Gyorskóstolás
2010. június 16. írta: Barman's Choice

Gyorskóstolás

Két nagynevű független palackozó nagyjából hasonló korú és erősségű palackja.Egyikük a Speyside legkomplexebb maláta whiskyjeként szerzett nevet OB kiadásait illetően.Másikuk Islay hasonló reprezentánsa,a legtöbb és legizgalmasabb illatokat és ízeket felvonultató single malt.Vajon milyen lesz megkóstolni egy 18 éves indie Ardbeget az elmúlt időszak rengeteg fiatal,vibráló,friss,ideges Ardbegje után?És nem feledve persze a hivatalos és felejthetelen 17 évest egyenest a lepárlóból.És vajon milyen lesz színes,reflektorfénybe vágyó csupa mosoly Cragganmore egy kicsit karcosabb,pimaszabb változatban?Lássuk..

Ardbeg 18yo 1991 Old Malt Cask by Douglas Laing,cask 5420,50%
1991 március-2009 augusztus,refill hogshead,208 palack

Túlérett gyümölcsök illata és füst,a hordónak és a korának megfelelően kevésbé agressziv és nem olyan ideges,vibráló mint az utóbbi idők Ardbegjei.Lomhán helyezkedő de nem túl határozott ízek.Kicsit túl pontosan helyezkednek.Lágy kezdés,fenolosabb utójáték.Az ízlelés igazi kontrasztja egy új OB Ardbeg és egy korosabb IB összekóstolása.A fenti palack remek egy baráti  esthez ahol a kevésbé tapasztaltak is szépen érezhető,klasszikus de még könnyen iható Islay maltot élvezhetnek.Könnyű nyáresték komolyabb pillanataihoz.

Cragganmore 17yo 1992 Signatory Un-chillfiltered 46%

Lepárolva 1992 április 8.Palackozva 2009 október 28. bourbon barrels(1476 és 1477) 620 palack.
klasszikus komplexitás,illatos gyümölcsök,virágméz fehércsoki forgácsokkal.Ízes mandarin,fehér bors,erőteljes fűszeresség.Lecsengésben kesernyés villanások,füstös köpeny borul a csípős,borsos ízekre,a gyümölcsösség minden erejét összeszedve még felsikolt de az ezirányú élmények az illatban és az ízlelés elején már kifutnak.Kicsit túl "alkoholos" egy Cragganmorehoz de jópofa kaland,ajánlom.Tényleg "pimaszabb" a 12 éves OB kiadásnál.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása