A Goldenblog 2010 Egészség-Életmód kategóriában a Maltbank Herald a 8.helyezést érte el!Köszönet minden olvasónak,annak aki nevezte a blogot és később zsűrizte,értékelte azt!
Kékesi Zsuzsa,Life&Style:
"A whisky-fogyasztás kultúrája, történelme elképesztően gazdag, bár Magyarországon kevesen ismerik még. A blog írója tökéletesen képben van a témában, a blog designja, hangvétele pedig hűen tükrözi a whisky-t körüllengő hangulatot."
Belelapoztam a tavalyi kategóriák tizes listáiba és úgy tűnik,hogy se tavaly,se idén az eddig lezárt kategóriákban,beleértve a gasztroblogokat is egyetlen tematizált alkohollal,itallal foglalkozó blog sem szerepel.Se boros,se pálinkás,se egyéb.Az idei évben az emlitett kategóriában szerepel a Látens Iszákos blog 9.helyen.Így,remélem nem félreérthető módon és helyes infók alapján talán kimondható,hogy a skót single malt whisky magyar blogja,a Maltbank Herald az elmúlt évek legjobb eredményeit érte el az italkultúrával,alkohollal foglalkozó blogok közül!Persze tudom,hogy rengeteg olyan bor blog létezik amelyek napi több ezres látogatottságukkal,kivételes szakmai hozzáértésükkel egy más kategóriát jelenítenek meg az italozásról a neten is tájékozódó olvasók körében.Amiért azonban lényegesnek tartom kiemelni ezt az eredményét a Maltbank Heraldnak,az az,hogy újabb lépéssel "beljebb" került a skót whisky a magyar fogyasztók érdeklődési körében.Az idén áprilisban először megrendezett budapesti Whisky Show utáni posztban már fejtegettem,hogy egy ilyen esemény ilyen színvonalon nem csak a szervezőkre hanem a fogyasztókra is nagyobb felelősséget tesz.Talán fura egy alkohol kapcsán felelősségről irni,főleg ha nem annak mértékletes fogyasztására vonatkozik.De tartom,hogy legyen az skót,magyar,francia,norvég,lengyel ,akármilyen nemzet saját,hagyományokon alapuló itala,fogyasztóinak "felelőssége" életben tartani a sokszor évszázados,évezredes tradiciókon alapuló termelést,magát az italt.Elérni a lehető legjobb állapotot a természet és a fogyasztó közt.Ismerni és kiteljesiteni a fogyasztási kulturát,az iparág hátterét és az ital ismertségét.Élvezni a tökéletességre törekvő alkotásokat ahol az emberi szaktudás és a természet együtt manifesztálódik egy ital formájában.Ehhez pedig szükség van egy dinamikus,tájékozott szubkulturára.Ahol szakemberek és amatőrök ismerkednek a whiskyvel,egymással és alapemberi igényként is élvezik az életet.Sajnos az anyagi lehetőségeink,nekünk magyar whisky kedvelőknek erősen elmaradnak a pár száz kilométerrel nyugatabbra élőkétól.Igy értelemszerűen nehezebb kialakitani egy friss,hatékony,tájékozott,erős fogyasztói közeget.Szerencsére a magyar whisky szakbolt,a szesziparban dolgozó szakemberek,a magyar whisky klub biztató eredményekről adnak hírt,tényszerűen ennek kiteljesülése volt a show áprilisban.Aki valaha kóstolt whiskyt,főleg single maltot ,az tudja micsoda élmény.Egyedül,társaságban,oktatva és tanulva,bárhogy.A skót whiskyipar óriási eredményeket ér el a tudatosan épülő,szervezett whisky kóstoló társaságok által.És a viszony nagy részben korrekt.Ezek a klubok,csoportok,fogyasztói rétegek,hálók,közösségek adják a single malt whisky dinamizmusát.Ezekhez a rétegekhez lassan három évtizede eljutnak naprakészen a legújabb palackozások,a klubok saját palackozásokkal bírnak,kialakult egy hatalmas és komoly gyűjtőréteg,szakirók,fanatikusok.Manapság már előfordul,hogy egy-egy lepárló ezekkel a spontán vagy direktbe kialakitott fogyasztói rétegek véleményéhez igazitja a termékeit.Belevonja üket a termék végleges kialakitásába.Vagy pedig üzleti eredményeket érnek el bármilyen termékük azonnali fogyasztókhoz való kerülésével.A legaktivabb közösségek a holland,belga,német,skandináv közösségek.Fesztiválokat,showkat,vásárokat,körutakat szerveznek,kitermelték a skótoknak azokat a szakirókat,szakmai ítészeket akik ma a szakma krémjét adják.A közel-keleti,kelet-ázsiai,japán piac a skót whiskyt Skócia gazdaságának három alappillérének egyikévé emelték.Nem csak azért jó dolog valami olyasmivel foglalkozni aminek láthatóan,érezhetően része vagy mert láthatod és érezheted annak fejlődését,eredményességét a mindennapjaidban.Azért is mert iszonyatosan sokat lehet tanulni belőle.Biztos vagyok abban,hogy ha megpróbáljuk lefaragni a lemaradásunkat a németalföldi,skandináv whisky szubkultura mögött azzal nem csak azt érjük el,hogy egy a világ egyik legnagyszerűbb italát élvezhetjük a megfelelő minőségben Magyarországon hanem kialakulhat egy olyan réteg akik a magyar nemzeti kincs,a pálinka jövőbeni erős fogyasztói rétege is lesz.Erős kapcsolatokkal egy képzett,igényes,újdonságokra nyitott és fogékony alkoholfogyasztó,európai és egyéb réteg felé akik ma a whisky mögött állnak.Akik képesek gazdasági pillérré emelni egy ország termékét.
Persze nem azért kell skót whiskyt inni és arra pénzt költeni,hogy majd egyszer ebből jól jár a magyar pálinka,a magyar gazdaság.Azért igyunk skót single maltot mert jó.A világ egyik legjobb itala.És azt vallom,hogy skót single maltot inni az egyet jelent a minőségi alkoholfogyasztással,a skót single malt whisky szinte szinonimája a minőségnek,az igényességnek,a kulturált italozásnak.Erre pedig nagy szükségünk van.Nem csak gazdasági értelemben.Mert nem az a baj ha az alkoholfogyasztás a társadalom része.Hanem ha annak problémája.Én azért és úgy dolgozom,hogy elvárják tőlem a felelősségteljes alkoholfogyasztásra való figyelemfelhívást,a minőségre való törekvést,az ismeretterjesztést,az eredményességet.Én a skót single maltot választottam magamnak.De szívesen látnám ha a magyar szeszblogoszféra tele lenne tematizált tequila,vodka,konyak,stb blogokkal.A szerencsére egyre jobban éledő pálinka blogok mellett is.
Nagy dolognak tartom ezt a 8.helyet.Különösen igy utólag,hogy az elsőre furcsának tűnő egészség-életmód kategóriában elérve.Biztos vagyok benne,hogy ez az úton egy újabb lépés egy közösségnek amelyik megmutatta a magyar italkulturában az oroszlánkörmeit a pesti Whisky Show-val.A magyar whiskykedvelők közösségének.Ismételt köszönet mindenkinek aki olvassa a magyar whisky blogot,aki elfogadja az ajánlásaimat,aki kérdez és aki véleményt mond.
Slainte Mhath!