet váltáson fog átesni.A novemberi poszt ideje alatt még nem volt döntés,de azóta az igazgatótanácsot meggyőzte a fő részvényes lobbija a kérdésben.Tehát a feldarabolás már tény.A jövő év pedig hamarosan választ hoz,ki és milyen formában fogja tulajdonolni az egyik legikonikusabb skót whisky márkát,a Laphroaigot és kistestvérét,az Ardmore-t,és a blended whiskyk piacán egyre jobb poziciókba kerülő Teacher's-t.

Mielőtt nagyon kiszáradnánk a sok "száraz" hír közt,természetesen maga a whisky fogyasztása is megért pár posztot.Az egyik legkellemesebb meglepetés volt az az interaktív kóstoló amihez nem fűztem előtte sok reményt.Történt,hogy a Balblair lepárló felkért pár whisky bloggert,rajongót,hogy adott napon,adott órában csatlakozzanak a Balblair twitter oldalához és az addigra kiküldött Balblair single maltokat együtt,egyszerre értékelje.Nekem kicsit erőltetettnek tűnt de hamar kiderült,hogy ez nem egy Glenfiddich -féle tesztelés,sokkal inkább egy gesztus a lepárló csapatától az érintettek felé.Meglepően jó volt,tetszett és azóta alig várom,hogy legyen folytatása.A világ különböző pontjain,sokszor más időzónában élő whisky bloggerek és szakírók,rajongók egymás "csipogásába" vágva szórakoztatták egymást a Balblair-ről alkotott véleményeikkel.A twitteres kóstolót a lepárló menedzsere,John McDonald "vezette le".Én a magam részéről a havi Barman's Choice rovatban irtam az eseményről.Amúgy is kedvelem a témakapcsolást,a történelem,kultúra és a whisky pedig verhetetlen nálam ezekben a párosításokban.És ráadásul nem csak jól éreztem magam,hanem kipróbáltam egy modern módját a kóstolásnak.

A Bruichladdich pedig két új palackozással lepte meg a rajongókat novemberben.A Black Art olyan whisky amit ha valaki egyszer látott,az nem felejti el.Most ennek a maltnak a második palackozását vezette elő a progresszív boszorkánykonyha.Egy igazán sajátságos hangulatú poszt sikeredett a Black Art Second Edition kapcsán,de a viszajelzések alapján sikerült ráhangolni sokakat.Engem is meglepett,pedig nem vagyok Laddie fan.

Ez volt hát november.A hónap amelyikben a magyar whisky blog a legnagyobb publicitást kapta a net egyéb blogjaiban,kommentjeiben,weboldalain és nekem pedig sikerült ismét kibaszott jó whiskyket kóstolnom és fogyasztanom.Részemről már novemberben megvolt a karácsony...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása