Imázs blamázs
2010. július 27. írta: Barman's Choice

Imázs blamázs

Most olvastam egy júniusi pálinkás esemény pr anyagában dr. Totth Gedeon, a BGF Kereskedelem és Marketing Intézetének és a pálinkamarketing kutatás vezetőjének szavait:
„Az a cél, hogy a pálinka olyan, a nemzeti imázst is meghatározó itala legyen hazánknak, mint Franciaországnak a konyak, Angliának a whisky, vagy Mexikónak a tequila.”
Angliának a whisky?A francia és a mexikói példa korrekt de az angol nemzeti imázshoz kötni a whiskyt melléfogás.Kb mintha azt mondanánk,hogy legyen olyan sikere a pálinkának  nemzeti imázst meghatározó termékként mint amit a borovicka jelent a lengyeleknek,a vodka a cseheknek vagy épp a szake a kinaiaknak.Ugye azonnal korrigál a szeszek közt jártas elme?A vodka lengyel,a borovicka cseh,a szake meg japán.A skótoknak a whisky sokszor az angolokkal szembeni identitástudat meghatározás sajátos szimboluma volt.Az angolok sokáig tiltották a skótoknak a whisky készítést,kereskedelmet .Hogy aztán 1824-től legális,adózás alá vont termékké váljon és másfél évszázadig termelje a pénzt a brit birodalomnak.Jelenleg a whisky annak ellenére,hogy sok pénzt hoz az Egyesült Királyságnak, akiknek igazán fontos azok a skótok.Skócia három legjelentősebb bevételi forrása közül az egyik a whisky.Mert skót termék.Nem angol.A skót nemzeti imázs része és nem az angolé.
Szerintem itt kissé összekeveredhetett Totth úrban a brit életvitelhez sztereotíp módon kapcsolódó kép a whiskyvel kapcsolatban.Angliában jelenleg egyetlen whiskylepárló működik.Ebből kiindulva ha csak annyit fog jelenteni a pálinka Magyarországnak mint a whisky Angliának,úgyis mint nemzeti imázs,azzal nem jutunk előrébb:)Én a magam részéről azt kívánom,ha már szóba került a whisky,hogy jelentse azt nekünk a pálinka mint a whisky Skóciának.Jobban járunk.De még akkor is ha "csak" annyira leszünk sikeresek vele mint Anglia a ginnel.
És ahogy egyértelmű,hogy a pálinkának szüksége van marketingre,úgy Totth úr szavai után azt érzem,hogy a skót whiskynek is szüksége van a megfelelő szinvonalú és minőségű propagandára a magyar szeszkedvelők körében.
A magam részéről ezzel a bloggal is igyekszem ehhez hozzájárulni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fezmin 2010.07.27. 15:21:56

No igen. :) Szerintem amíg nem fejezik be a vacak pancsolt pálinka és bor készítését, addig nem nagyon fog előrébb jutni ez egész minőségi-ital kérdés itthon. Na meg a baromi olcsó külföldi borok, amiket a világ végéről hoznak be...nevetséges. De hát nálunk a gyilkosokat nem büntetik meg, a gyatra minőség pedig hol azoktól....
süti beállítások módosítása