Whisky a hó alól-Glenfiddich Snow Phoenix
2010. október 29. írta: Barman's Choice

Whisky a hó alól-Glenfiddich Snow Phoenix

A tavalyi év végén és az idei elején fél évszázada nem látott tél köszöntött Skóciára.Megállt az élet,közlekedni nem lehetett,a havazás,a hóviharok és a hideg hatalmas károkat okozott.Az élet minden területén érezhető nyomot hagyott az extrém időjárás.A whiskyipar sem volt kivétel.

Emlékszem,2009 karácsonyán és a Hogmanay(a szilveszter és az újév első napja Skóciában) térdig ért a hó a Highland közepén.Az óév utolsó és az újév első perceit a hotel előtt a vendégekkel és a helyiekkel,több száz fős tömegben köszöntöttem egy Highland Park 18 évessel a kezemben.Akkor már hetek óta havazott de mi még jól jártunk.A Speyside ötven éve nem élt át akkora fagyokat és hóviharokat mint akkor.Elképzelni is rossz volt mi lehet a lakatlanabb részeken vagy épp az északi szigeteken.2010 kegyetlenül köszöntött be Skócia szerte.Januárban volt olyan két napunk amikor egy éjszaka annyi hó esett,hogy a környéken nem lehetett közlekedni.A hotel vendégei két napra nálunk ragadtak.Se ki,se be.Ráadásul a létező összes áram elment az első délután igy az egész hotelben az össz fényt a sebtében öszeszedett gyartyák adták.Volt aki élvezte,volt aki nem.A személyzet hatalmas stressz alatt próbálta a körülményekhez képest kiszolgálni a kényszerüen nálunk ragadt vendégeket.Eközben az északi részeken kőkemény fagyok köszöntöttek be.Egyik nap a lapok vezető híre volt,hogy egy meg nem nevezett lepárló raktárépületének teteje a ráfagyott hatalmas mennyiségű hó alatt beszakadt.Aztán később jött többről is hír.A Chivas Brothersnek például 21 focipálya méretű raktárépület teteje szakadt be.Száz millió gallon whiskyt tároltak a húsz épületben.Az elég komoly..

Jó fél évvel később derült ki,hogy a beszakadt raktárak egyike a William Grant-é volt.Ők három tetővel "megúszták".A balesetet követő órában a lepárlómester Brian Kinsman és az összes mozditható dolgozó azonnal elkezdte menteni a whiskyvel teli hordókat a részakadt tető és fagyott hó alól.Elképzelni is nehéz milyen sokkoló lehetett látni nekik,hogy a családi cég értékes,régi hordói benne a több évtizede érlelt whiskyvel több tonna hó és törmelék alatt vannak.Még azt sem tudták napokig mennyi úszta meg.A munkatársak profi segitséget kellett kérjenek a megmentett hordók mozgatásához és egyáltalán azokat kiásni.A Cairngorm Mountain Rescue Team,a környék hegyimentői segítségével végül pár hét alatt sikerült a helyzetet normalizálni.A RAF,a királyi légierő tudta csak kimenteni és egy hangárjában raktározni a hordókat.Hónapokkal később tudott csak a cég nekiállni a tönkrement épületek és a környék renoválásához.Brian Kinsmann a törmeléken állva,nézve a kollégái és a hegyimentők reménytelennek tűnő munkáját már akkor elhatározta,hogy ezeknek az embereknek akik a whiskyért megfeszitett munkával ,napról napra az idejüket,energiájukat és néha egészségüket kockáztatják, a megmentett hordók tartalmából kreál egy egyedi italt nekik.Napokkal később az egész mentést végig fényképező egyik munkatárs és a lepárlómester együtt nézegették az eseményről készült fotókat.Megdöbbenve vették észre,hogy az egyik képen a beszakadt tető darabjai és a köztük besütő nap fénye egy széttárt szárnyú főnixmadárt formáz.Kinsmann szerint ez volt az a pillanat amikor összeállt a fejében a kép.A reménytelennek tűnő helyzetben a whiskyt mentő emberek feje felett egy fényfőnix már a feltámadást üzente.Az elkeseredett emberek akkor nem is vették észre ezt a természet és a romok alkotta jelet.

Miután a megmentett hordók biztonságba kerültek és a helyzet normalizálódott,a fiatal lepárlómester nekiállt a házasításnak.A hírek arról szólnak,hogy 13,14 és 30 éves a pusztulástól megmentett Glenfiddich maltokból készitette el a 47.6%-os maltot.A whisky neve nem volt kétséges.Glenfiddich Snow Phoenix.

Összesen ezer palackot készitett a nyilvánosság részére Kinsmann.A nem hivatalos bemutató természetesen "bajtársi" körben zajlott.Elsőként a hegyimentők kóstolhatták a whiskyt.Nem is akárhogy,hiszen Kinsmann ötlete alapján a hegyekben,különbözőmagasságokban és hőmérsékleten is tesztelték az ital illatát,ízét.A viszontagság szülte whisky különös történetével hamarosan elérhető lesz pár kiválasztott travel retail shopban szerte a világon,nagyjából két palack 15 éves áráért .

Még ha a marketingesek egy kicsit fel is turbózták a történetet,az tény,hogy az eset megtörtént.És ugyan ki vetné a szemére egy kért szenvedettnek ha a saját előnyére próbálja forditani a meg nem történté nem tehető dolgokat?Életrevaló népnél ez normális.És különben is.Elérhető áron kaptunk egy hordóerősségű Glenfiddichet "műsoron kívül".Most,hogy hamarosan jön a tél,jól jön majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wpet 2010.10.29. 08:56:12

Jó a sztori, a képen lévő főnix sem tűnik túl nagy belemagyarázásnak. Mivel nagyon tetszett a márkanév, beírtam a google-ba, és ezt (is) találtam. http://lh5.ggpht.com/abramsv/R5wDwe9HjFI/AAAAAAAAFHo/o6M5O0AzHGk/s800/85176830_610fe70f15.jpg A szokásos megjegyzésem az üveghez: talán jobb lett volna egy opálos-fehér, homokfúvott üveg, ami kicsit jobban visszaköszön a hó témához.

barman 2010.10.29. 09:23:57

Az se nézett volna ki rosszul.. A Glenfiddich családi cég,a klasszikus formától nem térnek el nagyon dizájnban,más területén a marketingnek sokkal innovativabbak.A palackjainak a megjelenése egy erős monolit a brandnél,már ez a feket üveg is kissé merész tőlük:) Ha beirod a keresőbe a Glenfiddich nevet a korábbi posztokban láthatod szinte az összes palackjukat,látni fogod mire célzok:) A jelentőségüket órákon keresztül lehetne tárgyalni.Hatalmas cég,hatalmas eredményekkel.És még mindig független,családi kézben van.

wpet 2010.10.29. 13:00:36

Hűűűű, komoly. Megnézegettem pár képet, és tényleg, az üveg formáján, a színeken nem változtatnak sokat. Az 50 éves üvege is csak egész picit vált zömökebbé, de marad a kerekített háromszög alap. Ez utóbbinak a formája, színe lenyűgözően elegáns, sőt arisztokratikus, nagyon tetszik. (kb. mint egy Saab...persze, milyen legyen egy luxus kategóriájú ital?) A marketingjükről itt olvastam először, és lehengerlően jól csinálják. Érdekes ez a bipolaritás (konzervatív dizájn, innovatív marketing), de úgy tűnik, hogy működik.

fezmin 2010.10.29. 19:58:17

Na, az ilyen történeteket szeretem én összekapcsolni a whisky-vel. Bár egy főnixet igazán odarakhattak volna a szarvas mellé, szerintem nem ütnék egymást, mindkettő nemes "vad". A palack engem az Octomore-ra emlékeztet. :)

Ez volt az év-október « The Maltbank Herald 2010.12.22. 12:59:17

[...] helyzetben is történhetett olyan dolog ami a veszett helyzetben a feltámadást szimbolizálta.A Glenfiddich Snow Phoenix egy ritka hordóerősségű malt a lepárlótól,egy egészen különös történettel.Persze [...]

Ez volt az év-október « The Maltbank Herald 2010.12.22. 12:59:17

[...] helyzetben is történhetett olyan dolog ami a veszett helyzetben a feltámadást szimbolizálta.A Glenfiddich Snow Phoenix egy ritka hordóerősségű malt a lepárlótól,egy egészen különös történettel.Persze [...]
süti beállítások módosítása