Palackposta
2010. július 04. írta: Barman's Choice

Palackposta

Másodszor jön ki blog bejegyzés a fenti címmel és a friss single malt megjelenések a jelek szerint életben tudják tartani a rovatot.Júliusban is a Douglas Laing & Co. független palackozó volt a leggyorsabb,lássuk hát mit kínálnak.

A neves magáncég szokás szerint majdnem mindegyik sorozatában jelent be palackozásokat havonta.A legismertebb és legpopulárisabb az Old Malt Cask néven futó sor.Szűretlen,színezékmentes és 50% abv minden palack.Júliusban a kilenc single malt közt a legfiatalabbak 13 évesek,van köztük három már lebontott lepárlóból származó malt,két komoly kuriózum ,egy szinte antikvitásnak is nevezhető whisky és egy titokzatos palack.

A sor két "fiatalja" egy vaniliás,gyömbéres illatokban táncoló édes kis Linkwood bourbon hordóból és egy Lochnagar a maga friss,enyhén fűszeres,száraz,árpás világával.Mindketten 13 évesek.Megsüvegelendő a Douglas Laing júliusi sorában helyet foglaló három "szellem malt" vagyis a bezárt és lebontott lepárlókból származó whiskik.A 18 éves Littlemill gyümölcsössége és a hasonló korú Lochside olajos,mokkás,mogyorós,fűszeres világa mellett az utóbbi időben egyre több figyelmet kapó Glen Mhor 27 éves eleganciája régmúlt időkbe vezetnek vissza.Még ezt is lehet fokozni!Két 26 éves single malt amik minden bizonnyal a leggyorsabban fognak maguknak figyelmet követelni.Caol Ila és Aberfeldy!!.Előbbi népszerűsége ,utóbbi ritkasága okán.Ha az eddigiek széditőek voltak akkor itt van még a sor végére a K.O.,egy 40 éves Tomintoul!!A Tomintoul anno egy 27 éves OB palackozással sok rajongót szerzett magának,ezt a lepárló überelte egy 33 éves változattal amit a szakmagazin az év legjob speyside single maltjának választott.És akkor jön a Douglas Laing egy  40 évessel.Te jó ég.Maradt még egy palack az Old Malt Cask sor havi megjelenésében még egy csavar a végére.Egy 42 éves sherry érlelésű Speyside's Finest néven futó palackozás.Igen hívogatóan hangzik a tölgyes,fűszeres,fahéjas,keleties illat és ízvilága ennek a titokzatos whiskynek.

És ez még csak egy sorozat volt,a népszerű OMC.A Provenance sorozat ami a fentieknél fiatalabb és 46%-on palackozott single maltok családja júliusban a kevésbé ismeret és e tekintetben akár ritkának is nevezhető Aultmore-t(sherry) és a Dailuaine-t vezeti be a piacra,mindkettőt 9 éves változatában.Itt van még egy 10 éves Royal Brackla,és négy 12 éves,egy sherry érlelésű Allt-a-Bhainne és egy-egy Glencadam,Ben Nevis,Macallan.

Az igazi ritkaságok azonban az Old & Rare sorozatban vannak,elegáns fadoboz és különleges formájú üveg dukál e családba kerülő maltoknak.Ebben a hónapban a kiválasztott egy 30 éves Port Ellen lett.Sikere gyakorlatilag garantált.Az egyedi megjelenésű és csomagolású single cask válogatások sorozata a Premier Barrel család most egy 11 éves  lélegzetelállítóan jóra sikerült Braeval-lal és egy 12 éves Bunnahabhain-nal bővült.

Nos,ha egész júliusra nem lenne más programunk mint az aktuális Douglas Laing palackozásokat lekóstolni már szép nyarunk lenne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása