Barman's Choice VI.
2010. március 30. írta: Barman's Choice

Barman's Choice VI.

Az,hogy valamelyik lepárló a szakmagazin által az év ikonjává lett választva Skóciában, remekül tematizálhatja a single malt rajongók figyelmét.Igy van ez az idén a dijat elnyerő Springbank Distillery esetén is.A Maltbank Herald már a díj odaítélése után foglalkozott a lepárlóval és feltett szándék volt az év eleji blog-tervezés kapcsán a campbeltowni single maltokkal való mélyebb ismerkedés.

Ezen alapgondolatok kapcsán döntöttem úgy,hogy a következő Barman's Choice egy Springbank kóstolás lesz.Az idén a lepárló eddig menetrendszerüen szállítja az előre beigért palackozásokat,így már a piacon a Springbank CV,a Longrow CV,a 18 Years Old ,a limitált Claret érlelés és napokkal ezelött megjelent a Springbank 12 Years Old Cask strength változat.Mivel még nincs egyben a teljes Springbank sorom egy összehasonlító teszteléshez de már eléggé kiváncsi vagyok,ezért úgy döntöttem,hogy lekóstolom egyedül a Cask Strength-et.

A hírek szerint ez a palackozás váltja le a 1oo Proof 1o éves változatát.A 12 éves megjelenés önmagában nem újdonság,többször lepalackozták már még hasonló alkoholtartalommal is mint a mostani megjelenés.Most úgy néz ki,bekerül az alapkínálatba.Ha minden igaz,a Maltbank Herald Barman' Choice rovata az első aki kóstolási jegyzetet ír erről a Springbankről.És ha ez így van,akkor megkésett születésnapi ajándékként a blognak(egy éves volt a Herald februárban) az év ikonjától egy hordóerősségű új elem az alapkínálatban azt hiszem megfelelő nívót ad ennek a bejegyzésnek.

A reggelem nem indult jól.Mondhatnám úgy is,baszottul nem.A pitiánerkedés és a sunyiság önmagában már csak nevetésre késztet de azért az emberben ott mocorog az önérzet.A félig meddig váratlanul rámszakadt szabadidő a legjobb pillanattá transzformálta át a frusztrált napkezdetet.Akkor gyerünk,kedd délelött,Springbank 12 Yo Cask strength...

A dugó csendesen engedett a mozdulatnak.Sápadt arany szalmaszín  barna satírozássalEgy szippantás rutinból az üvegbe,hoppá..Na egy pillanat.Meglepő sebességgel és intenzitással egy erős citrusos hullám.Őszintén szólva nem bántam,hogy viszonylag hamar maga alá gyűrte egy földes,olajos karakánabb illatvilág.Nem volt azokkal a citrusokkal semmi gond csak épp valami mást képzeltem el.Azt ami később ténnyé változtatta az ítéletet:gyorsan és határozottan megjelenő citrus hullám amit rövid időn belül maga alá gyűr a füst és egy gyengén vaniliás illatot körülvevő vidéki tőzeg.Igen,olyan vidékies,parasztos a szó nemes értelmében.Az első kortyocska ízben hozza a hasonló forgatókönyvet az illathoz.Először egy tömény édesség,túlérett gyümölcsök uralta áradat,ami hasonlóan az illatvilág citrusosságához hamar leszerepel.Beérkezik egy visszafogott sós és erőteljesebben füstös élmény.Egy első fél korty után is felismerhető,hogy itt azért van valami kis mutatvány,úgy változik az ital egyik másodpercről a másikra ahogy a tengerpartra csapódó hullámok közt sincs két egyforma.És a kép jól árnyalt,hullámokban érkezett eddig két elég erőteljesen eltérő élmény.A z alkoholtartalom 54. 6%-a egyáltalán nem feltünő.Az alkohol befolyását elkülönítve szájamban és elmémben,jött a második korty.Meglep bárkit ha azt mondom ismét jöt valami új?De ez mint késöbb kiderült már maga a Springbank 12 YO cask strentgh karaktere.Nekem legalábbis a végleges megítéléskor ez egyértelmü.Jön egy roppant erős,borsos,füszeres,chilis de főleg csípős paprika cunami.Magyar paprika az emberesebb fajtából.Beteríti a szájadat és nem kellő önfegyelem híján menekülnél is.Dehát hova menekülnél amikor itt van egy igazi karakter?Perzselő száraz paprika,bors hatalmas mennyiségben.Aláfestésnek füst és nagyon gyenge tengeri szélfútta sós harmat.Azta..ez a skót chili folyékony formában.A lecsengés a vártnál komfortosabb az alkoholfok ellenére.Roppant száraz és csípős.Nekem maga a lecsengés átlagos hosszúságú és a szájban elterpeszkedő impulzív paprika feeling teszi a legtöbbet azért,hogy az ital feledhetetlenné tegye magát.A második kör elött jön a vizcsepp teszt.A skót forrásvíz visszahozza a citrusokat egy sóhajtásra(szokásos időre csak) és végül eltemetkezik egy állandóvá váló édes-savanyú tőzegfüst alatt.Kevés gépolaj ül bele a vizcseppekkel kissé erejétvesztő csipősség trónjába.A lecsengésben most a füst vezet,közepén egy dekoratív mogyorós vonallal.Felbukkan az árpa íze is olajos,savanykás köntösben.E két ízélmény közt ugrál a malt,rövid,jellegzetes gyümölcsösség és karakterisztikus,agresszív csípősség.Utóbbi nyer és teszi jellegzetessé a maltot.A lecsengésben végleg eltünik minden szelidség csak durvára őrölt chili paprika marad a garaton.Száraz.

Nos ez a malt nem egy kiugróan teljesítő whisky.Higgadtan megítélve,a lepárló nyilván nem csak azért kap egy ikonikus titulust mert annyira trendi.A Springbank eddigi kóstolásai és a mai cask strength kaland meggyőzött arról,hogy igenis az egyszerű,sallangmentes,kicsit összeszedetlen de nyers,őszinte ,hagyományos vidéki skót whisky készítés képes ikonná emelni ezt a hatalmas erőfeszítéseket végző lepárlót.Mintha palackba zárták volna minden tudásuk és őszinteségük.Ezt csináljuk mi,itt Campbeltownban,se melldöngetés se cicoma.Parasztosan.És ha az úri fiucskák ízlésének ez kicsit egyszerű is,az semmi más mint a vidék huncut fricskája.Ahogy a gazda vicceli meg a birtokra tévedő ficsurokat.Egy korty paprikamalttal..

És bár a video szatmári verbunkot idéz,a lényeg az emóció.Az a fajta,tyűű a rézangyalát elő a szalonnát,bicskát,együnk igyunk mulassunk aztán lesz ami lesz.És másnap reggel a huszárkaszárnyában ébredve a felpaprikázott hangulatú legények szembesülve a toborzó hetykesége utáni csípős hétköznapokkal,mellkasukból hullámként kitörő sóhajjal így vigasztalják egymást:ejj komám hamár így tette az Isten..legalább azt a paprikapálinkát kínálja körbe újra..

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fezmin 2010.03.30. 16:35:57

Ilyen (kicsit túl) cizellált leírást még én sem tudtam kreálni, de még máshol sem láttam. Szép! ;)

scotchwhiskyblog 2010.03.30. 16:45:53

ja,néha kicsit sok a "cizellált" forma de..ezt percekkel ezelött írtam,egyidőben a kóstolással és hát ilyenkor előjön az emberből piásan,hogy túl kreativnak hiszi magát:))

Ez volt az év-március « The Maltbank Herald 2010.12.02. 12:03:36

[...] hónapban.Mint a Balvenie Signature 3. kiadása vagy a januári menetrendnek megfelelően megjelent Springbank 12 years old cask strength palackozás.Utóbbi szerepelt a Barman’s Choice rovatban...Az az esős kedd délelőtt életem egyik legfrusztráltabb napjaként indult de a Springbank [...]
süti beállítások módosítása