Ez volt az év-július
2010. december 10. írta: Barman's Choice

Ez volt az év-július

 

Az év második félideje júliussal kezdődik.Idén ez egy dinamikus hónap volt.Meglepetésekkel,aktív lepárlókkal,mozgalmas rendezvényekkel és egy kellemes meglepetéssel:)

 

Júliusban váratlan hírrel nyitottuk a hónapot.Az Aberlour Distillery egy átfogó ráncfelvarrást eszközölt a palackjain.Változott pár évjárat palackformája,a címkézés és a lepárló logója is.Szerintem előnyére változott a külső,a belső pedig mindig is színvonalas volt.Az Aberlour új dizájnnal is megtartotta eleganciáját.

Szintén a teljes megjelenését megváltoztatta a Fettercairn.Ebben a hírben több meglepetés is volt.Már maga az a tény,hogy a lepárló tulajdonosa észrevette,hogy van neki egy ilyen lepárlója,hogy Fettercairn.Aztán az,hogy rájöttek,hogy egy amúgy nem egy kimagasló single malt egy olyan megjelenéssel mint amivel-a ma már réginek mondható-Fettercairn 1824 rendelkezett,mindenre alkalmas csak arra nem,hogy valami olyant sugározzon,amiért az ember kíváncsian leemelje a polcról.Szerintem az egyik valaha volt legfélresikerültebb cimkézése volt a régi Fettercairnek.A harmadik meglepetés az volt,hogy nem csak az alap malt változott hanem rögtön megjelent a frissült dizájnnal egy 24,egy 30 és egy 40 éves whisky is a kínálatban.A külső abszolút pozitív irányba mozdult,a benső azonban továbbra sem fog sehol a dobogóért harcolni.De a Fettercairnnel kapcsolatban már az is elég eredmény,hogy bővült a kínálat,frissült a dizájn,a lepárló tehát él.A keleti szél befújta az ablakon a teljesn megújult Fettercairn palackok képeit.

A Glenfarclas is váltott,igaz ők nem az egész portfoliójukat szabták át,csupán a Glenfarclas 105 lett kerekebb,asszonyosabb.A lepárló tavaly kezdte el a megújulást a megjelenésüket tekintve,idén júliusban került sor a kínálat egyik legjobbjának "átformálására".A hordóerősségű single malt a Glenfarclastól a valaha volt egyik legpopulárisabb cask strength palackozás a single malt piacon.A palackforma változott,a 105 viszont marad ami volt,egy kiváló whisky.

 

Nem változtatott a külsején a Highland Park, ellenben folytatta szokatlan palackozásait a tavaly bemutatott Orcadian Vintage sorozatában.A tavalyi évben az 1964-es és 1968-as vintage Highland Park után idén júliusban egy 1970-ból származó hordóból palackoztak le nedűt a vastagpénztárcájú megszállottaknak.Szokatlan és gyönyörű.Highland Park 1970.

Ennyi átalakulás és dizájn után jöjjön valami "hagyományosabbnak" mondható hír 2010 hetedik hónapjából.A szinte elérhetetlen kategóriába sorolt Ardbeg single cask kiadások egy igazi kuriózummal bővültek idén.A skót whisky sziget szülötte,a volt Nato főtitkár Lord Robertson közreműködésével lepalackozott whisky mind a 202 palackja a megjelenésének bejelentése után pár órával elkelt.Egy igazi felsőházi single malt,Ardbeg Single Cask Lord Robertson bottling.

Nem volt ilyen visszhangja a lowlandi nagyágyú,az Auchentoshan új,a nyári fesztiválját és az üzleti eredményeit ünneplendő megjelenésének.A 12 éves,sherry érlelésű Auchentoshan finon és kellemes.

Szintén meglepett minket ,rajongókat a Balvenie egy igazi kuriózummal.Az 1966 és 1988 közti időszakból,különböző hordótípusokból házasítot Baalvenie,a Tune 1401 nevet kapta.

Júliusban végre láthattuk és már ízlelhettük is a múlt hónapban bejelentett GlenDronach single cask palackozásokat és a wood finiseléseket.Visszafogott megjelenésű és pazar minőségű GlenDronach single cask batch 2.

Ebben a hónapban sem maradtunk azonban olyan bejelentés nélkül amit majd csak az év későbbi időszakában kóstolhatunk majd.Nem is akármilyen palackozásokról volt szó.A minden évben komoly figyelmet generáló diageos Special Release 2010-es sorát nevesítette a cég.Júliusra már úgymond lecsengett a Manager's Choice verte vihar,így őszinte érdeklődéssel és elismeréssel csettintett aki  a hírt olvasta az idei megjelenések kapcsán.A megszokottak mellet idén ritkaságok és újdonságok is belekerültek a speciális kiadásba.Speciális júliusi előzetes.

 

Persze történt más is az ágazatban mint "holmi" megjelenések és dizájnváltások.A Bruichladdich komoly szakmai elismerést kapott.Ezúttal nem a szűken vett whisky szakma díjazta a progresszív islay szigeti lepárlót hanem a skót farmerek.A Bruichladdich törekvései és hozzáállása az év környezettudatos termelője címet nyerte el Skócia mezőgazdászaitól.Hogy mivelt nyerte el a lepárló ezt a kitüntetést és hogy hogyan lehet a whiskybe belecsempészni a terroirt,az a Bioladdich című posztban elolvasható.

 

Az igazi meglepetés és örömhír júliusban mégis a The Maltbank Heraldot érte.A magyar internetezők egyik legnevesebb blogdíjazásában váratlan eredményt ért el a magyar whisky blog.Link helyett,még én magam is szívesen olvasom és élem át újra az azokban a napokban megszületett gondolatokat:

“A whisky-fogyasztás kultúrája, történelme elképesztően gazdag, bár Magyarországon kevesen ismerik még. A blog írója tökéletesen képben van a témában, a blog designja, hangvétele pedig hűen tükrözi a whisky-t körüllengő hangulatot.”-Kékesi Zsuzsa,Life&Style

Belelapoztam a tavalyi kategóriák tizes listáiba és úgy tűnik,hogy se tavaly,se idén az eddig lezárt kategóriákban,beleértve a gasztroblogokat is egyetlen tematizált alkohollal,itallal foglalkozó blog sem szerepel.Se boros,se pálinkás,se egyéb.Az idei évben az emlitett kategóriában szerepel a Látens Iszákos blog 9.helyen.Így,remélem nem félreérthető módon és helyes infók alapján talán kimondható,hogy a skót single malt whisky magyar blogja,a Maltbank Herald az elmúlt évek legjobb eredményeit érte el az italkultúrával,alkohollal foglalkozó blogok közül!Persze tudom,hogy rengeteg olyan bor blog létezik amelyek napi több ezres látogatottságukkal,kivételes szakmai hozzáértésükkel egy más kategóriát jelenítenek meg az italozásról a neten is tájékozódó olvasók körében.Amiért azonban lényegesnek tartom kiemelni ezt az eredményét a Maltbank Heraldnak,az az,hogy újabb lépéssel “beljebb” került a skót whisky a magyar fogyasztók érdeklődési körében.Az idén áprilisban először megrendezett budapesti Whisky Show utáni posztban már fejtegettem,hogy egy ilyen esemény ilyen színvonalon nem csak a szervezőkre hanem a fogyasztókra is nagyobb felelősséget tesz.Talán fura egy alkohol kapcsán felelősségről irni,főleg ha nem annak mértékletes fogyasztására vonatkozik.De tartom,hogy legyen az skót,magyar,francia,norvég,lengyel ,akármilyen nemzet saját,hagyományokon alapuló itala,fogyasztóinak “felelőssége” életben tartani a sokszor évszázados,évezredes tradiciókon alapuló termelést,magát az italt.Elérni a lehető legjobb állapotot a természet és a fogyasztó közt.Ismerni és kiteljesiteni a fogyasztási kulturát,az iparág hátterét és az ital ismertségét.Élvezni a tökéletességre törekvő alkotásokat ahol az emberi szaktudás és a természet együtt manifesztálódik egy ital formájában.Ehhez pedig szükség van egy dinamikus,tájékozott szubkulturára.Ahol szakemberek és amatőrök ismerkednek a whiskyvel,egymással és alapemberi igényként is élvezik az életet.Sajnos az anyagi lehetőségeink,nekünk magyar whisky kedvelőknek erősen elmaradnak a pár száz kilométerrel nyugatabbra élőkétól.Igy értelemszerűen nehezebb kialakitani egy friss,hatékony,tájékozott,erős fogyasztói közeget.Szerencsére a magyar whisky szakbolt,a szesziparban dolgozó szakemberek,a magyar whisky klub biztató eredményekről adnak hírt,tényszerűen ennek kiteljesülése volt a show áprilisban.Aki valaha kóstolt whiskyt,főleg single maltot ,az tudja micsoda élmény.Egyedül,társaságban,oktatva és tanulva,bárhogy.A skót whiskyipar óriási eredményeket ér el a tudatosan épülő,szervezett whisky kóstoló társaságok által.És a viszony nagy részben korrekt.Ezek a klubok,csoportok,fogyasztói rétegek,hálók,közösségek adják a single malt whisky dinamizmusát.Ezekhez a rétegekhez lassan három évtizede eljutnak naprakészen a legújabb palackozások,a klubok saját palackozásokkal bírnak,kialakult egy hatalmas és komoly gyűjtőréteg,szakirók,fanatikusok.Manapság már előfordul,hogy egy-egy lepárló ezekkel a spontán vagy direktbe kialakitott fogyasztói rétegek véleményéhez igazitja a termékeit.Belevonja üket a termék végleges kialakitásába.Vagy pedig üzleti eredményeket érnek el bármilyen termékük azonnali fogyasztókhoz való kerülésével.A legaktivabb közösségek a holland,belga,német,skandináv közösségek.Fesztiválokat,showkat,vásárokat,körutakat szerveznek,kitermelték a skótoknak azokat a szakirókat,szakmai ítészeket akik ma a szakma krémjét adják.A közel-keleti,kelet-ázsiai,japán piac a skót whiskyt Skócia gazdaságának három alappillérének egyikévé emelték.Nem csak azért jó dolog valami olyasmivel foglalkozni aminek láthatóan,érezhetően része vagy mert láthatod és érezheted annak fejlődését,eredményességét a mindennapjaidban.Azért is mert iszonyatosan sokat lehet tanulni belőle.Biztos vagyok abban,hogy ha megpróbáljuk lefaragni a lemaradásunkat a németalföldi,skandináv whisky szubkultura mögött azzal nem csak azt érjük el,hogy egy a világ egyik legnagyszerűbb italát élvezhetjük a megfelelő minőségben Magyarországon hanem kialakulhat egy olyan réteg akik a magyar nemzeti kincs,a pálinka jövőbeni erős fogyasztói rétege is lesz.Erős kapcsolatokkal egy képzett,igényes,újdonságokra nyitott és fogékony alkoholfogyasztó,európai és egyéb réteg felé akik ma a whisky mögött állnak.Akik képesek gazdasági pillérré emelni egy ország termékét.

Persze nem azért kell skót whiskyt inni és arra pénzt költeni,hogy majd egyszer ebből jól jár a magyar pálinka,a magyar gazdaság.Azért igyunk skót single maltot mert jó.A világ egyik legjobb itala.És azt vallom,hogy skót single maltot inni az egyet jelent a minőségi alkoholfogyasztással,a skót single malt whisky szinte szinonimája a minőségnek,az igényességnek,a kulturált italozásnak.Erre pedig nagy szükségünk van.Nem csak gazdasági értelemben.Mert nem az a baj ha az alkoholfogyasztás a társadalom része.Hanem ha annak problémája.Én azért és úgy dolgozom,hogy elvárják tőlem a felelősségteljes alkoholfogyasztásra való figyelemfelhívást,a minőségre való törekvést,az ismeretterjesztést,az eredményességet.Én a skót single maltot választottam magamnak.De szívesen látnám ha a magyar szeszblogoszféra tele lenne tematizált tequila,vodka,konyak,stb blogokkal.A szerencsére egyre jobban éledő pálinka blogok mellett is.

Nagy dolognak tartom ezt a 8.helyet.Különösen igy utólag,hogy az elsőre furcsának tűnő egészség-életmód kategóriában elérve.Biztos vagyok benne,hogy ez az úton egy újabb lépés egy közösségnek amelyik megmutatta a magyar italkulturában az oroszlánkörmeit a pesti Whisky Show-val.A magyar whiskykedvelők közösségének.Ismételt köszönet mindenkinek aki olvassa a magyar whisky blogot,aki elfogadja az ajánlásaimat,aki kérdez és aki véleményt mond.

Slainte Mhath!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása