Stuart Nickerson a Glenglassaugh Manager's Legacy-ról
2010. augusztus 30. írta: Barman's Choice

Stuart Nickerson a Glenglassaugh Manager's Legacy-ról

Pár napja jelentette be a Glenglassaugh Distillery új sorozatát.A sorozat a The Manager's Legacy nevet kapta.Az új sorozat kapcsán Stuart Nickerson -a lepárló igazgatója- exkluzív interjút adott a Maltbank Heraldnak.

TMH:Stuart,köszöntelek a magyar whisky blog felületén és köszönöm,hogy elsőként és a hivatalos megjelenést követően szinte azonnal a Maltbank Heraldnak beszélsz az új Glenglassaugh sorozatról.Bemutatnád a magyar whisky kedvelőknek a Manager's Legacy-t kérlek?

Stuart:A sorozat mögötti ötlet az volt,hogy a lepárló korábbi menedzsereire emlékezzünk akik korábban vezették a lepárlót és munkájuk nyomot hagyott a ház karakterén.Ezek az emberek elismerést érdemelnek mert nagy befolyással voltak az itt készült whiskyre és korábban soha nem kaptak hasonló elismerést.A palackok az ő idejükben hordóba került whiskyből lesznek megtöltve.

TMH:Kik voltak ezek a menedzserek?

S:Az utolsó periódus amikor a lepárló működött az 1960 és 1986 közti időszak volt.Ezalatt öt menedzsere volt a Glenglassaughnak.Az első közülük Pat Smith aki 1960 és 1962 februárja közt dolgozott nálunk.Sajnos ebből az időszakból nem maradtak fenn hordóink,így lett négy darabos az új sorozat.Pat Smith már nem él sajnos.Őt követte Walter Grant 1962 márciusától 1967 augusztusáig.Az ő idejéből van pár hordónk és talán hat hónapon belül ez palackba is kerül.Őt egyébként személyesen is ismertem mert 1984-ben amikor ő volt a termelési igazgató a Highland Distillers-nél,ő nevezett ki a Highland Park distillery managerének engem.Sajnos Walter tavaly elhunyt.A következő időszak Bert Forsyth nevéhez kötődik,ő 1972 júliusáig dolgozott itt Walter Grant után.Később a Tamdhu lepárlónál és a Macallan lepárlónál is dolgozott.Ma már nyugdíjas és a Speyside az otthona.Jim Cryle következett,1972 nyarától 1974 augusztusáig.Először ő is a Tamdhu-hoz igazolt,aztán marketing vonalon dolgozott tovább a Highland Distillersnél,hogy aztán ismét visszatérjen  lepárlót irányítani már mint a Chivas Brothers szakembere,ma már ő is nyugdíjas,a Glenlivet volt az utolsó munkahelye.A Glenglassaugh bezárásáig vezette a lepárlót Jim Cryle után George "Dod" Cameron.A bezárás után ő feljött a Highland Parkhoz én pedig lekerültem a Glenrothes vezetésébe és hozzám tartozott a Glenglassaugh raktárkészlete is a zárás után.Sajnos Dod is elhunyt pár éve.

TMH:Miért most jelentettétek be a sorozatot?

S:A tavalyi évben arra koncentráltunk,hogy megjelentessük a 21 éves whiskynket(amit a jelenlegi 26 yo váltott) illetve a 30 és 40 éves palackozásainkat.Szintén megjelentettük a The Spirit Drink sorozatunk két variációját is.Most éreztük úgy,hogy alkalmas az idő egy korlátozott mennyiségű single cask sorozatot piacra vezetni ami méltón emlékezik a volt distillery managereinkre.Ez a sorozat egy egyszerűbb megjelenést és csomagolást kapott ezáltal kevésbé drágán tudjuk kinálni.Annak ellenére,hogy ezek nagyon ritka,korlátozott darabszámú és single cask palackozások.

TMH:Ki vett részt a kiválasztásban,belevontátok e a még élő ex-menedzsereket?Mikor kerül a piacra az első ,1974-es Jim Cryle palack után a többi?

S:A még élő két ex menedzser és a másik két szakember özvegye sok tanácsot és információt adott de a kóstoló csoport választotta ki a hordókat amikből lepalackoztuk az adott whiskyket.A csoport tagja volt Graham Eunson(a jelenlegi distillery manager),Ronnie Routledge(customer account manager) és jómagam.Terveink szerint két-három havonta jelentetjük meg a palackozásokat,így nagyjából fél-,háromnegyed év múlva már mindegyik menedzser "öröksége" a piacon lesz.

TMH:Véleményed szerint a gyűjtők vagy a tényleges fogyasztók fogják vásárolni a Manager's Legacy single cask palackozásokat?

S:A single malt whsiky fogyasztók,kedvelők és a gyűjtők mind megtalálhatók a Glenglassaugh követői közt.Köszönhető ez annak,hogy 1990 és 2000 közt sok remek minőségű független palackozás tartotta fenn a malt iránt az érdeklődést.És persze amióta 2008-tól újra indultunk mi is csak a legjobb minőséget  engedjük ki a kezünk közül,ezt visszaigazolja az a sok díj amit a különböző csúcs kategóriás versenyeken elértünk a whiskyjeinkkel.

A beszélgetés második részében Stuart beszél majd a Spirit Drink sorozatról,a Glenglassaugh terveiről,a whiskyipar trendjeiről és a whisky blogokról is.Folyt.köv.

Summary:

For The Maltbank Herald,Stuart Nickerson about new range of Glenglassaugh,The Manager's Legacy:

Last year we were focused on releasing our main range of 21 year old (now 26 year old), 30 year old and 40 year old whiskies. We also released the first 2 versions of The Spirit Drink range. We felt that it was now the correct time to release a limited range of single cask bottles celebrating the contribution of the previous managers. The packaging for this range is simpler than for the other aged whiskies and we have made them less expensive although they are in very limited release due to them all being single cask bottling.

Between 1960 and 1986, the last period that the distillery operated there were 5 distillery managers.The first of these was Pat Smith who was in charge between 1960 and February 1962. We have no casks remaining from this period and Pat Smith is now dead.Walter Grant succeeded Pat Smith in March 1962, remaining in charge until August 1967. We have a few casks from this period and we intend releasing a bottling from this period in around 6 months time. Walter Grant is someone who I knew well as he employed me as Highland Park Distillery manager in 1984, when he was Production Director for Highland Distilleries. Walter unfortunately died last year.Walter was succeeded in 1967 by Bert Forsyth who was manager remained in charge until July 1972 when he moved to Tamdhu and then Macallan Distillery. Bert is retired but still lives in Speyside.Jim Cryle took over in August 1972 and was manager until August 1974. He moved first to Tamdhu and then into marketing with Highland Distilleries before returning to distillery management with Chivas brothers at Glenlivet Distillery. Jim is retired and lives on Speyside.The last manager while the distillery was still producing was George (Dod) Cameron. When the distillery closed I moved from Highland Park Distillery to run Glenrothes and Glenglassaugh (the warehouses remained open) and Dod moved to Highland Park Distillery. Dod died a few years ago.There are only 2 of the ex-managers who are still alive and both of them and the widows of the remaining managers were consulted on the concept for the range and provided us with a lot of information. The casks which were used for each of the releases were chosen by the tasting panel at the distillery which includes the current distillery manager (Graham Eunson), our customer accounts manager (Ronnie Routledge) and myself.Our plan is release one from each manager every 2 or 3 months so it will take between 6 and 9 months for all 4 bottling to be available.

to be continue

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Glenglassaugh Manager’s Legacy-Dod Cameron 1986 45.3% « The Maltbank Herald 2010.10.26. 11:20:17

[...] be a Glenglassaugh Distillery négy megjelenésre bontott sorozata,a Manager’s Legacy.Stuart Nickerson distillery manager a megjelenéssel egyidőben ,elsőként a Maltbank Heraldnak mes...,a háttérről.A lepárló volt igazgatóinak tiszteletére megjelentetett sorozat második [...]

Ez volt az év-augusztus « The Maltbank Herald 2010.12.15. 08:55:03

[...] a készletekben fellelhető volt még eredti hordó.A Glengalssaugh Manager’s Legacy-ról Stuart Nickerson distillery manager,a jelenegi igazgató adott hosszú és exkluzív interjút a [...]

Glenglassaugh Manager’s Legacy Bert Forsyth 1968 « The Maltbank Herald 2011.02.04. 13:29:06

[...] jelenlegi manager director beszélt a Maltbank Heraldnak a megjelenés előtt.Az exkluzív interjút ITT OLVASHATOD.(a beszélgetés második részét pedig [...]

Glenglassaugh Manager’s Legacy Walter Grant 1967 « The Maltbank Herald 2011.03.21. 12:11:14

[...] emberének,Stuart Nickersonnak a sorozatot bemutató szavai.A két részessé nőtt interjút ITT és ITT olvashatjátok.A Manager’s Legacy korábbi palackozásairól is érkeztek [...]

Portsoy Deluxe – Glenglassaugh Rare Cask Batch 2 | Barman's Choice 2016.03.02. 14:39:13

[…] kezdeti évek túlélésének záloga a régi készletek kipalackozása és fiatal maltok kiadása a Glenglassaugh esetében az előbbi tekintetében sikeres volt, […]
süti beállítások módosítása